Jutut

Lemmikkipalsta: Mistä tunnistaa hevosen eroahdistuksen?

Hevonen on laumaeläin, joten tunteakseen olonsa turvalliseksi hevonen tarvitsee laumansa tukea.

Voiko hevosella olla eroahdistusta samaan tapaan kuin koirilla ja miten se ilmenee?

 

Hevonen on laumaeläin ja tuntee olonsa hyväksi ja turvalliseksi vain lajikumppaniensa seurassa. Yksinäistä hevosta ei siis pitäisi koskaan pitää.

Ihmiseen hevonen ei ole samalla tavalla sitoutunut kuin koira – tässä suhteessa koira on yleisesti ottaen poikkeuksellinen lemmikki – joten ihmisen jatkuva läsnäolo ei ole hevosen hyvinvoinnille mitenkään välttämätöntä. Oma lukunsa ovat varsoina orvoiksi jääneet, jotka ovat joutuneet ihmisen kasvatettaviksi ja leimautuneet ihmiseen – mikä ei tietysti ole eduksi hevosen hyvinvoinnille ja hankaloittaa sen käsittelyä.

Ihmisen käytössä hevonen on kuitenkin joutunut sopeutumaan siihen, että se aika ajoin otetaan eroon laumasta ja lajikumppaneistaan – työhön, treenattavaksi, ratsastettavaksi – ja yleensä hevoset tämän kyllä kestävät. Toiset yksilöt lähtevät tyynen rauhallisesti, toiset osoittavat ehkä pieniä levottomuuden oireita, mutta sopeutuvat joka tapauksessa.

 

On kuitenkin hevosia, jotka näyttävät joutuvan suoranaiseen paniikkiin yksin ollessaan. Tällaisen hevosen kanssa ei voi lähteä yksin maastoon, sillä se on jatkuvassa valmiustilassa, säpsyy ja jännittää, saattaa säikähtää mitä tahansa puskaa, postilaatikkoa tai liehuvaa pussia – ja rynnätä suin päin pakolaukkaan.

Vauhkoontuminen ja kyvyttömyys olla hetkeäkään ilman hevosseuraa saattaa johtua liian aikaisesta vieroituksesta, jolloin hevosen perusturvallisuus on järkkynyt. Puolen vuoden ikäisenä tehty vieroitus on ehkä kasvattajalle taloudellisesti hyvä ratkaisu, mutta varsan kannalta usein liian aikaista. Varsinkin jos vieroitus tapahtuu yhtäkkiä ja varsa siirretään kokonaan uuteen ympäristöön ja uusien hevosten joukkoon, kokemus voi olla liian kova ja jättää pysyvät jälkensä.

Eroahdistusta saattaa siis hevosellakin ilmetä, mutta ei samaan tapaan kuin koirilla!

Menoinfo