Jutut

Anna Krogeruksen kipeä komedia vanhustenhuollosta

Anna Krogerus on arvostettu ja palkittu suomalainen näytelmäkirjailija, jonka kynästä on lähtenyt herkkiä ja monitasoisia teoksia. Hänen näytelmissään tasapainoillaan usein ahdistuksen ja riemun välimaastossa ja kosketellaan ihmiselämän syvimpiä tuntoja komediallisin keinoin. Kirjailijan näytelmä Heikko esitys sai ensi-iltansa Hämeenlinnassa vuonna 2006, jolloin vanhalla päänäyttämöllä vieraili ensimmäistä kertaa teatterin nykyinen johtaja KIrsi-Kaisa Sinisalo.

Kevään ensimmäinen ensi-ilta on Anna Krogeruksen komedia Kuin ensimmäistä päivää 10. helmikuuta. Se tarttuu erääseen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhusten hoidon heikkenemiseen. Näytelmä kuvaa konkreettisesti, kuinka ylhäällä tehdyt linjanvedot vaikuttavat ruohonjuuritasolla. Samalla se on tarkka psykologinen muotokuva ihmisestä, jonka sydämellinen luonne saa hänet antamaan yhä uudestaan periksi toisille.

– Näytelmä sijoittuu tehokkuusvaatimusten keskellä ponnistelevaan palveluasumisyksikköön ja kuvaa sen ihmissuhteiden myllerryksiä, Sinisalo kertoo.

– Näytelmä on kirjoitettu vuonna 2007 ja sen jälkeen maailma on mennyt yhä hullummaksi. Esitystä voisi kuvailla mustaksi komediaksi.

Lepolan hoitokodin kilttiä ja uhrautuvaa perushoitajaa esittää Katariina Kuisma-Syrjä. Näytelmän ohjaa Pekka Heikkinen.

 

Toukokuussa Verstaassa hauskuttavat koko perheen rakastamat hahmot Viiru ja Pesonen. Näytelmä Viiru muuttaa kertoo siitä ihmeellisestä tilanteesta, kun ukon kumppanina ollut kissa päättääkin muuttaa osoitetta. Omassa kämpässä saa nimittäin pomppia niin paljon kuin huvittaa, mutta toisaalta pimeässä talossa on vähän pelottavaa ja yksinäistä. Sven Nordqvistin tarinan sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Reija Isosuo.

– Alun perin näytelmäksi kirjoitettu teksti on vuodelta 1990, mutta suomennoksista se on kaikkein tuorein, Isosuo sanoo.

– On ihanaa tuoda tämä sadunhohtoinen maailma Verstaaseen, kun näyttämöllä vielä ovat Henna-Maija Alitalo VIiru-kissana ja iki-ihana Raimo Viitanen palaa näyttämölle Pesosena. Esityksen ovat toukokuussa siksi, että teemme pitkästä aikaa luokkaretkipaketteja.

 

Teatterin näyttelijät ”vierailevat” kevään ohjelmistossa omilla esityksillään. Maiju-Riina Huttunen esittää 24. helmikuuta monologinäytelmänsä Äitini talo ja Liisa Peltosen Pieni äitienpäiväkonsertti kuullaan kahdesti 13. toukokuuta.

Huttusen kirjoittama monologi sai kantaesityksen Tampereen Teatterikesän Off-ohjelmistossa tänä vuonna.

– Äitini talo kertoo erään naisen elämän merkittävimmästä päivästä ja yöstä. Se on tarina tyttärestä, poissaolevasta äidistä ja ankaran uskonnollisesta mummusta, Huttunen kuvailee.

– Lähtökohtana tekstille on ollut ajatus siitä, että jokaisella ihmisellä on murtumispisteensä. Monologi on juonellinen tutkielma siitä, miten siihen päädytään.

Pieni äitienpäiväkonsertti sisältää sekalaisen sarjan lauluja ja tekstejä äitiydestä.

– Kun tulin neljä vuotta sitten äidiksi, lähdin fiilistelemään tilannetta äitienpäiväkonserttiin. Siellä heräsi ajatus esityksestä, joka olisi ohjelmistonsakin puolesta erityisesti räätälöity äideille, Peltonen kertoo.

– Ehdotin asiaa muusikko Kalle Penttilälle ja sitten vain ruvettiin tekemään. Valitsin titteliin mukaan sanan pieni, koska mistään kovin juhlallisesta ei ole kyse. Esityksessä on lauluja, runonpätkiä ja kirjeitä sekä juonellinen kulku odotuksesta mummouteen.

 

Syksyn esityksistä jatkavat Naisia hermoromahduksen partaalla -musikaali 25. tammikuuta, Puhtaana käteen -farssi 16. helmikuuta, Kohtauksia eräästä avioliitosta 11. tammikuuta sekä Yksi iso pitkä rakkaus Tabermannilla, kiitos 27. helmikuuta. Heikki Kinnusen ja ja Ilkka Heiskasen tähdittämä Arvoituksellisia muunnelmia palaa muutamilla esityksillä tammikuussa ja huhtikuussa. Vierailuesityksinä nähdään myös Mielensäpahoittaja ja poika, Forza Lasagne, Ismo Alangon soolokonsertti ja Esa Pethmanin 80-vuotisjuhlakonsertti.

Lisätietoja ohjelmistosta nettisivulla www.hmlteatteri.fi.

 

 

 

Asiasanat

Artikkeleita

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930