Jutut

Hannu Lähteenmäki hakee avannosta hyvää oloa

Muutaman hetken suorastaan euforinen olotila, loppupäivän hyvänolontunne, mielenvirkistys ja ylipäätään fyysinen ja henkinen piristyminen ovat niitä syitä, joiden vuoksi Hannu Lähteenmäki pulahtaa avantoon säännöllisesti.

– Käyn niin monta kertaa viikossa kuin vain mahdollista, mikä tarkoittaa 2–3 kertaa. En tiedä onjo avantouinti miten hyvä ehkäisy flunssaa vastaan, mutta itselläni ei ainakaan ole nuhia ja köhiä juurikaan ollut. Samaa sanoo moni muukin avantouimari. Otan avannon jälkeen loppupäivän rauhallisesti, mikä kruunaa koko päivän, sanoo Lähteenmäki.

Nautintoa Lähteenmäki ei saunalla pilaa.

– Uinnin tuoma raikkaus menisi löylyissä hukkaan. Kun uinnin jälkeen istahtaa muutamaksi minuutiksi pukuhuoneen penkille, on sen euforisen hetken aika. Sitten laitan vaatteet päälle ja kävelen kotiin Ahveniston harjun toiselle puolelle. Ahvenistolle saisi toki saunavuoronkin, mutta ylipäätään tykkään harrastaa yksin tai vaimon kanssa.

Lähteenmäki kävelee mieluusti avannolle.

– Lyhyt lenkki nostaa hieman kehon lämpöä, muttei liikaa. Koen itse olevani valmiimpi avantoon, kun keho on sopivasti lämmennyt. Palelevana avantoon meno olisi kamalaa, samoin hikisenä. Tärkeää on pukeutua oikein, pulahduksen jälkeen ei saa tulla kylmä eikä kuuma joten vaatteitakaan ei tarvitse olla liikaa. Vedessä päätä ei pidä kastella.

Lähteenmäki ui läpi vuoden ja mieluusti järvessä.

– En ole oikein uimahalli-ihminen, mutta järvessä käyn uimassa ja harrastan vesijuoksua läpi vuoden. Syksyn sateessa ja viimassa ei aina tekisi mieli uimaan, mutta hyvänolontunne palkitsee aina. Kun veden lämpötila laskee alle kymmenen asteen, ei siellä enää tee kovin paljon mieli kauhoa. Avannossa olen 2–3 minuuttia kerrallaan. Monesti käyn kahdesti ja pidän välissä lyhyen tauon.

Avantouimarille sää ei ole este, mutta tuuli tekee talvisin avannosta ylösnousun vähintään inhottavaksi.

Hämeenlinnan avantouintimahdollisuuksia Lähteenmäki pitää hyvinä.

– Ahveniston lisäksi avanto on myös Aulangolla. Tämä on niin halpa harrastus, ettei tästä enää paljon edullisemmaksi harrastusta saa. Uimahousut, päähine, hansikkaat ja uimakengät riittävä varustukseksi ja ne saa muutamalla kympillä.

Nautinto on joskus pienestä kiinni.

Lähteenmäki harrastaa suunnistusta ja on myös juossut maratoneja ja puolimaratoneja.

– Monesti suunnistuksen jälkeen pulahdan johon lampeen. Maratonin jälkeen monesti hienoin hetki on ollut riisua kengät jalasta ja kävellä kostealla ja tuoreella nurmikolla.

Asiasanat

Menoinfo