Jutut

Ihahaa, ihanaa, hepo hirnahtaa

Anneli Kekki on hieroja, jonka asiakkaat painavat keskimäärin 500 kiloa. Sellaiseen massaan mahtuu paljon lihasta työstettäväksi.

– Hevonen tarvitsee hierontaa siinä missä ihminenkin. Perusajatuksena on ylläpitää ja hoitaa terveyttä, hämeenlinnalainen hevoshieroja huomauttaa.

Hevoshieronta ei ole voimalaji, muttei myöskään mitään hipsutusta. Reippaiden otteiden lisäksi siinä vaaditaan hevosen anatomian tuntemusta, hierontatekniikkaa ja tietty päättäväisyyttä sekä rohkeutta.

– Hevonen haistaa heti epävarmuuden, ja saattaa alkaa pelleilemään, rempseä Kekki naurahtaa.

Heppojen hierojassa täytyy olla ripaus myös hevoskuiskaajaa, jotta saumaton yhteistyö ison eläimen kanssa onnistuisi. Hevosen elekielen tulkitsemisella on iso merkitys esimerkiksi kivun paikantamisessa.

– Hevonen voi ilmaista kiputuntemuksistaan esimerkiksi kuopsuttamalla maata tai vaikka näykkimällä. Itse olen puremilta säästynyt.

Kekin mukaan ensimmäisellä hierontakerralla hevonen saattaa olla levoton ja väistelevä. Aika äkkiä se kuitenkin hoksaa, mikä on homman nimi.

– Parin kerran jälkeen potilas saattaakin nukahtaa kesken hieronnan tai hirnahtaa tervehdykseksi seuraavalla tapaamisella, Kekki hymyilee.

Vammojen ennaltaehkäisyä

Hieronnalla pyritään hoitamaan ja ennaltaehkäisemään venähdyksiä ja revähdyksiä, joita hevoselle voi aiheutua niin harjoittelusta, kilpailemisesta, työstä kuin harrasteratsastuksesta. Kaikesta lihaskuormituksesta.

– Kun osalla jumi- ja kiputilat ilmenevät käytöshäiriöinä, saattavat toiset jatkaa suorittamista kipeänäkin, jolloin riski venähdyksiin tai revähdyksiin on suuri, Kekki sanoo.

Niinkin vähäpätöiseltä kuulostava vamma voi hänen mukaansa olla hevoselle pahimmillaan kohtalokas. Useimmiten jumitilat voivat johtaa jalkavammoihin.

– Syntyy arpikudosta, paraneminen on kivuliasta ja hidasta. On vain arvoitus, mitä vammasta jää hevosen muistiin. Se saattaa varoa kipeänä ollutta kohtaa vielä terveenäkin, joka vaikuttaa hevosen suorituksiin.

Kekin mukaan jumissa oleva hevonen on silminnähden pinkeä.

– Hieronta alkaa korvien takaa, joka jatkuu kaulan ja lapojen välisten vartalonkannattajalihaksien kautta aina polvien tasolle.

Pahimpiin jumeihin pureudutaan tenssillä, elektronisella lihasrentouttajalla.

– Kun lihas rentoutuu, pääsen työstämään syvemmältä. Esimerkiksi selän alueella lihakset ovat monessa kerroksessa.

Hieronta parantaa hevosen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä samalla myös palautumista rasituksesta.

– Ensin tietysti tunnustellaan, onko kipukohta kuuma, joka voi olla merkki tulehduksesta. Silloin ei auta hieroa.

Reilut 20 vuotta hevosten parissa

Parhaimmillaan Kekin työpäivään mahtuu neljä hevoshierontaa. Silloin puhutaankin jo täydestä päivästä, sillä yhden humman parissa hän touhuaa puolitoista tuntia.

Tällä hetkellä Kekki työskentelee Hämeenlinna–Forssa-akselilla, asiakkainaan niin harraste- kuin ravihevoset.

– Etelä-Suomessa on aika hyvin hevoshierojia, mutta he tekevät sitä muun työn ohessa. Itselläni on tavoitteena laajentaa hierontaa myös ihmisiin ja koiriin, laboranttina aiemmin työskennellyt Kekki kertoo.

Vaikka alanvaihdos yrittäjäksi on Kekille melko tuore juttu, on hän ehtinyt touhuta hevosten parissa reilut 20 vuotta.

– Ensikosketukseni hevosiin sain kahdeksan vanhana Taappolan hevostallilla Janakkalassa. Aikuisiällä ehdin miettiä pitkään, miten saisin yhdistettyä hevosharrastuksen työksi.

Hevoshierojaksi Kekki valmistui viime syksynä Kauhajoen evankelisesta opistosta. Hänen tavoitteenaan on luoda unelmiensa työstään itselleen päätoiminen ammatti.

Kaupallinen yhteistyö

Näkoislehti

25.5.2020

Menoinfo