Jutut Hattula

Asiakirjat kertovat elämästä

Kalle Kallenpoika Ventolan nimityskirja maanjako-oikeuden jäseneksi on vahvistettu maaherran sinetillä.

Vanhojen talojen ullakoilta voi joskus tehdä yllättäviä löytöjä. Näin kävi Hattulan Ventolassa, kun siivouksen yhteydessä ilmaantui paksu nippu vanhoja asiapapereita.

– Asiakirjat olivat pahvilaatikossa, joka oli seilannut vintillä pitkään, Kari Ventola kertoo.

– Nykyinen päärakennus on vain 100 vuotta vanha, joten paperit ovat olleet aikoinaan myös edellisen talon ullakolla.

Materiaali sisälsi runsaat 60 asiakirjaa, lähes 240 sivua tekstiä. Pääosa kirjoituksista on 1800-luvulta ja ruotsinkielistä.

Vanhimmat asiakirjat ovat yli 200-vuotiaita. Ne on kirjoitettu 1700-luvun kirjoitustyylillä.

– Se vaatii oman tulkintansa selkokieliseksi ja puhtaaksikirjoittamisen ruotsiksi. Vasta sitten itse teksti päästään suomentamaan.

Osa asiakirjoista on ulkoasultaan arvokkaita. Maaherra Gustaf Hjärnen päätös rusthollari Kalle Kallenpoika Ventolan nimittämisestä maanjako-oikeuden jäseneksi vuonna 1820 on vahvistettu maaherran sinetillä.

Papereissa on runsaasti alkuperäisiä perukirjoja, lainhuutoja ja otteita oikeuden päätöksistä. Ne antavat uutta tietoa omistajista ja tilan vaiheista.

– Tila on ollut sukumme hallussa vuodesta 1733, mutta ensimmäisiä mainintoja siitä on ollut jo 1400-luvun puolelta, Ventola sanoo.

Perukirjoista selviää, miten maatalous kehittyi, kun niihin on tarkasti kirjattu maatilan eläimet ja kalusto. Arvoesineet, vaatteet ja kotitalouden esineet kertovat henkilöiden varallisuudesta.

Asiakirjoissa on myös tietoja muista Hattulan tiloista. Esimerkiksi Merven Pietolan vanhan emännän Lovisa Juhontytär Pietolan perukirja löytyi aineistosta.

Käräjillä hoidettiin pitäjäläisten asioita ja oikeuden päätökset kertovat ihmisten arjesta. Useimmiten käräjiä istuttiin Kanungin rusthollissa mutta myös Rahkoilan Puontilassa ja Tasalassa.

Mierolan talojen Sorkkalan, Rokkalan, Rasilan, Lotin, Mattilan, Parkkulan, Uotilan ja Kirrin haltijat kiistelivät kulkuoikeudesta tiluksilleen Ventolan maiden kautta. Kun kihlakunnanoikeuden ratkaisu ei tyydyttänyt osapuolia, asiasta valitettiin laamanninoikeuteen. Käräjiä on käyty myös metsän käyttöoikeudesta.

Pankkijärjestelmä oli vasta kehittymässä. Niinpä ihmiset lainasivat toisilleen rahaa. Velkapapereissa on tietoja takaajista ja lainan takaisinmaksuista. Aina asiat eivät sujuneet suunnitellusti. Velallinen ei kyennyt maksamaan lainaa takaisin ja silloin saatavaa perittiin oikeudessa.

Materiaalin joukossa on myös holhouskirjanpito asiakirjoineen ja kuitteineen. Elias Ventola oli määrätty naapuritilan Uotilan alaikäisten lasten holhoojaksi.

Runsaan materiaalin selvittäminen tietää usean viikon työsarkaa tutkijalle.

– Olen tutkinut aika paljon sukuamme Idänpään-Heikkilän puolelta, mutta nyt tuli sitten melkoinen annos tietoa myös omasta tilasta.

Menoinfo