Jutut

Hämeenlinnasta "Suomen Boston"

Vuonna 2000 Hämeen ammattikorkeakoulu alkoi suunnitella yhdessä kaupungin ja sen kehitysyhtiön kanssa yhteistyössä tiloja Hattelmalan alueelle. Ensimmäinen ”tarjous” oli 450 neliömetriä.

– Kerroin silloin, että 45 000 neliötä olisi sopiva kokonaismäärä, HAMKin nykyinen rehtori Pertti Puusaari kertoi uudisosan vihkiäistilaisuudessa.

– Ajatusta pidettiin propellipäiden keksintönä. Hullu idea on poikinut kuitenkin Suomen suurimman ammattikorkeakoulukampuksen yhdistettynä teknologiakeskukseen. Ensi viikolla allekirjoitetaan yhteistyösopimus yliopiston kanssa, joka mahdollistaa tohtorikoulutuksen aloittamisen HAMKissa, Puusaari kertoi.

Puusaari muistutti, että jo Hattelmalan alueen maine oli vielä vuosituhannen vaiheessa sellainen, ”ettei sinne voi mennä”.

– Pitää uskaltaa asettaa isoja tavoitteita ja tehdä systemaattisesti töitä sen eteen. Olkoon Hämeenlinna tulevaisuudessa Suomen Boston (Boston on USA:n kuuluisin koulutuskaupunki), Puusaari visioi.

Visamäessä on jatkossa yhteensä 4500 hamkilaista, mikä tekee siitä henkilömäärältään Suomen suurimman ammattikorkeakoulukampuksen. Lisäksi alueen sadassa yrityksessä toimii tuhat työntekijää, joten kampuksen kokonaishenkilömäärä ylittää jatkossa 5000.

Ammattikorkeakoululla on tiloja nyt yli 50 000 neliötä. Kokonaisneliömäärä pieneni uuden kohteen valmistuttua, sillä tilasuunnittelu tiivisti kokonaisuutta.

Rehtori Pertti Puusaaren mukaan Hämeenlinnassa on nyt toiminnassa erinomaisesti kansainväliset mitat täyttävä korkeakoulu.

Rehtori Puusaari sanoo HAMKin hakevan tulevaisuudessa entistä voimallisemmin yhteistyötä paikallisten pk-yritysten kanssa.

– Meidän kaikkien täytyy oppia se, kuinka tehdään yhdessä tutkimustyötä, joka tuottaa tulosta tulevaisuudessa. uudet työpaikat syntyvät nimenomaan pk-sektorille.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen painotti myös HAMKin merkitystä koko maakunnan kehityksessä.

– HAMK nostaa seutukunnan osaamistasoa. Nykyisin Kanta-Hämeen koulutustaso on alle maan keskiarvon. Siihen tarvitaan parannusta.

– Koulutus on myös koko valtakunnan kannalta tärkeimpiä menestystekijöitä. HAMK tunnetaan rohkeana kehittäjänä ja päänavaajana myös koulutusviennissä, Grahn-Laasonen kehui juhlapuheessaan.

HAMKin hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatovin mielestä on tärkeää, että kaikki Hämeenlinnan toiminnot siirtyvät yhteen paikkaan.

– Yhteisöllä on meille kaikille valtava merkitys. HAMKin kampus on nyt iso yhteisö.

Hyvinvointiosaamisen yksikkö eli sosiaali- ja terveysalan koulutus ja tutkimus muuttavat viikolla 47 Lahdensivulta Visamäkeen täysin uusiin tiloihin, joissa alan opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä on viimeisin tekniikka ja välineistö. Uudisrakennuksessa on liki 4000 neliötä, ja kaikkiaan uusia tiloja on noin 4500 neliötä.

– Tänne muuttavat opiskelijat ovat aivan täpinöissään uusita tiloista. Tutustumiskäynneillä on kuulunut pelkkää ihastelua, opiskelijakunnan puheenjohtaja Sara Holm kertoo.

Alueelle on rakennettu uusia opiskelija-asuntoja ja niitä on luvassa lisää. Päivittäistavarakauppa avaa pian ovensa.

– Opiskelijoiden toivomuslistalla on oikeastaan vain nykyistä paremmat terveyspalvelut. Bussiyhteydet toimivan nyt aikaisempaa paremmin ja liikuntatiloja on vapaa-ajan tarpeisiin. Mitään ravintola- tai viihde-elämää tänne ei tunnuta kaivattavan, sillä keskustan palvelun ovat kuitenkin niin lähellä,

Uudistuksen seurauksena C- ja D-rakennukset on yhdistetty toimivaksi kokonaisuudeksi, ravintolassa on tehty mittava remontti ja kahvila on kokonaan uusi. Myös opetustiloja on ajanmukaistettu: käytössä on nyt erilaisia opetusmenetelmiä tukevia monikäyttöisiä tiloja, yhteisöllisyyttä edistäviä monitilatoimistoja sekä moderni, olohuonemainen kirjasto, joka palvelee erityisesti tekniikan, kaupan ja hallinnon sekä luonnontieteiden aloja, ammatillista opettajakoulutusta sekä sosiaali-ja terveysalaa.

Artikkeleita

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930