Jutut Janakkala

Jana valmentaa nuoria menestymään

Arto Nousiainen (vas.) ja Jari Kataja saivat keskelleen Janan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan Iikka Alinguen.

Janakkalan Janan yleisurheilupuolella tehdään mainiota työtä. Seuran nuoria urheilijoilta on keikkunut tänäkin kesänä tilastojen kärjessä, ja SM-mitaleja heille on suorastaan satanut.

Valmennuspäällikkö Jari Kataja kertoo, että menestystarina alkoi oikeastaan vuonna 1998, kun silloiset vetäjät, Marko Ahtiainen ja kumppanit, ryhtyivät miettimään, miten 130 hengen seuraa voisi kehittää.

– Silloin ryhdyimme edelläkävijänä perimään valmentajamaksuja. Yhtäkkiä tuhannen markan urheilijastipendit muuttuivat tuhannen markan maksuksi valmennuksesta. Seura hetkeksi kuokkasi, mutta lähti sen jälkeen sitten nopeasti nousuun. Vuonna 2002 päästiin jo palkkaamaan puolipäiväinen valmentaja.

Vuonna 2008 seura palkkasi toisen päätoimisen valmentajan. Lisenssiurheilijoita sillä on parhaimmillaan ollut 430, nyt heitä on reilut 300.

– Menestys on tullut systemaattisella työllä. Jokainen ikäluokka treenaa juuri sille sopivalla systeemillä. Vuosi vuodelta harjoitukset kovenevat – ja sitten rupeaa tulemaan näitä iikkoja.

Kataja tarkoittaa pituushyppääjää ja kolmiloikkaajaa Iikka Alingueta, joka on Suomessa ikäluokkansa paras kolmiloikassa. Pituudessa hän on tänä vuonna ollut toiseksi paras.

– Kun Iikka lähtee opiskelemaan vaikka Jyväskylään, seura hakee hänelle sieltä uuden valmentajan. Tuemme koko ajan urheilijan polkua, ja koetamme konkretisoida urheilija tavoitettamme, jossa urheilija on keskiössä.

Alingue kiittelee valmennustaan hyväksi, Kataja taas kehuu armeijan kohta aloittavaa nuorta helpoksi valmennettavaksi.

– Mies, jollaa on sydän tähän hommaan, nopeat kintut ja halu tehdä töitä. Sillä mennään jo aika pitkälle loikkien ja juosten, Kataja luonnehtii.

Jana ei Katajan mukaan houkuttele muualta nuoria riveihinsä, mutta valmennuksen taso vetää heitä esimerkiksi Hämeenlinnasta, Hyvinkäältä ja Riihimäeltä.

Nuorisopäällikkö Arto Nousiainen tuli Janaan töihin viime syksynä. Hänen mukaansa nuorten joukossa on lupaavia urheilijoita Iikan jalanjäljille.

– Viime joulukuusta lähtien Meeri Koliseva, 11, on ollut mukana, ja hän on pikajuoksussa Suomen tilaston kolmonen. 12-13-vuotiaissa Helmi Lipsanen on tulossa, yllättäen kolmiloikassa ja pituushypyssä, Nousiainen mainitsee esimerkkejä.

– Itse taisin tuon ikäisenä olla Suomen tilaston jossain just ja just top sadan joukossa, pian 19 täyttävä Alingue nauraa.

Katajan mukaan Jana ei tähtää lapsiurheiluun, vaan kyvyt tupsahtelevat esiin aikuisuuden kynnyksellä. Alingue kokeili kolmiloikkaa ensi kerran vasta kolme vuotta sitten.

–– Minut heitettiin seuracupissa loikkaamaan, ja olinkin heti Suomen tilastossa viides. Vielä en tiedä, kumpaan keskityn enemmän. Tänä kesänä kolmiloikka oli ykkösenä, mutta kai sitä pituuttakin vielä tulee hypittyä, hän pohtii.

Tämä kausi Alinguelta jäi hieman kesken, kun hän satutti nilkkansa pohjoismaisissa kisoissa.

Yksi Janan urheilijoiden hyvän menestyksen salaisuus ovat kesäleirit etelässä. Tänä vuonna paikkana oli Kroatia ja leirin pituus kuukausi.

– Kroatiassa pystyin ylioppilaskirjoitusten jälkeen elämään jonkin aikaa ammattiurheilijan elämää. Oli se aika kivaa, kun fokus oli pelkästään urheilussa, eikä ollut mitään muuta häiritsemässä, Alingue kertoo.

Kolmiloikassa Alinguen ennätys on 15,50 ja pituudessa 7,31. Loikassa hänellä on eniten kehitettävää ensimmäisessä loikassa eli kingassa.

– Tavoitteenani on päästä tulevaisuudessa kaikkiin arvokisoihin ja mielellään palkintopallille, hän sanoo.

Syyskuu on yleisurheilijoille lomakuukausi, ja lokakuussa alkaa seuraava kausi.

– Uudet harrastajat ovat tervetulleita mukaan. Iikka on hyvä esimerkki nuorille, ja Ella Junnilastakin tuli yhden korkeushyppykilpailun jälkeen tunnettu, Kataja sanoo.

Nuorisopuolella pienimmät täyttävät tänä vuonna kolme vuotta. Lapsille ohjausta järjestetään Tervakoskella, Turengissa ja Parolassa.

– Viime vuonna saatiin perustettua veteraaniryhmäkin, joten nyt toimintaa on vauvasta vaariin, Kataja kertoo.

Ensi keväänä seuralla on edessä myös isot talkoot, kun SM-maastot juostaan Kiipulassa.Nyt syksyllä janalaiset kilpailevat vielä seuracupissa Valkeakoskella tänä lauantaina. Sieltä he menevät porukalla kannustamaan Ellaa Ruotsi-maaotteluun. Myös Sanni Kuparinen on mukana maaottelussa 7-vuotiaiden kiekonheitossa.

Menoinfo