Jutut Hämeenlinna

Carmenin räjähtävä tulkinta

Espanjalainen Mariana Collado laulaa ja tanssii nimiroolin kansainvälisen taiteilijaryhmän näyttämöteoksessa Kill Carmen.

Prosper Mèriméen klassikkoteos taipuu uuteen muottiin Compañía Kaarin & Roni Martinin esityksessä Kill Carmen sunnuntaina 30. syyskuuta Verkatehtaalla.

Kill Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja Balkan-vaikutteita. Kansainvälisesti palkitun ensemblen näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. Espanjalaistanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro rynnistävät näyttämölle nauraen kuolemalle päin naamaa.

Esitys on uskollinen vuonna 1845 julkaistulle alkuperäisteokselleen, mutta poikkitaiteellinen tulkinta antaa sille täysin uuden sävyn. Tarina on päivitetty ronskilla otteella nykypäivään. Romaanin ja oopperan lisäksi innoittajina ovat toimineet niin flamencon klassikot kuin Quentin Tarantinon elokuvatkin.

Kantaesityksensä Kill Carmen sai Helsingin juhlaviikoilla syksyllä 2015. Sen jälkeen kiitetty teos on nähty muun muassa Flamenco Madrid -festivaalin ja Meksikon Guadalajarassa järjestettävän Festival de Mayon ohjelmistossa.

Compañía Kaari & Roni Martin on kansainvälinen taiteilijaryhmä, jolle tunnusomaista on energisyys ja suoraviivaisuus, sekä liikkeen, musiikin ja visuaalisuuden tiivis yhteys. Ryhmä kuuluu tuotteliaimpiin ja kokeellisimpiin Pohjoismaissa. 9-henkinen huippuorkesteri on kiinteä osa tanssia ja teosta. Kitaristi Juan Antonio Suárez, ”Cano” on usean Espanjan tunnetuimman flamencotanssijan luottosäveltäjä. Trumpetisti Antero Priha on säestänyt mm. Ray Charlesia, diplomituubisti Samppa Leino hallitsee hämmentävän määrän erilaisia puhaltimia ja viulisti Henrik Perelló on toiminut konserttimestarina muun muassa Tampere Filharmoniassa ja Kasallisoopperassa.

Kill Carmen su 30.9. klo 19 Vanaja-salissa.

Menoinfo