Julkaistu: 18.03.2017 01:02

Niksibussi vieraili Hämeenlinnassa keskiviikkona.

Niksien ”äiti” Maija Kauppinen tuntee niksien historian

  • Niksibussiin tutustuva Maija Kauppinen on ollut ideoimassa Pirkka-lehden niksipalstaa. Hän oli myös mukana helmikuussa esitetyssä Nelosen dokumentissa niksien historiasta.

Mitä kaikkea sukkahousuista voidaankaan tehdä? K-ryhmän niksibussi kiertää parhaillaan Suomea etsimässä kaikkien aikojen niksiä. Kun bussi keskiviikkona leiriytyi Hämeenlinnaan K-Citymarket Tiiriön edustalle, piipahti myös niksien ”äiti”, Pirkka-lehdessä 32 vuotta työskennellyt hämeenlinnalainen Maija Kauppinen paikan päällä verestämässä niksimuistojaan.

Kaupunkiuutisissa suosittua Maijan palstaa pitänyt Kauppinen oli vuonna 1973 mukana suunnittelemassa kaikkien tuntemaa Niksi-Pirkkaa, jonka idean silloinen päätoimittaja toi Ruotsista ja josta tuli nopeasti kaikkien tuntema.

– Alkuaikoina niksit olivat hyvin konkreettisia ja suurin osa niiden lähettäjistä oli naisia. Mitä pidemmälle mentiin, sitä enemmän niksejä tuli myös miehiltä. Myöhemmin alkoi tulla huumoriakin mukaan, Kauppinen muistelee.

Niksibussissa on esillä näyttely suosituimmista nikseistä ja niksivälineistä, ja videonurkkauksessa on mahdollisuus ilmoittautua niksikilpailuun omalla niksillä.

Näyttelyssä on esillä niksejä eri vuosikymmeniltä, ja kustakin on aina malliesimerkki. Mukana on niksejä kahvipaketeista, maitopurkeista, kananmunakennoista, kuminauhoista, pyykkipojista, muovipulloista, sanomalehdistä ja matkapuhelimistakin.

Ja totta kai suositut sukkahousutkin ovat edustettuina – sukkahousuniksejä on vuosien saatossa julkaistu Pirkka-lehdessä peräti 285 kappaletta. Näyttelyssä oli esillä niistä se kaikkien tunnetuin niksi – se, kuinka sukkahousuista saa kätevän pidikkeen kaukosäätimelle.

Tekniikan kehittymisen myötä niksitkin muuttuvat. Esimerkiksi matkapuhelimella voi ottaa jääkaapin sisällöstä kuvan ennen kauppaan menoa.

– Matkapuhelinniksejä alkoi tulla 1990-luvulla, Kauppinen kertoo.

Niksibussi leiriytyy kevään ja kesän aikana yli 80 liikkeen edustalle ja on mukana myös kesän festivaaleilla ja muissa tapahtumissa. Kiertue on osa K-ryhmän yhteistä Suomi 100 -hanketta. Bussi on kiertänyt jo yli 20:ssä kohteessa.

– Niksejä on jätetty kiitettävissä määrin, maksimissaan pitkälti yli toistakymmentä per päivä, vastaava promoottori Mikko Marttala kertoo.

Yleisön valitsema kaikkien aikojen niksi julkistetaan Pirkan päivänä 1.9.2017 ja voittaja palkitaan 10 000 euron K-lahjakortilla.

Kilpailun kuluessa K-ryhmä kuvaa ja julkaisee 100 niksivideota. Yleisö ja raati valitsevat semifinaalikierroksilta finaaliin kymmenen parasta niksiä. Kilpailun toinen karsintakierros on nyt käynnissä. Äänestys, niksivideot ja niksibussin koko kiertueaikataulu löytyvät osoitteesta Niksienmaa.fi.

Julkaistu: 26.04.2017 01:02

Ars-Häme -yhdistyksen Taidelainaamon Valokiilassa -sarja esittelee kuukausittain yhden kuvataiteilijoistaan. Parhaillaan on vuorossa Ars-Hämeen yksi uusimmista jäsenistä, helsinkiläinen taidegraafikko Hanna Holma. Hänen töitään on nähtävillä Valokiilassa 20.4.–16.5.

Julkaistu: 26.04.2017 01:02

Tapani Bagge

Lukkosula

Yhtenä talviaamuna pakkasta oli kymmenkunta astetta ja tuuli ryöpytti lunta ilmassa vähän joka suunnasta. Kun lähdin hakemaan lehtiä, huomasin että auton lämmitin oli jäänyt laittamatta päälle. Miten vaimo nyt pääsisi töihin?