Julkaistu: 17.03.2017 13:34

Tarkan tarinoita

Missäs ne junantuomat ovat, suuruudenhullu Hämeenlinna?

Olen samaa mieltä aluekehitysasiantuntija Minna Takalan kanssa siitä, että Hämeenlinnassa ajatellaan suuruudenhullusti (megalomania). Väestönkasvu on ollut pitkään negatiivinen, ydinkeskusta kuihtuu entisestään, yritystoiminta ei kehity ja muutenkin kaupunki junnaa paikoillaan. Pitäisi tunnustaa, että Hämeenlinna on pikkukaupunki eikä kurotella epätodellisilla ideoilla kuuta taivaalta. Kaupungin tunnettavuus ei kohahda nousuun järjettömillä sloganeilla; Ihan lähellä, arjessa mukana ym. Hyviä esimerkkejä harkintakyvyn puutteesta ovat Hämeenlinnan museon nimi, Ooh, Hämeenlinna + naisen punaiset huulet lukittuna riippulukolla sekä viime kesän haarniskanäyttelyn nimi, Heavy Metal. Nimi viittasi aivan muuhun, kuin harvinaiseen keskiaikaiseen näyttelyyn.

Kunnissa on sorruttu konsulttien käyttöön sen sijaan, että ajateltaisiin itse ja paikalliset olot tuntien. Kolme pikkukuntaa hankkivat kalliilla hinnalla samalta konsultilta kolmen sanan sloganit. Konsultilta kysyttäessä hänen työnsä merkityksestä kunnalle, vastaus oli: ”yksinkertainen, toimii ja se on vietävissä käytäntöön. Pelillisyys toimii prosesseissa hyvänä oivalluttajana ja innostajana”. Että mitä? Näilläkö Hämeenlinnassakin mennään?

Asemanrannan kaavan toteuttaminen on aloitettu. Sinne suunnitellaan asuntoja 1300 ihmiselle. Samaan aikaan Hämeenlinnassa on myytävänä yli tuhat asuntoa. Tuleeko kahden asunnon loukkuja? Voi kysyä myös onko keskustan uusien asuntojen hinnat jo karanneet käsistä? Goodmanin laitaan rakennettavan talon perheasunnon neliöhinta on lähes 4000 euroa. Sillä hinnalla ei tänne ketään houkutella muualta Suomesta. Mistä Asemanrantaan uudet asukkaat haalitaan? Aikanaan kun alueen suunnittelu aloitettiin, Hämeenlinnan tulevaisuuden näkymät olivat aivan erilaiset. Lisäksi aseman alueella aiotaan luopua pendelöijien vapaista autopaikoista ja pakottaa heidän autonsa parkkitaloon. Vanhana pendelöijänä totean, ettei onnistu. Aamujunille kiirehtivät tulevat viime tipassa asemalle tietäen, että minuutin kävelymatkan päästä löytyy aina autopaikka. Parkkitalo johtaa täältä muuttamiseen.

HHT-akselia on suunniteltu vuosia ja tulos on surkea. Mitähän projekti tähän mennessä on maksanut? Osa nuorista muuttaa pois Hämeenlinnasta, koska täällä ei ole korkeakoulua. Varsinais-Suomen alueen rekrytoijat ovat jo olleet Hämeenlinnassa esittelemässä työpaikkoja ja asuntoja telakalle ja autotehtaalle töihin tuleville ammattilaiselle. Millä muutot estetään?

Miten vene sitten käännetään? Työpaikkoja luomalla. Hämeenlinnan erinomainen sijainti ei ole kuitenkaan mihinkään kadonnut, on vain nopeasti kehitettävä oikeat ja realistiset keinot keskisuurten ja suurten yritysten houkuttelemiseksi Hämeenlinnaan. Yrityksiä kyllä Hämeenlinnassa perustetaan koko ajan, mutta ne ovat pieniä yrityksiä, joilla ei ole elinvoimaisuuden kannalta merkitystä. Ainoastaan suurten yritysten paikkakunnalle saaminen nostaa väkiluvun kasvuun. Tästäkin on puhuttu vuosia ja kaupungin johto on kertonut, että neuvotteluja käydään positiivisessa hengessä, mutta niistä ei voi vielä puhua. Koskahan se aika tulee? Teollisuuteen kaavoitettuja alueita meillä on riittävästi, vain yrittäjät ja sitä myöten uudet hämeenlinnalaiset puuttuvat. Korulauseista ja sloganeista on nopeasti päästävä eroon ja ryhdyttävä määrätietoiseen ja analyyttiseen yrityshankintaan. Käärikää hihat!

Julkaistu: 21.06.2017 06:00

Tässä ajassa

Politiikka ja sen arvot

Halla-aholaisten vallankaappaus perussuomalaisissa teki suuren palveluksen politiikan perusasioille. Muuttuneeseen tilanteeseen reagoitiin selkäytimestä – arvoilla. Pääministeri Juha Sipilä kiteytti hyvin nopeasti, että nyt mentiin siinä yhdessä asiassa liian pitkälle.

Julkaistu: 17.06.2017 06:03

Toimittajalta

Dokumentoitua totuutta

Istuteltiin tuossa viikolla emännän kanssa perunoita, vaikka Kustaan päivä oli ehtinyt jo mennä. Yhtäkkiä tuli siinä hikoillessa mieleen, että meikäläisestä ei ole juurikaan otettu valokuvia puutarhan urotöiden tai rintamamiestalossa tehtyjen remonttien pyörteissä.

Julkaistu: 14.06.2017 06:02

Kuinkahan monessa seminaarissa on tänään istunut kuntien ja valtion väkeä veromerkkejä nuoleskelemassa? Voin vastata hyvin monessa. Luulisi pitkälle opiskelleita ja asioita tutkineita luennoitsijoita jo kyllästyttävän samojen hymynaamojen katselu.

Julkaistu: 10.06.2017 06:04

Kuntakolumni

Elinvoimaa

Luonto suorastaan uhkuu elinvoimaa. Elinvoima on monella tavalla ajankohtainen termi myös kunnissa. Maakuntauudistuksen jälkeen kunnat ovat vahvoja elinvoimatoimijoita omalla alueellaan ja maakunnan kumppanina laajemminkin.

Julkaistu: 10.06.2017 06:04

Toimittajalta

Muovisia mietteitä

Tätä nykyä kierrättäminen alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Isot yritysketjut järjestävät omia kierrätyskampanjoitaan teemalla "tuo vanha ja osta uusi". Monet niistä keräävät käyttökelpoista materiaalia uudelleen käytettäväksi.