Jutut

Epäoikeudenmukaisuus

Silmitöntä epäoikeudenmukaisuutta.

Näin kokee Hämeenlinnan entinen johtava kuntapoliitikko Iisakki Kiemunki saamansa käräjäoikeuden päätöksen valtakunnan kuulussa Sunny Car Centerin korvausoikeudenkäynnissä.

Iisakki Kiemunki sai sovittelun jälkeen maksettavaa 350 000 euroa korkoineen ja kuluineen konkurssipesälle, jossa käytännössä saajina olisivat suurimmat velkojat Pohjantähti -vakuutusyhtiöstä ja Markku Ritaluomasta alkaen. Oikeastaan Siemensiä lukuun ottamatta nämä isoimmat velkojat olivat rahoittamassa ulkomaan rahansiirtoja, joiden tarkoituksesta he olivat täysin tietoisia, vaikka muistikuvat käräjillä heikkoja olivatkin.

– Minun virheeni oli, etten jollain keinolla estänyt näitä rahamiehiä lankeamasta huijauksiin. Omassa korvaussummassani lähennellään ilmeisesti SE-tulosta kunnallispolitiikan osalta, koska aiemmat miljoonakanteet esimerkiksi Adulta-jutun osalta ovat kaatuneet oikeusasteissa, Iisakki ironisoi.

SCC:n varsinainen isä ja puuhamies Markku Ritaluoma sai maksettavaa noin kuusi miljoonaa euroa. Kiemungin alkuperäinen korvaussumma määriteltiin liki viiteen miljoonaan, mutta sovittelussa päädyttiin 350 000 euroon yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa. Kiemunki ei usko, että Ritaluomalta saadaan koskaan perittyä euroakaan.

Tuomiossa todetaan, että vahingonkorvauslain mukaan yksityishenkilön huolimattomuudesta aiheutunut vahinko ei saa raunioittaa henkilön tai hänen perheensä taloutta.

– Silti tuomittiin summa, jota en koskaan pysty maksamaan. Käytännössä en pysty ulosotonkaan kautta maksamaan edes kertyviä korkoja, sillä onhan minun asuttava, syötävä ja elätettävä lapseni. 15 seuraavaa vuotta olen tällä päätöksellä velkavankeudessa, jonka aikana pääoma ei lyhene senttiäkään. Kuka voittaa?

– Suomessa oikeutta jakavat tuntuvat olevan kovin kaukana tavallisen kansalaisen arjesta. Kuukausipalkkalainen ei pysty tuollaisia korvaussummia maksamaan, ei ikinä.

Rivikansalaisten mielestä oikeudenkäytön järjettömyydestä kertoo myös taannoinen raiskaustuomio, jossa sukupuoliyhteyttä 10-vuotiaan kanssa ei pidetty raiskauksena ja vahingonkorvaukseksi lapsen elämän pilaamisesta määriteltiin 3000 euroa.

– Tapaukset ovat aivan erilaisia eivätkä tietenkään keskenään verrattavissa, mutta omilta osiltaan kertovat millaisia tuomioita sieltä tippuu. Vankilassa työskentelevä ystäväni totesi osuvasti, että Suomessa rikollisille annetaan paljousalennuksia, mutta tavalliset ihmiset ristiinnaulitaan mahdollisimman korkealle virheen sattuessa.

 

Kiemunki tietää tähän saakka kokemansa perusteella, ettei ole ajatuksineen yksin, yhteyttä epäoikeudenmukaisista oikeustapauksista tulee ympäri Suomea.

– Suomeen tarvittaisiin laki esimerkiksi henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuudesta. Suomessa on yli puoli miljoonaa ihmistä ulosotossa, monet ilman omaa syytään ja on hullua tuhlausta pitää heitä loputtomiin tilanteessa, josta ei ole kannustavaa ulospääsyä. Toivoisi, että joku puolue ottaisi pitkäjänteisesti näiden ihmisten asian ajettavakseen, vaikka asia ei olekaan mediaseksikäs ja vaatii työtä.

Kovia henkilökohtaisia kohtaloita suorastaan sikisi viime vuosisadan lopun pankkimyllerryksessä, kun pankkien hallinnossa istuneet luottamushenkilöt joutuivat maksumiehiksi hulvattoman menon lopputilityksessä.

 

Mutta viimeistä sanaa ei ole vielä tässäkään Kiemungin ja Ritaluoman oikeudenkäyntihaarassa sanottu, eikä etenkään koko SCC:n osalta, jonka voi olettaa säilyvän ainakin paikallisaviisien otsikoissa vähintään seuraavat kymmenen vuotta.

– Valitamme korvaustuomiosta hovioikeuteen. Tällaisen päätöksen teimme juuri asianajajani Pekka Romon kanssa.

Markku Ritaluoma kertoi heti tuomion julkistamisen jälkeen valittavansa hovioikeuteen.

Iisakki Kiemunki kokee, että rikos on tuomion jälkeen kohdistunut häneen itseensä, oli huijari sitten kuka tahansa. Hän aikoo tehdä rikosilmoituksen asiasta tällä viikolla.

