Jutut Hämeenlinna

Jääkiekon kiertolainen reissasi nuorena suositun rokkibändin roudarina – “Käyn vieläkin aika usein katsomassa keikkoja”

HPK:n riveihin liittynyt Niclas Lucenius pelaa keskiviikkona uransa 300. ottelun SM-liigassa. Hän täyttää ensi keväänä 30 vuotta, mutta halu kehittyä jääkiekkoilijana on vielä kova.Kroppa on kuin parikymppisellä ja mieli kuin 18-vuotiaalla. Tietysti kun päiviä tulee lisää, oppii tekemään asioita, jotka toimivat ja välttämään niitä, jotka eivät toimi.

Tampere, Riika, Turku, Vaasa, Rapperswil-Jona, Banská Bystrica, Crimmitschau, Lempäälä, Hämeenlinna…

Jääkiekko on vienyt Niclas Luceniusta tällä vuosikymmenellä kaupungista toiseen. Osassa paikoista hän on pelannut vieläpä useaan otteeseen.

Viimeisin piste Luceniuksen matkalla on HPK, jonka kanssa hyökkääjä solmi hiljattain 1+1-vuotisen sopimuksen. Hän debytoi oranssipaidassa viime viikolla.

Lucenius pelasi alkukauden itselleen tutussa Lempäälän Kisan Mestis-joukkueessa. Syksyn aikana 15 ottelussa isketyt 23 pistettä vakuuttivat HPK:n.

 

Kiekkokiertolaisen elämä ja maisemien vaihtuminen ei sinällään ole haitannut Luceniusta.

– Tykkään reissata muutenkin, nähdä erilaisia kaupunkeja ja kulttuureja. Se on lähellä sydäntä. Siinä ei ole sillä lailla mitään ongelmaa, hän sanoo.

– Tietysti jos sattuu olemaan nihkeä paikka ja hommat eivät suju, niin se on eri juttu.

Kun maisema on vaihtunut eikä Lucenius ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa Liigassa taidoistaan ja tehoistaan huolimatta, mieheen on liitetty osaltaan maine hankalana pelaajana.

– Joskus olen ihmetellyt, mistä nämä kaikki tulevat, mutta ihmisillä saa olla omia mielipiteitä. Tärkeintä on, että joukkuekaverit pitävät hyvänä jätkänä ja niiden kanssa ei ole mitään ongelmaa. Kunhan olen oma itseni, ehkä mihinkään perusmassaan ei tarvitsekaan lukeutua, Lucenius kuittaa.

– En minä ole sen takia uniani menettänyt.

 

Kun pelaajan tausta tiedetään, HPK:kin on joutunut julkisesti perustelemaan hankintaa. Kerhon leiristä on nostettu esiin, että miehen tiedetään harjoitelleen nyt paremmin kuin ehkä koskaan.

Vastaus löytyy Jarkko Näppilän vetämästä treeniryhmästä, jossa Lucenius harjoitteli viime kesän Tampereella. Liikuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa opiskelevan entisen pelikaverinsa opeilla kiekkoilija muovasi tekemistään.

– Treeni oli todella paljon erilaista, johon olin aikaisemmin tottunut, ja se kehitti eri tavalla. Vaikka harjoittelu oli kovaa, se oli silti erittäin mielekästä. Opin itse siinä paljon samalla. Olemme Jarkon kanssa olleet yhteyksissä viikoittain nyt pelikauden aikanakin, mitä kannattaa tehdä milloinkin, Lucenius kertoo.

 

Jos on Lucenius kiertänyt kiekon perässä, sitä hän on tehnyt myös rokkibändin kanssa. Luceniuksen isäpuoli on Peer Günt -yhtyeen laulaja-kitaristi Timo Nikki, ja 15-vuotiaana Niclas vietti kesän Peer Güntin roudarina.

– Käyn aika usein katsomassa niitä keikkoja vieläkin, kun vain aikataulut sopivat. Pikkuveli soittaa siinä nyt aina muutaman biisin bassoa, ja muutaman keikan olen ehtinyt jo häneltäkin nähdä.

Luceniuksen oma soittotaito rajoittuu kuulemma satunnaiseen rumpujen hakkaamiseen ja kitaran rämpyttelyyn, mutta livekeikkoja hän tykkää käydä katsomassa.

Musiikin suhteen hän kertoo olevansa nykyään kaikkiruokainen, kun maku on laventunut nuoruuden rokki-innostuksesta – tosin koneteknoa Luceniukselle ei kuulemma kannata soittaa.

Mikä on Peer Güntin paras biisi?

– I Don’t Wanna Be A Rock’n’Roll Star. Siinä on hyvät sanat ja hyvä meininki.

Lucenius ei selvästikään ole ajatuksen kanssa yksin, sillä Spotify-suoratoistopalvelussa kappale on Peer Güntin kolmanneksi kuunnelluin.

 

Hämeenlinnakin on Luceniukselle ennestään tuttu lähinnä Peer Güntin keikkareissuilta ja vierasotteluista.

– Aika vähän olen täällä pyörinyt. Joskus junnuvuosina kävin moikkaamassa Talosen Veli-Mattia, joka pelasi silloin HPK:ssa.

Lucenius asuu Tampereella, josta käsin käy HPK:n harjoituksissa. Otteluiden jälkeen hänelle järjestetään yöksi majoitus Hämeenlinnasta.

Niclas Lucenius

Syntynyt: 3.5.1989 Turussa.

Perhesuhteet: Seurustelee.

Seurat ammattilaisuralla: Tappara, TPS, LeKi, Dinamo Riga (Latvia), Vaasan Sport, SC Rapperswil-Jona Lakers (Sveitsi), HC Banska Bystrica (Slovakia), Eispiraten Crimmitschau (Saksa), TuTo, HPK.

Uran tehopisteet: Liigassa 299 ottelussa, 58+97=155, Mestiksessä 94 ottelussa 34+86=120, KHL:ssä 53 ottelussa 0+15=15.

Saavutuksia: SM-liigan hopeaa ja pronssia, alle 18-vuotiaiden MM-hopeaa.

Menoinfo