Jutut

Ennätykset paukkuivat

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalla oli viime vuodesta iloista kerrottavaa. Kävijämäärissä yllettiin uusiin ennätyksiin ja liikevoittoa tuli 127 000 euroa.

– Puhdas liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia, joka oli meille lievä yllätys, toimitusjohtaja Jouko Astor sanoo.

– Vuoden aikana tapahtui kaksi myönteistä asiaa. Vaikka Vanajaveden Opisto lähti, yläkoulu tuli tilalle ja tilanne on meidän kannaltamme turvallinen vuoteen 2019 asti. Lyhytaikaisissa tilavuokrissa tapahtui iso muutos, kun yrityspuoli sekä julkiset toimivat järjestivät entistä enemmän tilaisuuksia ja buumi on edelleen jatkumassa.

Yli 17 000 neliön tiloista on tällä hetkellä vuokrattuna 98,9 prosenttia. Tästä luvusta noin 10 prosenttia pitää sisällään VOP:n vanhat tilat.

– Palveluverkkokeskustelussa heitetty idea ilmaisutaidon yläkoulusta on hyvin kiehtova ja Verkatehdas on valmis sitä komppaamaan ja tukemaan.

– Toimitilavuokraus on suurin liiketoimintamme alue ja se on vakaahkossa kasvussa. Jos koulun suhteen päätös on kielteinen, meille jää kuitenkin hyvää aikaa varautua tulevaisuuteen. Arx-talo on joka tapauksessa peruskorjattava, sillä sen talotekniikka huutaa uusimista.

Verkatehtaan alueella kävi vuoden 2017 aikana 583 483 ihmistä. Näistä päärakennuksessa vieraili erilaisissa tapahtumissa, kokouksissa ja esityksissä 275 142 kävijää.

– Heurekan vuotuinen kävijämäärä on noin 280 000, Vapriikissa se on vähän alle 200 000 ja asuntomessuilla noin 140 000, Astor vertailee.

– Vaikka aikoinaan jo uskoin Verkatehtaan merkitykseen ja siihen, että väki saadaan liikkeelle, nämä luvut ovat kuitenkin hämmästelyn aihe.

Viidennettä saliaan rakentava elokuvakeskus keräsi näytäntöihinsä 140 207 katsojaa, joka on huikeat 22,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Luku on melkoinen, eikä selity pelkästään Tuntematon sotilas -elokuvan katsojamäärillä. Vuosituhannen alussa Hämeenlinnassa myytiin noin 60 000 elokuvalippua ja Titanicin menestysvuonnakin vain 82 000.

Bio Rexin aula on käynyt elokuvayleisölle pieneksi ja osittain siitäkin syystä Verkatehtaan lippumyymälän käytävään suunnitellaan 100-paikkaista kahvilaa. Ravintolan toiminta on tarkoitus aikanaan laajentaa paviljonkiin, kun uuden lisäosan on määrä kiinnittyä päärakennukseen juuri ravintolan myyntitiskin kohdalta.

– Paviljongin suunnittelun pitäisi olla kaikilta osin valmistunut 15. huhtikuuta mennessä, jonka jälkeen se lähtee kustannuslaskentaan. Sitten Verkatehtaan hallitus arvioi hankkeen toteuttamiskelpoisuuden ja esittelee sen kaupungille, Astor kuvaa marssijärjestystä.

– Parhaassa tapauksessa rakennustyöt voisivat alkaa tämän vuoden marraskuussa ja valmistuminen kestää noin 14 kuukautta. Teemme jo ensi kesänä joitakin valmistelevia töitä tiejärjestelyihin liittyen.

Arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnitelmat esitellään 11. huhtikuuta.

– Vanhoihin havainnekuviin ei kannata tuijottaa, koska sanontahan kuuluu, että havainnekuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Tällä hetkellä lähdetään siitä, että lisäosa olisi puurakenteinen.

Menoinfo