– Hämeen poliisin tai ennemminkin KRP:n olisi syytä vihdoin tutkia koko juttu kunnolla, koska kyse on rajat ylittävästä rikollisuudesta. On käsittämätöntä, että kattavaa poliisitutkintaa ei ole tehty – senhän olisi pitänyt olla valmiina ennen vahingonkorvausjuttujen käsittelyä, Kiemunki ihmettelee oikeuslaitoksen “juoksujärjestystä”.

– Minulle tuli käännetty todistustaakka huijausten todellisuudesta. Näyttöä oli roppakaupalla, mutta mikä olisi käräjäoikeudelle riittänyt? Ei mikään, Kiemunki lataa.

– Eihän se tietystikään kovin oikeudenmukaiselta tunnu, kun päävastuullinen oleilee Floridassa, eikä viranomaisia ole näyttänyt kiinnostavan selvittää asioita. Ja kaikki ulkomaan rahansiirtoja arvioineet ja rahoittaneet henkilöt haluavat muistinsa menettämällä ja valehtelemalla pestä nyt käsiään koko jutusta. Toki se ei ole yllättänyt, vaan sillä tavalla maailma toimii, Kiemunki hymähtää.

 

Iisakki Kiemunki ”joutui” aikoinaan SCC:n hallitukseen Hämeenlinnan kaupungin edustajaksi pienen painostuksen jälkeen. Kaupunginhallitus halusi katsoa, mitä hanke voisi tuottaa. Ehdokkaita oli tasan kaksi, joista Kiemunki taipui lähtemään mukaan.

– Lopullisen ratkaisun tein sen jälkeen, kun olimme keskustelleet hankkeesta Siemensin johdon kanssa. He näkivät hankkeen hyvänä ja olivat sitoutuneet sen toteuttamiseen vahvasti.

Silloisessa kaupunginhallituksessa istunut Tarja Vikman vahvistaa sen, että Kiemunkia jouduttiin enemmän kuin houkuttelemaan hallituspaikan ottajaksi.

– Sinne piti saada kärkipoliitikko, halukkaita ei ollut. Iisakki lausui niin oraakkelimaisesti, että tähänkö päättyi hänen lupaavasti alkanut poliitikon uransa, Vikman muistelee.

– Poliittisen itsemurhan olin valmis tekemään, mutta sitä en osannut nähdä, että siitä koituisi myös taloudellinen itsemurha. Ei kukaan olisi voinut uskoa, että tuon tason liikemiehet sekä juridiikan ja rahoitusalan ammattilaiset lankeaisivat huijauksiin, Kiemunki jatkaa lähes puoleen miljoonaan euroon kohoava korvauspäätös kädessään.

 

Tähän saakka kokemansa perusteella Kiemunki sanoo, ettei kenenkään luottamushenkilön kannata lähteä kaupungin yrityksiin ilman oikeusturva- ja vastuuvakuutuksia.

– Tällä hetkellä miettisin esimerkiksi Hämeenlinnan Asunnot Oy:n hallituksen jäsenenä hyvin tarkkaan, kannattaako siellä jatkaa, vaikka tämän SCC-kohun myötä vakuutusturva siellä ilmeisesti vihdoin hoidettiinkin kuntoon, Kiemunki viittaa kaupungin isoon asuntoyhtiöön.

Hämeenlinnan kaupunginjohto on sanonut, ettei hallituksiin nimettäviä luottamushenkilöitä olisi mahdollista vakuuttaa ”yhtiöiden ulkopuolelta”, esimerkiksi konkurssitilanteita silmällä pitäen. Kiemunki sanoo, että vakuutusturva olisi mahdollista hoitaa kuntoon palkkiosäännön kautta.

– Siihen voitaisiin kirjata, että kunta ottaa luottamushenkilöille vastuuvakuutuksen kunnallisia luottamustehtäviä sekä niitä tehtäviä varten, joihin henkilö nimetään kunnanhallituksen menettelytapaohjeiden perusteella. Tällainen vakuutus ei olisi kunnan toimialan ulkopuolella, koska kuntalaki mahdollistaa luottamushenkilöille suoritettavat palkkiot, joiden osa vakuutus voisi olla.

 

Politiikan jättänyt ja työpaikkaa vaihtanut Kiemunki kokee saamansa kanssaihmisten suuren tuen kannustavana.

– En osaa sanoa, onko mitään tukikeräyksiä mahdollista järjestää, koska Suomessa toisten ihmisten auttaminenkin on käytännössä lähes kriminalisoitu, mutta ajatus on tärkein.

Henkisesti hän on valmistautunut siihen, että tulevat vuodet istutaan eri oikeusasteissa.

– Esimerkiksi entinen oikeusministeri Johannes Koskinen kehotti käymään tien loppuun asti, koska oikeuskäytäntöä näistä huijauksista ei ole vielä olemassa, mutta niiden määrä tulee taatusti kasvamaan. Voitaisiinhan tästä tehdä vielä toki sovintoratkaisukin pesän kanssa, mikä olisi henkilökohtaisesti helpoin tie, Kiemunki lopettaa.

Asiasanat

Menoinfo