Jutut

Arjen yksinäiset pureutuu roolissa elämisen ongelmiin

Ihminen omaksuu erilaisissa yhteisöissä ja sosiaalisessa kanssakäymisessä usein jonkun roolin, joko viedäkseen asioita eteenpäin tai vain pärjätäkseen muiden kanssa. Aina ei omaa rooliaan voi valita, vaan sen määrittelee joku muu.

Vuoden 2016 lopulla perustettu hämeenlinnalainen Ofelia-ryhmä pohtii rooleja, roolittamista ja roolittumista kantaesityksessään Arjen yksinäiset.

– Esitys tarkastelee ihmistä, joka elää roolissa, jota ei koe omakseen, ohjaaja Ria Kataja kertoo.

– Tutkimme erilaisten määrittelyjen ja statusten sekä oman identiteetin vaikutusta ihmisten välisissä suhteissa.

Kaikki Taidekasarmin teatterisalissa nähtävä materiaali on ideoitu, kerätty ja harjoiteltu työpajoissa, joita ryhmä on järjestänyt kuluvan vuoden aikana. Näyttelijät Neea Viitamäki, Marjo Maula ja Miikka J. Anttila ovat tuoneet käsittelyyn omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan, joten esitys on tekijöilleen hyvin henkilökohtainen. Ofelia-ryhmä on myös järjestänyt avoimia harjoituksia, joiden päätteeksi on keskusteltu aiheesta yleisön kanssa.

– Työryhmän WhatsApp-ryhmä on käynyt todella kuumana, sillä ideoita on tullut vyörymällä ja jotakin uutta voi tulla mukaan vielä viisi minuuttia ennen ensi-iltaa, Kataja tuumaa.

– Ensimmäinen jakso on fragmentaarinen sukellus omaan tajuntaan, yritys ymmärtää, keitä olemme. Väliajan jälkeen esittelemme keski-ikäisen heteromiehen, joka kokee suuren kriisin. Seuraamme prosessia ja nähtäväksi jää, pystyykö hän jatkamaan elämässään eteenpäin.

Esityksen äänisuunnittelusta ja tekniikasta vastaa Esko Paavola ja valosuunnittelusta Veikko Pulli.

Arjen yksinäisiä varten perustettu Ofelia-ryhmä haki apurahaa monesta paikasta, mutta tuloksetta. Ryhmä päätti kuitenkin toteuttaa tuottaa esityksen itse. Väliaikatarjoiluja hoitamaan saatiin yhteistyökumppaneiksi SPR:n Hämeen osasto, Setlementtiliitto sekä Hämeenlinnan Karateseura, Zonta Cub ja Voimisteluseura. Esitysten yhteydessä Parolantien Kukkapalvelu esittelee joulukampanjaansa yksinäisten ilahduttamiseksi.

Somessa pyörii tällä hetkellä Ofelian Arjen yksinäisten sukkahousukampanja, joka toimii näin: Ota kuva itsestäsi ja sukkahousuista haluamallasi tavalla. Ennen julkaisemista voit pohtia omia roolejasi ja kirjoittaa niistä kuvan yhteyteen. Julkaise otos omilla some-kanavillasi ja merkitse se hashtagilla #arjen yksinäiset. Roolisi voit määritellä itse ja halutessasi kuvata vain pelkät sukkahousut.

Ofelian esitykset Taidekasarmin teatterisalissa ovat: ennakko ma 27.11. klo 19, ensi-ilta kutsuvieraille ti 28.11. klo 19, to 30.11. klo 19, pe-la 1.- 2.12 klo 19, su 17.12. klo 14 ja 19, su 7.1. klo 15, su 14.1. klo 15, la 20.1. klo 13 ja su 21.1. klo 15. Lippuvaraukset ja lisätiedot sähköpostista ofeliaryhma@gmail.com.

Asiasanat

Menoinfo