Jutut Hämeenlinna

Ensi kesäksi vaellusta suunnittelevan kannattaa olla hereillä – Harri Ahonen kertoo parhaat vinkit Pohjois-Norjaan aikoville

Vaelluskirjojen kirjoittaja Harri Ahonen kertoo Pohjois-Norjan päiväretkikohteista kolmella eri luennolla.
Vaeröy on paitsi vehreä myös jylhä paikka. Harri Ahonen kertoo luennollaan norjalaisia saagoja, mutta antaa myös käytännön vinkkejä vaeltamaan aikoville. Kuva: Harri Ahonen

Kun Harri Ahonen kävi viimeksi luennoimassa Hämeenlinnassa, piti saliin kantaa lisää tuoleja. Ahonen tulee taas, mutta tällä kertaa hän kertoo Pohjois-Norjan rannikon, vuonojen ja saariston kauneimmista päiväretkikohteista ja luentoja on kolme.

Ahosen mukaan retkeily on nyt muodikasta ja vaellusreiteillä näkyy kaikenlaista porukkaa lapsiperheistä vanhuksiin. Suosio näkyy myös uutisoinnissa ja tilastoissa.

– Retkeily parantaa henkistä ja fyysistä kuntoa.

Ahosen kolme parasta vinkkiä Pohjois-Norjaan lähteville retkeilijöille ovat Lyngenin niemimaa, Lofootit ja Lovundin saari.

– Lyngenissä vuoret muuttuvat todella isoiksi ja nousevat 1800 metrin korkeuteen. Lofooteilla Vesterålen on vähemmän tunnettu paikka. Myös Vaeroy-saarella on hienoja ruohokkaita laaksoja ja vuoren huippuja. Siellä on etäisyyden tuntua, vaikka ollaankin lähellä ihmisasutusta. Kolmas hieno paikka on Lovundin saari, jossa on paljon lunneja. Siellä järjestetään jopa lintujen saapumispäivän festivaali.

Ahonen pitää Norjan hintatasoa myyttinä. Tunturihotelleissa yösija maksaa 95–105 euroa sisältäen aamiaisen, päivällisen, eväspaketin päiväretkelle ja termospullollisen juomaa. Leirintäalueella koko mökin saa 50 eurolla.

Tärkeimmäksi retkeilyvarusteekseen Ahonen nimeää kengät.

Harri Ahonen on kirjoittanut kolme tietokirjaa, joista ensimmäinen käsitteli Pohjois-Skandinavian vaellusreittejä (2014 Tammi), toinen kirja Keski-Skandinavian vaellusreittejä (2016) ja kolmas Pohjois-Norjan rannikkoreiteistä julkaistiin 2017. Neljäs kirja nimeltä Etelä-Skandinavian vaellusreitit ilmestyy huhtikuussa 2019.

Retkeilyluennot

 

Lammi

Maanantai 11.2.2019 kello 18 Lammin kirjasto.

Hämeenlinna

Tiistai 12.2.2019 kello 18.00 Hämeenlinnan pääkirjaston väistötila Wetteri.

Janakkala

Keskiviikko 13.2.2019 kello 18.00 Janakkalan pääkirjasto.

Kaupallinen yhteistyö

Näkoislehti

25.5.2020

Menoinfo