Jutut Hämeenlinna

Ahveniston lauluportaita kunnostetaan talkoilla ja lisää auttavia käsiä tarvitaan

Jorma Heinonen (vas.) ja Vilho Niemi olivat lapiohommissa viime viikon tiistaina Ahvenistolla. Talkooporukassa ihmeteltiin, kun mukaan haastettuja päättäjiä ei ollut vielä portailla näkynyt. Kuva: AP Sarjanto
Jorma Heinonen (vas.) ja Vilho Niemi olivat lapiohommissa viime viikon tiistaina Ahvenistolla. Talkooporukassa ihmeteltiin, kun mukaan haastettuja päättäjiä ei ollut vielä portailla näkynyt. Kuvat: AP Sarjanto

Ahveniston olympiapuiston rinteessä olevat portaat rakennettiin vuonna 1959 Sulasolin laulujuhlia varten. Kivikatsomoksikin kutsuttu rakennelma on ehtinyt vuosien saatossa kasvaa umpeen, mutta nyt sitä on alettu puhdistaa käyttökuntoon.

Talkoita ovat olleet masinoimassa Ahveniston suojeluyhdistys ja Hämeenlinnan 5-ottelijat. Muonituksesta on huolehtinut TG Klubben.

– Kaupungin työllistämät nuoret aloittelivat hommaa ja me olemme jatkaneet siitä, urakkaa johtava Pekka Terrimäki kertoo.

– Saimme kaupungilta suodatinkankaita, hiekkaa, kivituhkaa sekä lavoja. Lisäksi Teknorak lahjoitti meille lisää suodatinkangasta, kun se pääsi loppumaan.

Timo Martola kuskasi kivituhkaa suodatinkankailla peitettyjen tasanteiden päälle. Kuva: AP Sarjanto
Timo Martola kuskasi kivituhkaa suodatinkankailla peitettyjen tasanteiden päälle.

Tähän mennessä talkoot on järjestetty kolme kertaa ja paikalla on ollut parisenkymmentä ihmistä. Savotta on kuitenkin sen verran iso, että paljon enemmän porukkaa kaivattaisiin mukaan.

– Portaiden kunnostusta ehdotti 5-ottelijoiden Antti Simola, joka keksi, että tässähän olisi valmis katsomo tulevia isoja kilpailuja varten, Erkki Hapuli Ahveniston suojeluyhdistyksestä sanoo.

– Rotareiden ja lionsclubilaisten kanssa on menneinä vuosina koetettu jotakin asian eteen tehdä, mutta nyt on kyseessä vähän vakavampi yritys, joka on tuottanut tulosta.

Talkoot saivat tuntuvasti vauhtia, kun Juha-Matti Jokela toi paikalle kaivinkoneen. Kuva: AP Sarjanto
Talkoot saivat tuntuvasti vauhtia, kun Juha-Matti Jokela toi paikalle kaivinkoneen.

Betonisten juoksutusten välit on tarkoitus puhdistaa ruohosta ja mullasta. Sen jälkeen uriin laitetaan suodatinkankaat, joiden päälle ladotaan kivituhkaa.

Talkoolaisia pyydetään ottamaan mukaan omat lapiot ja kottikärrytkin, jos sellaiset omistaa.

– Tarkoitus on puhuttaa kaupungin päättäjiä, jos portaisiin saataisiin tulevaisuudessa joku kestävämpi ratkaisu, kuten betonia tai kumiasvalttia, ettei ruoho ala taas kasvaa läpi, Hapuli tuumaa.

Viime viikon tiistaina portailla ahkeroinutta väkeä oli auttamassa A-Maanrakennus oy:n yrittäjä Juha-Matti Jokela, joka toi paikalle kaivinkoneen.

– Yksi kaveri kysyi, että olisiko minulla innostusta lähteä talkoisiin ja tässä ollaan, Jokela virnistää.

– Kyllähän tällä vehkeellä hommat sujuvat vähän joutuisammin.

 

Seuraavat talkoot ti 27.8. klo 16 alkaen Ahvenistolla.