Jutut

Elokuvateatterikin 
oppilaiden käyttöön

Ensi syksynä Tervakosken yhteiskoulussa aloittaa 16 oppilaan medialuokka.

Idea teemaluokan perustamisesta sai vauhtia, kun kunta otti hallintaansa Seuratalon elokuvateatterin. Sen ansiosta kylän modernia leffasalia voivat koululaisetkin käyttää omiin juttuihinsa.

– Taustalla on pohdinta siitä, miten pystytään hyödyntämään oppilaiden into ja Seuratalon mahdollisuudet. Voimme esimerkiksi kääntää koulussa tehdyt videot elokuvateatterissa katsottaviksi. Teemme myös paljon yhteistyötä kunnan kulttuuripuolen sekä esimerkiksi Riihimäen nuorisoteatterin ja lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen Arxin kanssa kanssa, koulun rehtori Petri Ojanen kertoo.

TERVAKOSKELLE mediaa painottava opetus on Ojasen mukaan luonnollinen valinta Turengin yläkouluun perustetun liikuntapainotteisen luokan rinnalle. Medialuokalle ovat voineet hakea kuudennen luokan oppilaat kaikista kunnan kouluista.

– Motivaatio, innokkuus ja halu ovat ainoat valintaperusteet. Mitään median erityisosaamista ei tarvita, rehtori vakuuttaa.

Tavoitteena on heti alkuunsa, että media on jollain tavoin läsnä kaikissa oppiaineissa. Tervakoskella myös lukion puolella panostetaan median osuuteen opetuksessa ensi syksystä lähtien.

YHTEISKOULUSSA mediaopintoja tulee lukujärjestykseen kaksi tuntia viikossa. Oppilaat tutustutetaan kaikkiin mahdollisiin tiedottamisen ja kertomisen muotoihin, teatterista, radiosta ja televisiosta lähtien. Ajatuksena on kutsua ulkopuolisia osaajia vierailulle kouluun kertomaan alaan liittyvistä asioista.

Ryhmän luokanvalvojaksi ryhtyy historian ja yhteiskuntaopin lehtori Sanna Komonen.

– Olen innoissani tästä uudesta opetuksesta. Se panee perus humanistinkin haastamaan itseään. Lähdekritiikki on varmasti yksi asia, jota käsitellään, mutta opetus muotoutuu tarkemmin luokan omien toiveiden mukaan. Osa on ehkä enemmän kiinnostunut sähköisestä puolesta, toiset taas pitävät kirjoittamisesta, hän aprikoi.

KOMOSEN mukaan on hyvä, että koululaiset pääsevät tutustumaan erilaisiin asioihin digitaalisesti, koska fyysisesti liikkuminen ja tutustumismatkojen tekeminen on pienen paikkakunnan koululle hankalaa.

Mediaopintojen käytäntöön liittyen Komonen antaa erityiskiitosta matematiikan ja fysiikan lehtorille Heli Raassinalle, joka on tuonut opetuksen välineeksi paljon mobiiliteknologiaa.

– Nyt on hyvä sauma kehittää omaa opetusta. Saamme samalla itsekin uusia näkökulmia ja ulottuvuuksia, Raassina sanoo.

TERVAKOSKEN opettajat ovat käyneet kertomassa medialuokasta Turengin alakoulussa, ja muihin kunnan alakouluihin on lähetetty esitteet. Luokalle hakeneet haastatellaan ensi viikolla. Hakijoita on ollut hyvin, ja tyttöjen joukossa kiinnostus on ollut hieman suurempaa kuin pojilla.

Ensimmäinen vuosi on vasta kokeilu, mutta tarkoituksena on, että medialuokka jää Tervakosken yhteiskouluun pysyvästi.

– Aloitamme tarkoituksella pienesti, koska meillä opettajillakin on tässä oppimista. Toisaalta kaikkikin luokat voisivat olla tulevaisuudessa medialuokkia, Ojanen pohtii.

Menoinfo