Jutut

Jääkökkäreille ei voida mitään

Varsinkin omakotitalojen asukkaat tuskittelivat tällä viikolla, kun tiehöylät puskivat katujen viereen isoja pihatien sulkevia lumikokkarevalleja. Harmituksen aihe on tuttu aiemmiltakin runsaslumisilta talvilta.

Kaupungin yhdyskuntapalvelujen vs. johtaja Marko Soramäki pahoittelee, että asialle ei vain voida mitään. Kadut on pidettävä kunnossa, ja tiehöylien pitää poistaa vetinen lumi, ennen kuin se ehtii jäätyä.

– Vallin poistaminen kuuluu tontin omistajalle. Kaikissa muissakin kaupungeissa käytäntö on samanlainen. Hämeenlinnassa on tuhansia tonttiliittymiä, ja jos kaupunki alkaisi niitä puhdistaa, se vaatisi paljon lisää kalustoa ja rahoitusta, hän selvittää.

Viime tiistaina kadut olivat täynnä loskaa ja yöksi luvattiin pakkasta. Tiehöylä kulki monin paikoin vasta hyvin myöhään illalla. Kaikki asukkaat eivät ehtineet tai jaksaneet enää yötä vasten kolata raskaita könttejä pois kadun varresta. Niinpä esimerkiksi jäteastioiden tyhjentäjillä oli aamulla vaikeuksia päästä monille tonteille roska-astioita hakemaan.

Soramäen mukaan pihateiden suulle ei tarkoituksellisesti jätetä valleja, mutta runsaan lumen talvina sitä ei useinkaan voi välttää, kun pientareille on jo kertynyt valmiiksi penkkoja.

– Tällä viikolla sattui olemaan huono tilanne, kun pakkanen tuli yöllä. Näillä keleillä lumi on tiivistä ja painavaa. Pahin tilanne olisi kuitenkin se, että loska pääsisi jäätymään uriksi kadulle.

Kun maahan sataa lunta, tienkunnostajilla on tietty järjestys aurauksessaan. Jos kadut alkavat peittyä lumeen illalla, kalusto lähtee liikkeelle jo kello 1, jotta pääväylät saadaan auki aamuun mennessä. Keskustassa katujen yöhyöläys tehdään kello 3:sta tai 4:stä eteenpäin ja keskiyö rauhoitetaan töiltä.

Katujen talvikunnossapito on jatkuvat samoin periaattein jo vuosikymmenten ajan. Kukaan asukas ei saa erityiskohtelua, eivät edes vanhukset.

– Meidän pitää olla kaikille tasapuolisia, Soramäki muistuttaa.

Soramäki arvelee, että tänä keväänä on edessä vielä useita katujen höyläyskertoja. Kunnossapitäjät tekevät täyttä ja pitkää päivää, kun lumi ja jää alkavat pikkuhiljaa sulaa pienemmiltäkin kaduilta.

Kesäaikaan tontinomistajan tulee hoitaa kadun piennarnurmikko ja sen lisäksi – mitä moni ei ehkä tiedä – siivota katu tonttinsa kohdalla tien keskiviivaan asti. Jalkakäytävien kunnossapito sen sijaan on ollut kaupungin vastuulla vuodesta 2007 lähtien, lukuun ottamatta ruutukaava-aluetta eli kaupungin ydinkeskustaa.

Menoinfo