Jutut Hämeenlinna

Elämänkumppanin voi vaihtaa, mutta joukkuetta ei – kolme jalkapallofania kertoo miksi

Futisjoukkueen kannattaminen on elämys ja joskus suuri nautinto, mutta rentoutumisesta se on kaukana.
Harri Kuittinen ja Iines kannustavat henkeen ja vereen Manchester Unitedia. "Joskus olen pohtinut, onko tässä mitään järkeä, kun pelien seuraaminen määrittää perhe-elämää", hän tunnustaa.
Futisjoukkueen kannattaminen on elämys ja joskus suuri nautinto, mutta rentoutumisesta se on kaukana.

Elämänkumppanin voi vaihtaa, mutta kannattamaansa joukkuetta ei. Jalkapallomaailman huippujoukkueilla on jopa satoja miljoonia faneja, jotka planeetan etäisimmissäkin kolkissa seuraavat tiiviisti tuloksia ja pukeutuvat ottelupäivänä suosikkinsa pelipaitaan.

Kysyimme kolmelta paikalliselta futisfanilta, kuinka rakkaus syttyi ja miten vakavasta asiasta loppujen lopuksi on kysymys.

 

Harri Kuittinen, äänisuunnittelija, Hattula

Teatterissa työskentelevä Harri Kuittinen tunnetaan intohimoisena Manchester Unitedin kannattajana.

– Pikkupoikana tuli luettua Buster-lehteä, jonka kautta sai lähettää fanipostia Englannin liigan joukkueille. Ainoan vastauksen sain Manchester Unitedista, josta eräs juniorimaalivahti lähetti minulle nimikirjoituksella varustetun kuvan. Asia palautui sitten vahvemmin mieleen opiskeluaikoina Tampereella, kun päädyin valmentamaan ManU Ladies -salibandyjoukkuetta, Kuittinen muistelee.

Manchester United on yksi maailman menestyneimmistä ja suosituimmista jalkapallojoukkueista. Se on voittanut maansa liigamestaruuden 20 kertaa ja Mestareiden liigan kolmesti. Seuralla on sanottu olevan maailmanlaajuisesti 330 miljoonaa kannattajaa.

– Kyllä 1990-luvun kultaisen sukupolven Manchester United oli minulle se oikea joukkue ja Ryan Giggs pelaaja, jota fanitin suuresti.

Kuittinen kertoo katsovansa mahdollisuuksien mukaan kaikki liigapelit, cupit ja tietenkin Mestareiden liigan ottelut.

– Vuonna 2012 kävin ManU:n kotistadionilla Old Traffordilla, joka oli kyllä hieman nuhjuisempi paikka kuin oletin. Tunnelmakaan ei ollut ihmeellinen, kun omassa katsomonosassani oli vain korealaisia turisteja ja fanien kannustus kuului kaukaisena ja hiljaisena.

Viime vuosina Manchester Unitedin menestys on ollut kaukana huippuvuosien saavutuksista, mutta Kuittinen ei ole hylännyt joukkuettaan.

– Joskus olen pohtinut, onko tässä mitään järkeä, kun pelien seuraaminen määrittää perhe-elämää. Olen perustellut itselleni, että jalkapallon katsominen on omaa aikaa, mutta rentouttavaa se ei ole. Aika vahvasti tulee eläydyttyä ja jos miljonäärit laiskottelevat, se ärsyttää tosi lujasti.

Jarkko Salonen teki toivioretken Arsenalin kotistadionille ja pääsi lehdistöhuoneessa istahtamaan päävalmentajan pöydän taakse.

Jarkko Salonen, baarimestari, Hämeenlinna

Monien suomalaisten lapsuusmuistoihin kuuluvat Englannin liigan tv-lähetykset, jotka alkoivat aina lauantaina kello 16.55. Noilta ajoilta on peräisin Jarkko Salosen kiintymys Arsenaliin.

– Joku kavereistani oli kuullut Arsenalin kannustuslaulun ja päätin, että siinä on joukkueeni. Aktiivisempi vaihe alkoi sitten, kun pelejä alettiin näyttää työpaikassani Voudinkellarissa, Salonen kertoo.

– En koe olevani kauhean aktiivinen fani. Seuraan uutisia Twitterissä sekä arsenal.com -sivustolta. Pelejä katson ollessani vapaalla ja joskus työnkin ohessa, jos on aikaa.

