Jutut

Jäärata ja latu lammella loistokunnossa

Jo lähes kymmenen vuoden ajan Pauli Rantanen on avannut Hakalammen jäälle luistinradan ja ladun, joka jatkuu viereiselle Euttulammelle. Kyläläiset ovat kiitollisia, kun joku viitsii tehdä talveksi hyvät väylät ja pitää niitä kunnossa.

– Kyllä väki näitä käyttää, se lämmittää papan sydäntä. Lapsiperheitäkin käy, ja he voivat viettää vaikka retkipäivää ja paistaa nuotiopaikalla makkaraa. Olen tuonut sitä varten puut ja sytykkeet ja tehnyt makkaratikkuja, hän kertoo.

Viime keskiviikkona radalla viiletti Reijo Saarinen luistimilla ja ladulla Mari Hyvärinen suksilla.

– Luistinrata on hyvä, en välitä hiihtämisestä. Joskus olen 20 kilometriäkin kerralla tässä jyystänyt. Tänä vuonna on tullut yhteensä parisataa kilometriä täyteen, Saarinen kertoo.

– Puuttuu vain tuuliseinä, jos Pauli vielä sellaisen rakentaisi. Loistavassa kunnossa ovat ladut. Tämä on käsittämättömän hieno homma, Hyvärinen vitsailee ja kiittelee.

Rantanen tekee talkoitaan Hauhon Sisun nimissä. Hän on myös seuran sihteeri. Hämeenlinna ei kanna huolta Hauhon laduista samalla tavalla kuin aikoinaan kunta.

– Kaupunki ei osallistu mitenkään kustannuksiin, hyvä ettemme me joudu maksamaan kaupungille, hän heittää piikkiä liikuntatoimelle.

Kun Rantanen täytti 60 vuotta 4 vuotta sitten, hän alkoi tehdä talkoita entistä isommin.

– Tänä vuonna luistinradalla on pituutta 470 metriä, joskus rata on ollut 200-metrinenkin. Ladun pituus on 2,7 kilometriä, hän kertoo.

Toistaiseksi Hakalammelle on voitu joka talvi tehdä ainakin jonkinlainen jäärata ja latu. Jotta luistelureitti olisi loistavassa kunnossa, Rantanen on sitä hieman välillä jäädytellyt ja paikkaillut pakkasrailoja hyvien talkoolaisten kanssa.

Radalla on järjestetty myös luistelukisoja, kuten Sisun mestaruuskisoja. Viime vuonna Hakalammella pidettiin Suomi100-tapahtuma, jossa oli mukana noin 130 luistelijaa ja hiihtäjää. Tänä vuonna Allin-päivänä oli hiihtämässä reilut 70 osallistujaa.

– Meillä on ollut perinteinen Paulin päivä luistelu (25.1.), mutta nyt jää oli silloin ihan veden vallassa. Siirsimme tapahtumaa viikolla eteenpäin. Allin-päivänä lunta oli sen verran, että sain ladutkin tehtyä, Rantanen kertoo.

Viime syksynä Rantanen osti itselleen moottorikelkan latujen tekoa varten. Hauhon Sisulle hän on hankkinut puutarhajyrsimen, johon voi liittää lumilingon, etulevyn ja harjan. Kone on useimmiten lammen rannassa, ja sitä voivat muutkin käyttää jääradan avaamiseen.

Kyläläiset ovat halunneet jakaa töiden kustannuksia, ja silloin Rantanen on kehottanut heitä maksamaan Hauhon Sisun jäsenmaksun.

Rantanen arvelee, että kovin kauan hän itse ei enää jatka jääväylien tekoa. Luistelijoiden ja hiihtäjien kannattaakin ehkä olla vähän huolissaan. Esimerkiksi vastaavaa jäärataa ei koko Hämeenlinnassa ole monta. Latuja on yleensä muuallakin. Muun muassa Hauhon urheilukenttää kiertää 350 metrin lenkki, jota mäkikammoiset voisivat muuten käyttää, mutta kulku sinne on hankalaa, sillä kentän monttuun johtavia portaita ei pidetä kunnossa talvella.

– Myös Alvettulassa tehdään talkoilla latua. Siellä Hiedon Ilkka pitää auki 8,5 kilometrin reittiä. Useampana talvena Hakalammi on kuitenkin ollut ainoa paikka, missä Hauholla on päässyt ladulle, Rantanen kertoo.

Menoinfo