Jutut

Asenne osa esteettömyyttä

Hämeenlinnan uimahallia uudistettiin suurella tohinalla monen vuoden ajan. Suunnitteluvaiheessa kukaan ei muistanut kysyä vammaisten edustajien mielipiteitä. Lopputulos oli heidän kannaltaan kehno – liukkaita laattoja, wc-tilojen apuvälineet pyörätuolilla liikkuvien ulottumattomissa(!), liikuntarajoitteisille lapsille tarkoitetun altaan veden lämpötila on käyttökelvoton 45 minuutiksi, suihkujen vedentulo aivan liian lyhyt erityislasten suihkuttamiseen…

Moneenko leikkipuistoon pyörätuolilla liikkuva lapsi pääsee Hämeenlinnassa?

Ei yhteenkään.

Vastaavasti positiivinen toimintamalli löytyy Iittalaan rakennetusta Sauvolan palvelukeskuksesta. Esimerkiksi vammaisneuvoston edustaja pääsi sanomaan sanansa jo ennen kuin rakennus oli edes kunnolla paperille piirrettynä, suunnittelun alkuvaiheessa. Lopputulos on sen mukainen – palaute on kiittävää.

Esimerkit edustavat äärilaitoja, mutta nykyajan suunnittelussa vain jälkimmäisen vaihtoehdon pitäisi olla käytäntönä. Hämeenlinnan vanhus- ja vammaisneuvostot ovat ensi lauantaina keräämässä tietoa hyvistä ja huonoista esimerkeistä Mahdollisuuksien torilla.

Teemana on esteettömyys.

– Pitää muistaa, että esteettömyys ei tarkoita pelkästään liikkumista. Virkamiesten mahdottoman vaikeaselkoinen kapulakieli, tiedon saannin vaikeus, käytetyt rakennusmateriaalit, saatavilla olevat apuvälineet, autojen virheellinen pysäköinti ovat osia kokonaisuudessa, joka vaikuttaa monen vammaisen elämään, kaupungin vammaisneuvoston jäsen Aulis Veteläinen sanoo.

 

Uimahalliremontin yhteydessä ei siis kysytty missään vaiheessa vammaisten tarpeita, vaikka julkisrakentamisessa näin on ollut käytäntö jo pitkään.

– Erityislasten kannalta moni ratkaisu meni pahasti pieleen. Pelkästään kysymällä virheet olisi voitu välttää, vammaisneuvoston jäsen Susanna Kollanus tukistaa vastuullisia.

Hän ottaa myös toisen esimerkin: Hämeenlinnassa pyörätuolilla liikkuva lapsi ei pääse yhteenkään leikkipuistoon. Tampereella tämä on taattu lähes kaikissa leikkipuistoissa.

– Asennekin on osa esteettömyyttä. Jos halutaan hoitaa asiat hyvin, niin se vaatii oikeaa asennetta. Harva edes ajattelee, että väärin pysäköity auto voi todellinen vaaran paikka näkövammaiselle, Aulis Veteläinen ottaa esimerkin.

Vanhus- ja vammaisneuvostot keräävät Mahdollisuuksien torilla ensi lauantaina tietoa hyvistä ja huonoista ratkaisuista. Kuka tahansa hämeenlinnalainen voi käydä kertomassa hyvät tai huonot kokemukset esteettömyydestä. Saadut tiedot dokumentoidaan, tarvittaessa kohde merkitään kartalle.

– Nyt on hyvä tilaisuus antaa kaikenlaista palautetta, Kollanus ja Veteläinen patistavat hämeenlinnalaisia aktiivisuuteen.

 

Mahdollisuuksien torin tämän vuoden slogan on ”tori tuo meidät yhteen”. Se kuvaa hyvin itse toria ja sen tekemistä. Yhdistykset ovat rakentaneet tapahtuman ohjelmarungon yhteistyössä.

Toripäivän ohjelma pitää sisällään muun muassa monipuolista tekemistä, tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä tärkeää tietoa mm. globaaleista teemoista, luonnosta ja esteettömyydestä. Tapahtumassa on muka 25 yhdistystä ja muuta toimijaa esittelemässä toimintaansa. Tilaisuuden avaa Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Mahdollisuuksien tori lauantaina 19.5. Hämeenlinnan torilla klo 10–14.

Menoinfo