Jutut Hämeenlinna

4H-yhdistyksen Tikki-työpaja: Miksi kotiin kertyy turhia esineitä?

Ihmisiltä löytyy paljon turhia tavaroita.

Tietoinen kuluttaminen ja kierrättäminen ovat tämän päivän arjen perustaitoja. Kierrättämällä esineitä ja materiaaleja vähennämme uusien tavaroiden tuottamisen tarvetta. Ekologinen kuluttaminen on yksi tapa vaikuttaa muun muassa ilmastonmuutokseen.

Tutun sanonnan mukaan toisen roska on toisen aarre, joten tarpeettomaksi jäänneille tavaroille kannattaa etsiä jatkokäyttömahdollisuuksia. Kierrätettyyn tavaraan voi liittyä tarina tai se voi muistuttaa antajastaan. Tähän juttuun keräsimme nuorten aikuisten ajatuksia ja kommentteja tavarasuhteeseen liittyen.

Minulla on liikaa hyviä ja ihan käyttökelpoisia vaatteita, enkä tarvitse niitä niin paljoa.

Puhelimen mukana tulevat huonot kuulokkeet ovat turhia.

Säilytän vanhoja lehtiä, vaikka tiedän, etten ehdi lukea niitä.

Tavaroita on säästetty varmuudeksi mahdollisen tulevaisuuden tarpeen varalle.

Säilytän ostosten mukana tulleita isoja pahvilaatikoita, joita voi käyttää myöhemmin vaikka muuttaessa.

Ostaessani uutta, laitan vanhoja juttuja myyntiin tai roskiin. Turhia tavaroita ei siis ole.

Tarpeellisena hankittu tavara voi muuttua tarpeettomaksi huomaamatta. Siivouspäivän yhteydessä kaapin perältä saattaa löytyä esineitä, joita ei edes muistanut omistavansa. Nuoret vastaavat kuinka kerran tarpeellinen tavara muuttuu tarpeettomaksi.

Vaatteet voivat jäädä käyttäjälleen liian pieneksi tai suureksi. Voi kuvitella vielä joskus mahtuvansa vaatteeseen, mutta jälkikäteen voi huomata säilyttäneensä vaatetta aivan turhaan.

Tavara muuttuu tarpeettomaksi, kun se menee rikki tai sitä ei voi enää korjata. Korkeiden korjauskustannusten takia jotkut voivat hankkia herkästi uusia tuotteita vanhojen korjaamisen sijaan.

Kotona voi olla tavaroita säilytyksessä varmuuden vuoksi. Kotiin on voitu ostaa varmuuden vuoksi erilaisia onnittelukortteja, jotka saattavat tulla käyttöön, mutta saattavat myös jäädä käyttämättä.

Vanha tavara voi jäädä käyttämättä, kun ostaa uuden korvaavan esineen, vaikka vanha esine olisikin käyttökuntoinen.

Tavaran määrä kodissa voi yllättää. Nuoret pohtivat erilaisia syitä, minkä takia kotiin voi kertyä turhaa tavaraa.

Ihmiset ovat luonteeltaan metsästäjäkeräilijöitä ja keräilytaipumuksen takia uuden tavaran löytäminen tuottaa mielihyvää.

Sotien jälkeen ihmiset rakensivat arkea uudestaan hankkimalla tavaroita. Tavaroiden keräämisen tärkeys voi näkyä vielä tässä hetkessä, vaikka sotavuosista on kauan aikaa.

Kodista halutaan tehdä hieno ja tavarat voivat olla osittain statussymboleita. Halutaan näyttää muille, että on 200 muumimukia.

Äiti sanoo, että tavaroita voi tarvita myöhemmin. Omasta mielestäni tavara on turha, jos sitä ei tule käytettyä puoleen vuoteen tai vuoteen.

Tavaran saaminen on helppoa, kun netistä voi tilata halvalla tuotettuja asioita. Halpoja tavaroita tulee ostettua vähemmällä harkinnalla. Kotisohvalta on yksinkertaista tehdä ostoksia.

Muiden tavaroita on helpompi siivota kun omia, sillä omiin tavaroihin on tunneside.

Turhasta tavarasta pääsee eroon kierrättämällä. Perinteisiä tapoja tavaran kiertoon laittamiseen ovat kirpputorilla myyminen, tutuille lahjoittaminen ja viimesijaisena vaihtoehtona lajittelu materiaalin mukaiseen kierrätysastiaan. Internetissä on useita väyliä löytää omille turhille tavaroille uusi elämä. Kierrätyssivustoja voi löytää joko maantieteellisen alueen tai tavaratyypin mukaan.

Kirpputorille viemisessä on kova työ, ja voitto on työmäärään nähden pieni.

Vein juuri muutaman pussillisen vaatteita UFF:n laatikkoon.

Facebookissa on muutamia ryhmiä, jossa voi myydä kirppishinnoin tavaroita oman kaupungin alueella. Roskalava Hämeenlinna ja lähiseutu – on ryhmä jossa tuotteita voi lahjoittaa ilmaiseksi. Vastaavasti Facebookin ryhmissä voi kysyä olisiko kellään myynnissä omaan tarpeeseen sopivaa tuotetta.

Lahjan antamisen on tarkoitus ilahduttaa saajaansa. Epätoivottu lahja voi kuitenkin aiheuttaa iloa vain antajalleen ja muuttua turhaksi tavaraksi. Kauniisti kirjoitettu tai jopa itse askarreltu korttikin riittää ilahduttamaan aikuista ihmistä, joka ei tarvitse kodin käyttötavaroita.

Lahjaksi saadut tavarat voivat jäädä turhiksi. Mieluummin valitsen käyttötavarani itse sen mukaan, mikä sopii oman kodin tyyliin.

Herkut ja kukat ovat kivoja lahjoja, vaikka tuntuukin kliseiseltä.

Rahaa tai lahjakortti on hyvä lahja, kun se jättää saajalleen mahdollisuuden vaikuttaa mahdollisen tuotteen hankintapäätökseen. Lahjanantajan voi olla hankala ymmärtää, miksi saaja ei osaa arvostaa tavaralahjoja.

Sukulaisilla on tapana antaa lahjaksi astioita, joita ei kehtaa laittaa pois.

Isoäitini kerää kaupoista ilmaisia reseptilehtiä ja turistikarttoja, jotta voi lahjoittaa niitä lapsenlapsilleen. Toistuvista kauniista kehotuksista huolimatta lahjoitukset jatkuvat. Olen kiitollinen kauniista ajatuksesta, mutta lehtiset päätyvät paperinkeräykseen hyvin nopeasti.

Teksti: V.A

Menoinfo