Jutut

Aku-patsas tuottaja tuottaja Reija Isosuolle

Tuottaja Reija Isosuo palkittiin tämän tuotantokauden Aku-patsaalla merkittävästä teatterityöstä Hämeenlinnassa. Perinteeksi tulleen huomionosoituksen takana on Hämeenlinnan Teatterikerho. Isuosuon saama patsas oli järjestyksessään jo 65:s.

Reija Isosuota kiehtoi teatterityö jo nuorena tyttönä ja nykyään se, miten porukka toimii yhteisen ajatuksen mukaisesti. Isosuo haluaa synnyttää työkulttuuria, missä kullakin on tilaa esiintyä omine vahvuuksineen.

Viime vuoden lopulla Reija Isosuo sai Suomen näyttämötaiteen kultaisen ansiomerkin.

 

Reija Isosuo tuli Hämeenlinnan teatteriin kuiskaajaksi marraskuussa 1989. Vanhalla päänäyttämöllä hän pääsi rakentamaan ja ajamaan valoja ja joskus hän istui myös äänipöydän takana. Vuonna 1997 hän näytteli tarjoilijaa pienessä roolissa kantrimusikaalissa Tunteet pelissä. Teatterinjohtaja Riku Suokkaan aikana hänestä tuli tuottaja, mutta viimeiset 15 vuotta hän on työskennellyt markkinoinnin ja tiedotuksen parissa. Kaiken kaikkiaan Reija Isosuo on työskennellyt Hämeenlinnan teatterissa neljällä eri vuosikymmenellä.

Ensimmäisen ohjaustyön Reija Isosuo teki vuonna 1992. Tuolloin hän ohjasi Johanna Reilinin esittämän monologinäytelmän Odotus vanhalle päänäyttämölle. Sen jälkeen ohjaustöitä omaan taloon on kertynyt 8 kappaletta. Näistä viimeisin on parhaillaan ohjelmistossa menevä Viiru muuttaa.

 

Palkinnon perusteluissa on erityisesti pidetty ansiokkaana sitä, että Reija Isosuo on monissa ohjauksissaan liikkunut lapsen arkea ja omaa elämää koskettavissa aiheissa. Hämeenlinnan teatterille on läpi vuosikymmenten ollut kunnia-asia huolehtia lasten ensikosketuksesta teatterin esiripun takaiseen maailmaan. Juuri tässä työssä Reija Isosuolla on ollut tärkeä rooli.

Aku-patsaan saajaa luonnehdittiin valintaa tehneessä toimikunnassa monipuoliseksi ja sympaattiseksi teatterilaiseksi, jonka toivetyönä on ohjata satunäytelmiä. Viiru muuttaa -näytelmän ohjaus on hyvä esimerkki hänen ammattitaidostaan sekä aidosta ja huolellisesta tekemisen ilosta, mikä viestii lasten ja muun yleisön arvostuksesta. Näytelmän hieno kokonaisuus ja loppuun myytyjen esitysten suosio kertoo siitä, että lapsille suunnatulla teatterilla on kysyntää.

 

Hämeenlinnan teatterikerho on jakanut Aku-patsaan vuodesta 1953 alkaen. Ensimmäisestä jaosta on kulunut tänä keväänä 65 vuotta. Se on maakunnan vanhin vuosittain jaettava kulttuuripalkinto. Patsas on kuvanveistäjä Lauri Leppäsen veistos maineikkaasta hämeenlinnalaisesta näyttelijästä Aku Peltosesta, joka vaikutti kaupungin teatterielämässä 1920 – 50-luvuilla.

Asiasanat

Menoinfo