Jutut

Janakkala hakee vahvaa väestökasvua

Janakkalan kunnan vuoteen 2030 ylettyvä kuntastrategia hyväksyttiin valtuustossa sellaiseen, mutta ei ilman puheita. Monen mielestä yltiöpäinen väestön kasvutavoite – 20 000 asukasta vuonna 2030 – oli yksi puheenaihe. Keskustelussa korostettiin useaan otteeseen sitä, että strategia luo vasta suuntaviivat ja tavoitteet, joiden eteen alkaa nyt arkinen työ.

Strategiassa todetaan, että elinvoiman vahvistaminen Janakkalassa on kaiken toiminnan perusta.

Keskusta Sirpa Autio patisti virkamiehiä myös antamaan valtuustolle säännöllisesti selvityksiä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi tehdystä työstä.

– Tähän saakka emme ole tällaisia selontekoa saaneet.

Keskustelu pohjustanut kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) korostikin, että strategia on suuntaa antava, ennakoiva ja rohkea kokonaisuus.

– Nyt on kaikkien seurattava sitä, miten keinot otetaan käyttöön. Tarvitaan myös selkeitä välitavoitteita.

Keskustan Tapio Eerola kaipasi Janakkalaan ilmiöitä, joilla esimerkiksi väestömäärää saataisiin hulppeaan kasvuun.

– Kun aloitin valtuutettuna 1977, meillä oli 15 000 asukasta. 40 vuodessa väkimäärä on kasvanut 1 500:lla. Tarvitaan siis todellakin ilmiöitä, että seuraavan 12 vuoden aikana väkeä tulee 3 500 lisää. Tämä strategia on hieman vaisu, olisi pitänyt valita rohkeammin painopistealueita. Turengin kehittäminen kaupunkimaisemmaksi olisi yksi tällainen valinta.

Kokoomuksen Marko Ahtiainen puolestaan arvioi, että kunnassa täytyy löytää yksi sellainen asia, joka on maailman paras.

– On melkeinpä ihan sama, mikä se yksityiskohta on, mutta sen on oltava ME-tasoa. Sellaisen ilmiön löytäminen on äärimmäisen tärkeää.

Eerola ja vihreiden Anssi Lepistö korostivat myös kahden suunnittelussa olevan koulukeskuksen tärkeyttä koko kunnan strategiassa.

Menoinfo