Jutut Hattula

Argentiinalaisen Mercedes Sosan kuolematon musiikki soi Parolassa

Romina Bianco oli Tangomarkkinoiden finaalien tähtivieraana pari vuotta sitten.

Viikon päästä keskiviikkona on Juteinitalon Jaakonsalissa mahdollisuus nauttia vähän harvinaisemmasta musiikkielämyksestä.

Eteläamerikkalaisen musiikin suunnannäyttäjäksi Suomessa noussut yhtye Tango del norte ja argentiinalainen laulajatähti Romina Bianco ovat koonneet konsertin verran Argentiinan kuuluisimman muusikon Mercedes Sosan upeita kappaleita. Ympäri maailmaa tunnetun folklaulajan kauneimmat tulkinnat syttyvät jälleen uuteen loistoon, kun Suomen terävin tango-osaaminen yhdistyy valovoimaisen solistin kanssa.

– Sosa oli hyvin rakastettu muusikko koko elämänsä ajan. Hänen kuollessaan vuonna 2009 Argentiinan presidentti julisti maahan kolmen päivän mittaisen suruajan, mikä kertoo Sosan nauttimasta suuresta arvostuksesta, bandoneonisti Sami Pirttilahti kertoo.

 

Tango del norten Sami Pirttilahti ja pianisti Ville Westergård on totuttu ovat vuosien saatossa tulleet tunnetuiksi latinalaisen musiikin taiturimaisina tulkitsijoina. Alansa huippuihin kuuluvat soittajat yhdistävät ainutlaatuisella tavalla elementtejä argentiinalaisista tangoista, eteläamerikkalaisesta kansanmusiikista, jazzista sekä klassisesta musiikista. Pirttilahti voitti elokuussa 2018 maailman arvostetuimman bandoneonkilpailun Vermontissa Yhdysvalloissa.

 

Latinalaisen Amerikan ääni -konsertin ohjelmistossa on meneviä ja tarttuvia ralleja sekä pakahduttavan tunteikkaita tarinoita elämästä.

– Romina on upealla äänellään ja vahvalla lavakarismallaan juuri oikea henkilö tavoittamaan Sosan laulujen tunnelmat, Westergård sanoo.

– Samalla tämä kokonaisuus on hieno haaste tällaiselle luonnostaan ei niin tulisieluiselle suomalaiselle muusikolle.

Konsertin solisti Romina Bianco asuu nykyisin Barcelonassa ja hän on kysytty artisti konsertilavoilla ja festivaaleilla ympäri maailmaa. Suomessa Bianco on aiemmin esiintynyt muun muassa Tangomarkkinoiden suorassa finaalilähetyksessä ja Maailmantango-festivaalilla Tampereella.

Tänä kesänä hän esiintyy Sata Häme Soi -festivaalin pääkonsertissa Ikaalisissa yhdessä Pirttilahti Tango Experiencen kanssa.

Romina Bianco & Tango del norte ke 24.7. klo 18 Juteinitalon Jaakonsalissa. Vapaa pääsy.

Juttua päivitetty 17.7. 2019 klo 13.42 lisäämällä tieto, että konserttiin on vapaa pääsy.