Jutut

”Autojen oltava samalla tasolla kuin perheissä”

– Autokoulun käytössä olevilta opetusautoilta vaaditaan nykyaikainen varustelutaso. On aivan väärä luulo, että nuoret ajaisivat ajokortin saatuaan halvoilla, vuosikymmeniä vanhoilla kotteroille. Kyllä he tutustuvat liikenteeseen yleensä perheen omistamalla autolla, jossa on käytössä nykytekniikka. Opetusautojen täytyy olla samalla tasolla kuin perheissä käytettävät autot ovat.

Näin perustelee Parolan Autokoulun yrittäjä Jiri Kattelus koko opetuskaluston uusimista yhdellä kertaa.

Parolan Autokoulussa opetetaan jatkossa ajamisen alkeita Skodan Octavia-malliston autoilla. Kaksi näistä on manuaalivaihteistolla, yksi automaatilla.

– Automaattivaihteistoon kannattaa tutustua jo autokouluvaiheessa, koska kotitalouksilla on yhä enemmän automaattivaihteisia autoja, Kattelus toteaa.

Sama pätee myös muuhun tekniikkaan alkaen vakionopeussäätimistä ja lukkiutumattomista jarruista. Tarvittaessa ajo-oppilaat pääsevät harjoittelemaan ajoa peräkärryn kanssa.

Jiri Katteluksen mukaan ajo-opetuksessa käytettäviltä autoilta vaaditan hyviä ajoajoasennon säätömahdollisuuksia sekä opetettavan että opettajan istuinten osalta.

– Oikea ajoasentoa ja hallintalaitteiden saavutettavuus ovat turvallisuudenkin kannalta tärkeitä, ja tietysti myös ajomukavuuden näkövinkkelistä. Liikenneopettajalle auto on työpaikka, joten kyllä vänkärin paikalla pitää olla kunnolliset säätömahdollisuudet jokaisen opettajan mittojen mukaisesti, Jiri Kattelus luettelee autokouluauton vaatimuksia.

Yksi oppilas ajaa autokouluaikanaan satoja kilometrejä, mutta keskimääräistäkään opetuskilometrien määrä on vaikea sanoo.

– Sitä on liki mahdoton määritellä, sillä jo lähtötilanteessa taidot ovat hyvin erilaiset. Toiset oppivat nopeasti, toisen hitaammin. Oppiminen on täysin yksilöllistä myös autolla ajamisessa, Jiri Kattelus tietää kokemustensa perusteella.

Katso päiväkohtaisia uutisia

tammikuu 2019
ma ti ke to pe la su
« joulu    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031