Julkaistu: 11.04.2017 14:22

Tässä ajassa

Naisten vuoro

Kuntavaalit on pidetty, äänet laskettu ja mainokset purettu. Iltapäivälehdet hehkuvat soinilaisten jytkyn sulamista. Niinhän siinä kävi, mutta ei se sinällään ollut enää yllätys persujen kahden vuoden hallitustaipaleen jälkeen. Populistien eväinä oli vain sanoja, jotka on nyt lähes syöty. Jäljelle jäi odotus jostakin tulevasta protestista. Senkin aika koittaa vielä, sen on kansanvaltamme toistuvasti nähnyt. Jytkyttäjät vaihtuvat, herraviha pysyy.

Jos kuusi vuotta sitten miehet jyräsivät, ottivat naiset nyt vastaiskun. Vastavalkeat sovinismille ja piilotetulle rasismille syttyivät etenkin vihreiden menestyksen kautta. Puolue onnistui vihdoin realisoimaan gallup-kannatuksensa muuallakin kuin stadissa. Jo vihreiden listojen pituus näytti suuntaa. Ville Niinistö kaappasi viime vaiheessa myös soinilaisten aseet. Vihreä taskuliinapopulismi erityisesti koulutusasioissa villitsi sivistyssuomalaiset naiset, mummoja myöten.

Täällä Hämeenlinnassa vihreät kaksinkertaistivat paikkansa valtuustossa. Äänet tuplaantuivat. Persujen heiluri vei viisi prosenttiyksikköä toiseen suuntaan. Demareiden lievä luisu hieman yllätti, mutta puolueen näkyviä kasvoja vetäytyi nyt monta. Kokoomus, joka on syvälle juurtunut Kanta-Hämeen hallintorakenteisiin, hyötyi alhaisesta äänestysprosentista ja näkyvistä kampanjoista. Kristilliset hakivat vetoapua ylhäältä, vasemmisto taas eilisestä ja hyvin meni. Keskustan valtakunnallinen viesti jäi hämäräksi ja kampanjakin alavireiseksi. Valtuuspaikan pudotus risoo myös siksi, että pitäjissä äänestettiin melko laimeasti. Liitoskivut eivät ole ohi.

Naisten vedolla mentiin jo viime talvi. Nyt heillä on enemmistö ja se näkyy varmasti myös johtopaikoilla. Sinällään on turhaa sukupuolittaa kunnallispolitiikkaa, enkä miehenä aio tässä julkisesti uhriutua. Ei tänne nyt ainakaan enää uusia jakolinjoja tarvita.

Uuden valtuuston onkin todella nopeasti järjestäydyttävä, laadittava kunnianhimoinen mutta selkeä valtuustosopimus ja ryhdyttävä heti kesäkuussa saattamaan uutta maakuntaa maaliin. Tehtävä ei ole helppo, sillä vaalien alla sorvattu sopu valinnanvapaudesta ei vaikuta kelvolliselta. Hämäläistä yhteistyötä hankaloittaa yksityisen Pihlajalinnan palava halu saada Forssan seutu pörssiyhtiön poliittiseksi näyteikkunaksi.

Mikä Hämeenlinnassa nyt muuttuu? Luottamuksen ilmapiiristä on ollut kova pula ja se onkin uuden porukan tärkein tehtävä. Mutta ei pelkkä hyvä mieli ja ylävitoset riitä, valtuuston on osoitettava myös poliittista johtajuutta. Koska politiikka on myös matematiikkaa, katseet kääntyvät ensimmäiseksi suuriin ryhmiin. Pöydän päähän istuvalla pitäisi olla aikaa, kokemusta ja realistinen näköala tulevaisuuteen. Meidän poliitikkojen olisi saatava kaikki kaupungin sidosryhmät jälleen innostumaan – ja tuloksiakin pitäisi työpaikkojen ja asukasmäärän suhteen tulla säällisessä ajassa.

Mallia voisi löytyä ”kerhosta”. HPK puski monta vuotta näennäisen reipasta kulmakiekkoilua ilman sanottavaa tulosta. Tälle kaudelle palasivat määrätietoisuus, pelitapa, tehokkuus ja kovuuskin. Ei se mikään uskon asia ollut. Sitä piti treenata paljon – ja porukka on vasta taipaleensa alussa.

Niin on uusi valtuustokin.

Julkaistu: 21.06.2017 06:00

Tässä ajassa

Politiikka ja sen arvot

Halla-aholaisten vallankaappaus perussuomalaisissa teki suuren palveluksen politiikan perusasioille. Muuttuneeseen tilanteeseen reagoitiin selkäytimestä – arvoilla. Pääministeri Juha Sipilä kiteytti hyvin nopeasti, että nyt mentiin siinä yhdessä asiassa liian pitkälle.

Julkaistu: 17.06.2017 06:03

Toimittajalta

Dokumentoitua totuutta

Istuteltiin tuossa viikolla emännän kanssa perunoita, vaikka Kustaan päivä oli ehtinyt jo mennä. Yhtäkkiä tuli siinä hikoillessa mieleen, että meikäläisestä ei ole juurikaan otettu valokuvia puutarhan urotöiden tai rintamamiestalossa tehtyjen remonttien pyörteissä.

Julkaistu: 14.06.2017 06:02

Kuinkahan monessa seminaarissa on tänään istunut kuntien ja valtion väkeä veromerkkejä nuoleskelemassa? Voin vastata hyvin monessa. Luulisi pitkälle opiskelleita ja asioita tutkineita luennoitsijoita jo kyllästyttävän samojen hymynaamojen katselu.

Julkaistu: 10.06.2017 06:04

Kuntakolumni

Elinvoimaa

Luonto suorastaan uhkuu elinvoimaa. Elinvoima on monella tavalla ajankohtainen termi myös kunnissa. Maakuntauudistuksen jälkeen kunnat ovat vahvoja elinvoimatoimijoita omalla alueellaan ja maakunnan kumppanina laajemminkin.

Julkaistu: 10.06.2017 06:04

Toimittajalta

Muovisia mietteitä

Tätä nykyä kierrättäminen alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Isot yritysketjut järjestävät omia kierrätyskampanjoitaan teemalla "tuo vanha ja osta uusi". Monet niistä keräävät käyttökelpoista materiaalia uudelleen käytettäväksi.