Jutut

Kolumni: Älä pelkää virheitä

Taija Tuominen

– Mä en muista oikeata sanaa, joku tuskittelee paperin ääressä.

Marraskuun taivas on aurinkoinen Malmön kirjaston valtavien lasi-ikkunoiden takana. Olen Malmössä kirjoittamassa ruotsinsuomalaisten ystävieni luona. Moni heistä miettii suomenkieltään ja pelkää virheitä.

Lohdutan, että virheitä ei ole olemassakaan.

 

Kirjoittamisessa on paljon esteitä, jotka pätevät muutoinkin elämässä. Blokki eli jumiutuinen, vastarinta eli oheistoiminnat, perfektionismi, väärät ajatukset, lykkääminen, aikaisemmat negatiiviset kokemukset, itsesensuuri ja epäonnistumisen pelko eli virheet.

Useat näistä liittyvät toisiinsa, ja viimeisin, virheiden pelko, saattaa lamauttaa. Ei voi tehdä mitään, kun se menee väärin.

 

Kun kolmannella luokalla oli harrastepäivä, ideoin roolini itse. Pukeuduin sheriffiksi, kiipesin tuolille salin edessä ja vetäisin riemuilla vitosen lauluäänellä Lännen lokarin. Kun yleisö taputti, taputin heille takaisin tuoliltani. Opettajan piti hakea minut pois.

Myöhemmin vaikenin vuosiksi. Joskus mietin, mistä tämä hirveä virheiden pelko tulee.

 

Kun jotain tekee, matkalla sattuu kaikenlaista. Runoilija Risto Ahti on sanonut, että ei ole sellaista mestaruutta, johon virheet ja harjoitus eivät kuljettaisi. Erehtyminen auttaa, se on aavistavaa odottamista.

Virheet ja epäonnistuminen saattavat olla voimavara, jonka voi kääntää eduksi ja mahdollisuudeksi. Kuuluisin esimerkki luovasta epäonnistumisesta on Alexander Flemingin bakteeriviljelmän kuoleminen. Fleming ihmetteli syytä. Näin löytyi homesieni ja sattuman tuloksena Fleming teki merkittävän lääketieteellisen keksinnön: penisilliinin.

 

Virheet tuovat uusia oivalluksia ja voivat johtaa sattumiin, joihin törmäily on tärkeätä. Sattuman kautta nyrjähdetään sen verran raiteelta, että maisema näyttää aivan erilaiselta.

Kun ystäväni yritti kirjoittaa sanan sitä paitsi, hän kirjoitti vahingossa setäpaisti. Se löytyi virheen kautta, muutoin hän ei olisi ikinä sitä keksinyt. Setäpaisti päätyi hänen lastenkirjaansa.

Jo väärinkuullut laulunsanat eli rubiinit ovat erinomaista materiaalia. Niitä löytyy kokoelmista Villejä rubiineja ja Minä suojelen sinua taiteelta.

 

Malmössä lainaan polkupyörän ja ajan pahamaineiseen Rosengårdin lähiöön etsimään Zlatanin kotikulmia. Jostain parvekkeelta yritetään heittää minua ranskanleivällä päähän, mutta se töpsähtää kadulle viereen.

Erään alikulkutunnelin reunaan on spreijattu, että Zlatanin saa pois Rosengårdista, mutta Rosengårdia ei Zlatanista. Jalkapallotähti on ylpeä taustastaan, miksi emme mekin muuttaisi suhtautumista virheiden pelkoon.

Virheet voivat olla vahvuuksia toisesta näkökulmasta katsottuna. Siksi jazzmuusikko Miles Davis on sanonut, että älä pelkää virheitä, niitä ei ole olemassakaan.

Menoinfo