Salosen pitkäaikainen haave oli päästä katsomaan Arsenalin kotipeliä Emirates-stadionille. Baarimestarin 50-vuotisjuhlissa ystävät ja asiakkaat yllättivät hänet lahjoittamalla matkan Arsenalin ja Leicesterin väliseen liigaotteluun. Visiittiin kuului perinteisesti piipahtaminen Gunners-pubissa ja paikalliseen tapaan stadionille mentiin jo puolitoista tuntia ennen alkuvihellystä katsomaan joukkueiden alkulämmittelyä.

– Käytävästä katsomoon tullessa ajattelin, että herranjumala, nyt on tosi isoa ja mahtavaa. Kun peli alkoi, tuli tippa linssiin. Oli se niin pysäyttävä kokemus. Ja sitten vielä itse ottelukin oli yksi hienoimmista koko kaudella.

Lontoolainen Arsenal on 13 mestaruudellaan yksi Valioliigan suurista. Viimeisimmät voitot ovat kuitenkin 2000-luvun alkupuoliskolta ja seura on parin kauden ajan tarponut alamaissa.

– Pari FA-cupia on tullut lohdutuksena, mutta onhan se ollut nelossijasta taistelemista. Nyt seuralla on uusi valmentaja, pitkä tappioton putki päällä ja usko on kova, Salonen tuumaa.

– On vähän vaikea kuvailla sitä, mitä seura itselle merkitsee. Ajattelen, että futiksen seuraaminen on lähinnä hauskanpitoa, enkä ota siitä stressiä. Mutta jos Arsenal voittaa, pidän siitä baarissa meteliä ja kun menee huonosti, saan kyllä tuntea sen nahoissani.

Harri Koski nukkuu paremmin FC Barcelonan pussilakanoissa ja tyynyliinoissa.

Harri Koski, toimitusjohtaja, Janakkala

Kitaravahvistimia ja -pedaaleja valmistavan Mad Professorin nokkamies Harri Koski valitsi suosikkijoukkueensa Espanjan liigasta ja hiukan poikkeavalla tavalla.

– Vuonna 2006 FC Barcelona julkisti pelipaidan, jossa oli Unicefin logo. Se ei ollutkaan ihan tavanomainen sponsorisopimus, vaan käänteinen, eli joukkue tukee Unicefia. Minusta se oli niin hieno juttu, että aloin kannattaa Barcelonaa, Koski kertoo.

– En katso televisiosta oikein mitään muuta kuin jalkapalloa. Ihan jokaista Barcan peliä en pääse näkemään, mutta kännykässä on erilaisia joukkueen sovelluksia, joista tulee tavaraa koko ajan.

FC Barcelona on viidellä Mestareiden liigan voitollaan ja Lionel Messin kaltaisilla nimekkäillä pelaajillaan yksi kansainvälisen jalkapallon valovoimaisimpia seuroja. Joukkueella on myös yhteiskunnallista merkitystä Espanjan katalaanien identiteetin ja itsenäisyyspyrkimysten ilmentymänä.

– Vuonna 2015 Barcelona voitti kaiken mahdollisen, mutta sitten on ollut vähän hiljaisempaa. Tavallaan tykkäänkin siitä, ettei joukkue esimerkiksi omassa liigassaan ole täysin ylivoimainen, kuten vaikka Bayern München Saksassa, Koski pohtii.

– En ole muuten urheiluhullu, mutta jalkapallossa on jotakin upean demokraattista. Se on vahvasti joukkuelaji, jossa noustaan huipulle usein hyvin vaatimattomista lähtökohdista.

Joukkueen logo on maailman tunnetuimpia ja se tulee vastaan monessa paikassa Kosken kotona. Tuttu vaakuna löytyy aamutossuista, vuodevaatteista, lippalakista, baseball-takista, kahvimukista, monista t-paidoista, peliasusta ja jopa joulukoristeista.

Kosken mukaan jalkapallo on universaali kieli. Aiheesta voi keskustella ihmisten kanssa kaikkialla maailmassa ja heiltä voi oppia mielenkiintoisia asioita.

– Jalkapallon seuraaminen on pääsääntöisesti nautinto, mutta välillä tulee otettua liian vakavasti. On väärin sanoa, että futis on vain peliä. Kyllä se on paljon, paljon enemmän.

 

 

 

 

 

 

Menoinfo