Jutut

”Hämeenlinna on henkinen kotikaupunkini”

Lapsuus Rengossa ja nuoruusvuodet Hämeenlinnassa lyövät leimansa lahtelaisen Juha Inovaaran esikoisteokseen Männyn takaa. Inovaaran teos kertoo metsästä ja metsämiehen elämästä 80-luvulta 90-luvun lamavuosiin asti. Kirjan alkuosa kuvaa päähenkilön polkua ja kasvua metsämieheksi 60- ja 70-luvuilla.

Tarinan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle paikkakunnalle Kanta-Hämeessä. Todellinen Hämeenlinna on kuitenkin tarinan sydän, ja sijansa saavat niin Hauho, Parolannummi kuin Renkokin.

– Olen viettänyt lapsuuteni Rengossa ja Hämeenlinna on henkinen kotikaupunkini, tietoturva-alan toimitusjohtaja kertoo.

Inovaara on koulutukseltaan metsätalousinsinööri. Fiktiivinen tarina käsittelee päähenkilön kautta myös vihreän aatteen ja metsänhoidon vastakkainasettelua tuohon aikaan, sekä kansalaissodan pitkää varjoa.

– Kuulun sukupolveen, joka ei ole sotaa kokenut, mutta mielestäni kansalaissodan asiat ovat vieläkin osittain käsittelemättä, Inovaara pohtii.

Pitkissä puissa

Inovaara ei pitänyt kiirettä kirjoittamisen kanssa. Hän työsti esikoiskirjaansa yksitoista vuotta, harrastuspohjalta ja työn ohessa. Miestä poltteli kirjoittamisen halu.

– Olin aina lukenut paljon, mutta kirjoittamiseni oli ollut vähäistä. 2000-luvun alussa asuimme perheeni kanssa kaksi vuotta Lontoossa, ja siellä minulle tuli tarve purkaa paperille mennyttä työhistoriaani. En vielä siinä vaiheessa ajatellut, että teksteistä syntyisi kirja, Inovaara kertoo teoksensa syntyvaiheista.

Tekstiä syntyi niin työn kuin matkustelunkin lomassa niin, että toisinaan muu maailmanmeno lähes unohtui.

– Kirjoittaessa pääsen ikään kuin flow-tilaan. Teksti syntyi pakottamatta. Toivon, että myös lukija voi sen aistia.

Alun perin kirjasta piti tulla faktapohjainen teos metsätaloudesta, mutta suunnitelma muuttui, kun tuttavan kirjailijavaimo vilkaisi tekstejä, ja ehdotti, että lisäämällä mukaan fiktiivisen tarinan teksteistä voisi syntyä kaunokirjallinen teos.

Kirjan on kustantanut espoolainen perhekustantamo Myllylahti, joka on erikoistunut dekkareiden lisäksi luonto- ja eräkirjoihin.

– Olin tarjonnut tekstiä eri kustantamoihin – tuloksetta – ja mielessä kävi jo ajatus omakustanteesta. Se oli minulle iso juttu, että sain kustannussopimuksen, Inovaara iloitsee.

Huhtikuun alussa julkaistun teoksen myötä yksi haave on täyttynyt. Jatko-osa on luvassa.

– Minulla on aineistoa vähintäänkin toiseen kirjaan, mutta en pidä sen kanssa kiirettä, Inovaara toteaa.

Katso päiväkohtaisia uutisia

tammikuu 2019
ma ti ke to pe la su
« joulu    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031