Jutut Hämeenlinna

Hulvattomissa ollaan kuin yhtä suurta perhettä

Pysäkin Kulttuurikaaren näytelmäpiirissä on hulvaton meno.
Hulvattomien Elämää, ei sen enempää -näytelmässä olivat mukana muun muassa Kari Kokkala (takana vas.), Anneli Keskitalo, Aini Luolamo, Sirkka-Liisa Vehviläinen (edessä vas.), Ritva-Liisa Aho, Hannu Reponen, Aarno Siltakorpi, Enni Kilpeläinen ja Liisa Nurmi.
Pysäkin Kulttuurikaaren näytelmäpiirissä on hulvaton meno.

– Olen huomannut, että Pysäkin laulutilaisuuksissa toivotaan aina rakkauslauluja, joten haluan, että esityksissä on myös rakkautta mukana, Pysäkin Kulttuurikaaren Hulvattomat -näytelmäpiirin ohjaaja Kirsti Peltola kertoo.

Peltola on ollut Hulvattomissa mukana ohjaajana syksystä 2014. Pysäkin Kulttuurikaaren Hulvattomat -näytelmäpiirin ryhmä veti kevään viimeisen Elämää, ei sen enempää -esityksensä Kumppanuustalon auditoriossa täydelle salille.

Jo vuodesta 2004 toimineen ryhmän ideana on kiertää syksyisin ja keväisin vaihtuvan ohjelman kanssa Hämeenlinna palvelutaloissa aina Renkoa, Hauhoa ja Iittalaa myöten. Ryhmä esiintyy myös Kumppanuustalossa sekä tilauksesta yksityistilaisuuksissa.

– Pyynnöstä olemme käyneet näyttelemässä myös naapurikunnassa Hattulassa.

Peltola dramatisoi ja käsikirjoittaa näytelmät ja musiikillisesta puolesta vastaa Leena Aarnipuu.

– Ajatuksena on viedä ihmisille piristystä. Palaute on ollut hyvää, yleisö elää usein esityksissä mukana, Peltola sanoo.

Näytelmäpiiri työstää uuden esityksen aina kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Musiikki, värit, rekvisiitta ja puvustus ovat näyttelijöiden roolityön ohella osa näytelmän kokonaisuutta.

– Meillä on myös taiteelliset tavoitteet ohjelman suhteen. Esityksessä täytyy olla kantava ajatus, ohjaaja painottaa.

Hulvattomat -ryhmä kokoontuu Kumppanuustalossa Pysäkin auditoriossa kerran viikossa aina kahden tunnin ajan – välillä saattaa mennä kolmekin tuntia.

Tällä hetkellä ryhmään kuuluu kolme miestä ja kuusi naista, joista osa on ollut mukana alusta lähtien, osa taas on tullut mukaan viime vuonna.

– Mielellään toivomme lisää harrastajia mukaan, enemmänkin heitä on ollut. Mukaan pääsee kuka vaan, eikä osallistumiselle ole ikärajaa, Peltola sanoo.

Tärkein vaatimus ryhmään pääsemiseksi on sitoutuminen. Vaikka harjoituskaudella läsnäolosta voi joustaa, tarvitaan esityksissä kaikkien panosta.

– Keskeisin ongelma on, että eläkkeellä olevat eivät halua sitoutua. Esityskausi on tiivis, ja esityksiä saattaa olla viikon aikana useita, Aarnipuu mainitsee.

– Tämä porukka on ollut mukana hienosti, Peltola kehuu.

Lisäksi harrastus vaatii myös kiinnostusta ja halua olla näyttämöllä. Toisaalta yleisöltä saatu palaute, ja ennen kaikkea hyvä yhteishenki porukan kesken, palkitsee.

– Tämä ryhmä on kuin perhe, täällä on niin mukavia ihmisiä, todellakin nimensä mukaisesti hulvattomia! esityksen “vieraileva tähti, laulaja Leena-Maija Ruuskanen suitsuttaa.

Näytelmäpiiri antaa myös mahdollisuuden toteuttaa nuoruuden haaveita:

– Tässä pääsee kokeilemaan, millaista näytteleminen on, Kari Kokkala iloitsee.

Menoinfo