Jutut

Ihmisen on hyvä olla vanhan äärellä

Budon ja liikunta-alan moniosaajan ura sai ratkaisevan sysäyksen 27 vuotta sitten, kun hän ilmoittautui Hämeenlinnan Aikidoseuran peruskursseille.

– Olin ihan pienestä asti harrastanut kaikenlaista liikuntaa, mutta en mitään sen tavoitteellisempaa, Ylitalo kertoo.

– Jäin heti koukkuun aikidoon ja innostus itsensä fyysiseen kehittämiseen muuttui paljon kokonaisvaltaisemmaksi. Kävin armeijan laskuvarjojääkäreissä, josta tarttui mukaan vielä kurinalaisuutta tekemiseen. Intin jälkeen aloin käydä ahkerasti aikidoleireillä ympäri Suomea.

Tärkeä vaikuttaja oli turkulainen Petteri Silenius, joka kävi vetämässä viikonloppuleirejä myös Hämeenlinnassa.

– Tein vähän pidemmän treenireissun Petterin oppiin, joka oli siinä vaiheessa siirtynyt ammattilaiseksi. Hän oli monessa suhteessa hyvä esimerkki, innoittaja ja merkittävä opettaja.

Ylitalon vyöarvo aikidossa on 5. dan ja hänellä on myös kansainvälinen qigong-ohjaajakoulutus. Lisäksi hän on valmistunut filosofian maisteriksi, liikunnanohjaajaksi sekä suorittanut valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen erikoistumisopinnot.

– Olen tehnyt valmentaja- ja ohjaajakoulutusten kehitys-, suunnittelu ja koulutustyötä useille lajiliitoille sekä liikuntajärjestöille vuodesta 1998. Viimeiset seitsemän vuotta olen työskennellyt Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun palveluksessa ja tällä hetkellä tittelini on seurakehittäjä.

–  Aikidoa opetan viikottain pääasiassa Hämeenlinnassa, Riihimäellä sekä Lahdessa ja lisäksi kierrän ympäri Suomea vetämässä seminaareja ja leirejä.

Aikidoa alettiin Suomessa harrastaa vuonna 1970. Tällä hetkellä maassa on noin 3500 harrastajaa ja 70 lajiin rekisteröitynyttä seuraa.

– Aikido jaksaa ihan mukavasti ja harrastuksessa on tyypillisesti nousu- ja laskukausia. Aina välillä tulee rytinällä uusia trendilajeja, jotka valtaavat ihmisten mielenkiinnon.

– Aikidolla on kuitenkin humaani lähtökohta ja rauhanomainen filosofia, joten emme kilpaile samoista harrastajista kovien kontaktilajien kanssa.

Kolme vuotta sitten Ylitalo perheineen muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Rengon Riihikalliolle. Yhden miehen yritys kantaa nimeä Aiki Juku Ringha, jonka viimeinen sana tulee Rengosta 1470-luvulla käytetystä nimityksestä.

– Nuorena en pitänyt yhtään realistisena ajatuksena paluuta Renkoon, mutta kun Melina-tyttäremme syntyi, perheenisän silmin katsottuna ratkaisu alkoikin tuntua parhaalta mahdolliselta, Ylitalo sanoo.

– Olen kasvanut metsässä intiaanileikkien parissa ja vanhemmat olivat jo aikoinaan jonkinlaisia ekohippejä. Jos ajattelee aikidon perustajan Morihei Ueshiban filosofiaa tai itämaista ajatusmaailmaa muutenkin, on yhteys luontoon ihmiselle ihan elinehto.

Seesteiseltä ja tasapainoiselta vaikuttava mies tunnustaa potevansa sisäistä levottomuutta, joka on saanut häet etsimään uusia paikkoja ja kokemuksia kaukomailta saakka. Ylitalo on käynyt useita kertoja Japanissa ja Kiinassa sekä neljästi vaeltamassa Mongoliassa.

– On äärettömän mielenkiintoista, että kerran maailman suurin imperiumi on nykyään yksi köyhimmistä ja harvaanasutuimmista alueista koko pallolla, Ylitalo pohtii.

– Mongoliassa on runsaasti koskematonta luontoa ja siellä voi kulkea kymmeniä päiviä näkemättä minkäänlaista jälkeä ihmisestä.

Lappi ja Jäämeri tulivat Ylitalolle tutuiksi jo varhaislapsuudessa ja seikkailunhalu on vaivannut häntä siitä asti.

– Ehkä en ole koskaan kasvanut oikein aikuiseksi. Olen myös aina halunnut karaista sekä koetella itseäni ja samalla löytää jotakin tasapainoa ja aitoja asioita. Eräs kuuluisa qigong-opettaja on sanonut, että ihmisen on hyväksi oleskella todella vanhojen asioiden äärellä. Siitä saa vähän toisenlaista pers-pektiiviä elämään.

Menoinfo