Jutut

Harmonikkaa salin täydeltä

Suomalaismusiikin kivijalkoihin perinteisesti luettu harmonikka kasvattaa hitaasti mutta varmasti sijaansa nuorien muusikoiden soittopelinä. Sibelius-opistossa opiskelee nykyisin nelisenkymmentä nuorta soittajaa.

– Oppilaiden määrä on ollut vuosia hienoisessa kasvussa, ei mitään valtavaa piikkiä, mutta kuitenkin. Nyt meitä on myös kaksi täysiaikaista opettajaa, kun aikaisemmin oli yksi vakituinen ja toinen puolipäiväinen, opettaja Reijo Ahonen kertoo. Toisena opettajana toimii Saara Pitkänen, Ahosen entinen oppilas. Hattulassa harmonikansoiton saloihin nuoria opettaa Kaija Kokkala.

Sibelius-opiston perinteistä harmonikkaviikkoa soitetaan ja kuullaan kuluvalla viikolla Hämeenlinnassa. Viikko huipentuu valtakunnallisen harmonikkapäivän yhteissoittokonserttiin Lyseon Janne-salissa ensi lauantaina. Konsertti on Harmonikkaorkesterin 15-vuotisjuhlakonsertti.

Kevään kruununa on huhtikuussa Imatralla järjestettävät harmonikansoiton SM-kilpailut, joista Sibelius-opiston joukkueet odottavat taas menestystä. Joka toinen vuosi järjestettävistä kisoista on aikaisemmin tullut kosolti menestystä Hämeenlinnaan.

Yhteissoittokonsertti on harmonikkamusiikin massiivista ilotulitusta, jossa yleisölle tarjoillaan versioita lastenlauluista klassiseen musiikkiin.

– Varmasti tarjotaan monipuolinen kattaus, sillä mukana on perinteistä harmonikkamusiikkia, elokuvamusiikkia ja uudenlaista musiikkia. Kokonaisuus taipuu moneksi, Saara Pitkänen lupaa.

Reijo Ahonen on tyytyväinen siihen, että konsertti saatiin koottua 35 soittajan Totale-orkesteri, jossa on mukana soittamassa 25 entistä musiikkiopiston oppilasta nykyisten opiskelijoiden rinnalla.

– Aivan upeaa, että heillä on halua esiintyä meidän konsertissa, Ahonen sanoo.

Juhlakonserttiin on vapaa pääsy, talkoovoimin ylöspantavassa puffetissa jokainen maksaa ”omantuntonsa” mukaan.

Harmoniikkaviikon aikana oppilaiden ohjelma on hieman poikkeava, sillä vuorossa on nyt yhteisiä työpajoja ja taustatiedon jakamista normiopetuksen sijaan.

– Soiton opiskelu aloitetaan yleensä peruskoulun ekaluokkalaisena, mutta sisään pääsevät vanhemmatkin. Meille on tullut kymmenvuotiaita, jotka edistyvät aivan erinomaisesti Saara Pitkänen kertoo.

Ensikosketuksen harmonikkaan monet saavat muskareissa, joissa pääsee kokeilemaan liki kaikkia mahdollisia soittimia. Opiston järjestämä avoimien ovien Soitinpolku on myös monelle sysäys kohti musiikin opiskelua. Tänä vuonna avoimet ovet ovat 7. huhtikuuta. Varsinaiset pääsykokeet ovat myöhemmin keväällä.

Valtakunnallisen harmonikkapäivän yhteissoittokonsertti, Harmonikkaorkesteri 15 v, Lyseon Janne-Sali lauantaina 24.3. klo 17.

Asiasanat

Menoinfo