Jutut

Aulangon ulkoilumajasta on tulossa luontoliikuntapaikka kaikille

Aulangon ulkoilumajalle suunnitellaan lisää toimintaa yleisön toiveiden mukaan.
Minna Niskanen tähyää ulkoilumajan terassilta järvelle päin. Perjantaina 24.8. hän on paikalla yleisön tavattavissa kello 16–19 Sibeliuksen metsän avajaisissa.
Aulangon ulkoilumajalle suunnitellaan lisää toimintaa yleisön toiveiden mukaan.

Luonto ja liikunta ovat teemana, kun Aulangon ulkoilumajasta ympäristöineen kehitetään entistä monipuolisempaa luontoretki- ja liikunta-aluetta seudun asukkaille ja matkailijoille.

Lasten Liikunnan Tuki vetää kaksivuotista hanketta, joka saa rahoitusta Hämeen liitolta. Päävastuun kehittämistyöstä kantaa juuri tehtävään valittu KM, FM Minna Niskanen. Hän jää syksyllä virkavapaalle Parolan Yhteiskoulun biologian ja maantiedon lehtorin virasta.

Ensimmäiseksi Niskanen haluaa tietää, mitä alueen Aulangon muut toimijat ja kaupungin asukkaat ulkoilumajalle toivoisivat.

– Yleisölle on tilaisuus ensi perjantaina, ja olisi mukavaa, jos silloin kuulisin kaupunkilaisten toiveita ja ajatuksia, hän sanoo.

Niskanen itse ihastui Aulankoon vuonna 2 000 käydessään siellä lemmikkien kukkimisen aikaan. Muutettuaan Hämeenlinnaan hän on palannut sinne yhä uudelleen.

– Mielestäni Aulanko on kansallisesti ja miksei kansainvälisestikin upea ja arvokas paikka. Luonto ja liikunta -teeman mukaisia mahdollisuuksia on moneen lähtöön, ja lisänä ovat vielä historia ja kulttuuri, hän sanoo.

Niskanen arvioi, että Aulanko sopii mainiosti myös oppimisympäristöksi, sillä useita oppiaineita ja -sisältöjä on elämyksellistä opiskella ulkona. Puistometsän reitistöjen äärelle onkin tarkoitus tuoda nykyistä enemmän tietoa alueen luonnosta ja kulttuurista. Opasteita kaivataan suomen lisäksi muille kielille, sillä ulkomaisia matkailijoita kiinnostaa luonto, jota he eivät muualla näe.

Liikuntapuolen tarpeisiin alueelle on suunnitelmissa muun muassa entistä parempi ulkokuntosali. Majalle toivotaan myös lisää tapahtumia, kursseja ja muita tilaisuuksia.

Rannassa on jo uimaranta, sauna ja pukuhuone sekä talvisin avanto, hiihtoladut ja kahvila. Kesällä talossa on järjestetty pääasiassa yksityistilaisuuksia.

– Tämän hankkeen tarve on lähtenyt osittain siitä, että ulkoilumajan toimintaa ja profiilia halutaan muuttaa entistä enemmän kaikkien käyttöön ympärivuotisesti. Jokaisen tapahtuman ei tarvitse olla Lasten Liikunnan Tuen koordinoima, vaan eri tahot voivat niitä toteuttaa, yhdistyksen hankekoordinaattori Anu Saarinen sanoo.

Hämeen ammattikorkeakoulussa on vastikään tehty Aulangolle digireitistöt, joiden lähtöpiste on ulkoilumajalla. Niitä testataan ja pilotoidaan syksyllä. Saarisen mukaan Niskanen on juuri oikea tekijä luomaan reitteihin sisältöjä.

Tavoitteena on, että luontoliikuntakeskuksen toiminta jää pysyväksi, vaikka itse hanke onkin määräaikainen.

– Koko Aulangon vetovoimaa halutaan lisätä, ja tämän hankkeen avulla on tarkoitus korostaa luontoarvoja, Niskanen sanoo.

Lasten Liikunnan Tuen toiminnanjohtaja Juha Liedes on innoissaan mahdollisuudesta kehittää ulkoilumajasta luontoliikuntakeskusta.

– Haluamme kehittää Aulangon alueelle kaupunkilaisten hyvää arkea, oppimista ja hyvinvointia sekä matkailun vetovoimaa lisääviä palveluita ja sisältöjä yhteistyössä Hämeenlinnana kaupungin, Metsähallituksen ja muiden toimijoiden kanssa, Liedes sanoo.

Menoinfo