Jutut

Hauholle rakentuu sairaala- tarvikkeiden kierrätyskeskus

Hauholla toimivan Hämeen Mokian työsarkaan siirtyi reilu kuukausi sitten Suomen suurin sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskus. Aikaisemmin Akaassa toimineen Hyöty & Työ -hankkeen kierrätystoiminta on nyt osa Hämeen Mokian tehtäväkenttää. Kierrätettäviä sairaalatarvikkeita varten Mokia vuokrasi 1 000 neliön varastohallin.

– Meillä on kesäkuuhun saakka aikaa vakiinnuttaa sairaalatarvikkeiden kierrätys. Kyse on valtavista kokonaisuuksista, sillä sairaaloista, terveyskeskuksista sekä erilaisista laitoksista poistuu vuosittain valtavasti käyttökuntoisia laitteita. Lisäksi saamme lahjoituksina aivan uusia laitteita ja tarvikkeita suoraan valmistajilta, Hämeen Mokia toiminnanjohtaja Jouni Heinonen kertoo.

Lahjoituksina lähtevien konttien tarvikkeiden arvo on noin 50 000–100 000 euroa/kontti. Suomessa ei ole muita vastaavia kierrätyskeskuksia. Ilman ulkomaille suuntautuvaa kierrätystä tarvikkeet menisivät joko romuttamolle tai poltettavaksi.

Kierrätettävien tarvikkeiden listalla ovat muun muassa sairaalasängyt, hammaslääkärin tuolit, sähkö- ja tavalliset pyörätuolit, rollaattorit ja erilaiset potilaiden nostolaitteet. Lisäksi kierrätetään käyttökelpoisia tarvikkeita tippalaitteista kumihanskoihin, sairaalalakanoista hygieniatuotteisiin. Lista on liki loputon.

Kierrätykseen yhdistyy kiinteästi humanitäärinen avustustoiminta sekä työmahdollisuuksien tarjoaminen vaikeasti työllistyville henkilöille.

Jouni Heinosen mukaan kyse on myös kehitysapuyhteistyöstä, sillä kaikki tarvikkeet menevät kehitysmaihin. Tarvikkeita on tähän mennessä toimitettu yli 50 eri maahan.

– Toivottavasti tämä näkökulma ymmärretään myös valtakunnan tasolla. Teemme kehitysmaissa hyvää lahjoittamalla sinne erittäin kysyttyjä terveydenhoitolaitteita ja -tarvikkeita, emme siirrä sinne rahaa. Kun saamme ratkaistua kotimaan keräily- ja varastointikustannukset, kokonaisuus laajenee nykyisestä vielä merkittävästi.

Hyöty & Työ sai aikanaan viiden vuoden projektituen hankkeelleen, mutta Hämeen Mokian osalta neuvottelut ovat vielä kesken.

Kierrätyksellä on työllistävä vaikutus. Keskukseen pestaan noin 15 työntekijää eri ammattialoilta, kun toiminta lähtee täyteen vauhtiin.

– Tarvitsemme muun muassa logistiikan, sähköalan, hydrauliikan ammattiosaajia.

Avustustoiminnan perusperiaate on, että kaikki kotimaassa syntyvät kustannukset hoidetaan järjestön kautta, konttikuljetuksen rahdista vastaa tilaaja.

– Tilaajina ovat yksittäiset sairaalat ja yhdistykset, kyseessä oleva valtio vastaa jatkossa tarvikkeiden huollosta. Kaikki menee varmasti huutavaan tarpeeseen. Viimeisimpiä kohteita ovat Lähi-idän sotaa käyvät maat, jossa kysyntä tämän alan tuotteista on akuutti, Jouni Heinonen kertoo.

Hyöty & Työn parissa pitkään työskennellyt Esa Tasanen ja Jouni Heinonen uskovat, että sote-uudistuksen myötä tarve sairaalatarvikkeiden kierrätykseen vain kasvaa.

– Tähän saakka lahjoituksia on tehnyt noin sata sairaalaa tai laitosta. Lahjoituksia olemme saaneet noin 40 yritykseltä. Joukossa on merkittäviä sairaalatarvikkeiden laitevalmistajia, Esa Tasanen kertoo.

Hämeen Mokian puuhamiesten toiveena on, että sairaalat ja muut lahjoittavat laitokset maksaisivat kuljetuskustannukset kierrätyskeskukseen.

– Joutuvathan ne maksamaan myös sen kuljetuksen, jos tavara menee tuhottavaksi, Jouni Heinonen toivoo ymmärrystä kehitysapuyhteistyölle. Tällaisille kuljetusmaksulla mahdollistettaisiin kierrätystoiminnan jatkuvuus.

Yrityslahjoitusten arvoa kuvaa se, että esimerkiksi käyttökuntoisen hammaslääkärituolin tai erikoisvarustellun tehohoitosängyn ostohinnat ovat jopa yli 10 000 euron.

– Kaikki laitteet tarkistetaan ennen konttiin pakkaamista, epäkuntoisia välineitä täältä ei lähde, Tasanen kertoo.

Seuraava vaihe on kehittää työntekijöiden tietämystä erikoisalan tuotteista.

– Sairaanhoitaja tulee kouluttamaan työntekijöitä niin, että tiedämme itse mistä tarvikkeista on kyse, kun saamme tilauksen. Samalla kasvaa ymmärrys siihen, mitkä tarvikkeet kuuluvat samaan yhteyteen. Näin varmistamme, ettei maailmalle lähde keskenään toisiinsa sopimatonta tavaraa, Jouni Heinonen avaa lähiajan suunnitelmia.

Asiasanat

Kaupallinen yhteistyö

Näkoislehti

25.5.2020

Menoinfo