Jutut

Kolumni: Ekaluokkalaisen Lauran koulutie

Antti Leinikka

Hiljattain minulla oli tilaisuus saattaa pojantyttäreni Laura aamulla kouluun ja hakea iltapäivällä. Se oli opettava päivä. Taimistontien ylitys noin kello 7.45 oli rauhallinen. Liikenne oli vähäistä ja suojatie on riittävän kaukana risteyksestä. Ahveniston koulun reunustaa ja pihaa pitkin Miekkalinnan ja Tavastian välisen sorakentän poikki oli varsin turvallinen reitti, sillä Ahveniston koulu on suljettu eikä parkkipaikalla vielä ollut liikennettä.

Hattelmalantien ylitys vaati kiirehtimistä. Liikennettä oli aika paljon. Turuntietä pitkin kuljimme loppumatkan. Katutöiden takia piti välillä vaihtaa toiselle puolelle katua. Liikenne oli vilkasta. Liian vähän aikaa tuntui olevan pienelle vihreälle miehelle.

 

Palasin koulusta Portinvartijankatua pitkin. Liikenne oli vähäistä. Reitti vaikutti turvalliselta pienellekin lapselle, vaikka ei ollut kävelykaistaa eikä suojateitä. Jyrkässä ylämäessä vastaani tuli kaksi tyttöä menossa kouluun. Toisella oli rullalauta ja toisella oli polkupyörä, jonka vauhti loppui ylämäessä ja hän kaatui keskelle katua. Onneksi hän ei loukkaantunut. Ainakin niin hän vastasi ja jatkoi matkaa. Mitään liikennettä ei onneksi ollut.

 

Iltapäivällä hain Lauran noin kello 13.30. Reitti oli sama kuin aamulla, mutta hiekkakentän parkkipaikalle oli ilmaantunut noin 50 autoa, noin 50 mopoa ja yksi mönkijä. Polkupyöriä ei näkynyt.

 

Takaisin palasimme Lauran ja hänen kaverinsa kanssa noin kello 14.00. Kännykän räplääminen piti kieltää ensi töiksi. Tyttöjen keskustelu ja liikehdintäkin oli niin eloisaa, että epäilin heidän kykyään seurata liikennettä. Kohtuullisesti se kuitenkin sujui, kun sitä perässä kävellen seurasin.

 

Palasimme Turuntietä. Polkupyörälle tarkoitetulla kaistalla ajeli mies moottoripyörällä (joka tapauksessa mopoa järeämpi). Poltinahon kiertoliittymä alkoi metrin korkeudelta näyttää kovin vaaralliselta. Se johtunee vilkkaan liikenteen lisäksi siitä, että suojatie on ihan liittymärenkaan kyljessä. Sitä käyttäessä joutuu samaan aikaan tarkkailemaan sekä takaviistosta kääntyvää että ympyrästä erkanevaa liikennettä, ja tietysti päinvastaisesta suunasta ympyrää lähestyvää. Auttaisiko, jos suojatie olisi jonkin verran kauemmpana liittymästä?

 

Kaupungin hyväksymässä polkupyöräilyn edistämisohjelmassa korostetaan turvallisuutta. Kävellen ja pienen lapsen tasolta katsellen katuvilinä ja hulina näyttää kovin erilaiselta kuin auton ratin takaa. Pikkulapsen silmissä jopa sieltä täältä puikkelehtiva polkupyörä saattaa tuntua pelottavalta. Suosittelen samanlaista testiä.

Menoinfo