Jutut Janakkala

Janakkalan soittokampanja otettiin ilolla vastaan – Luurien päässä oli reipasta väkeä, jolla asiat ovat hyvin

Taija Kivistölle soittokampanja oli erittäin myönteinen kokemus. Ikäihmiset voivat hyvin kodeissaan ja omaiset, lapset sekä naapurit huolehtivat heistä. Kuva: Muu
Taija Kivistölle soittokampanja oli erittäin myönteinen kokemus. Ikäihmiset voivat hyvin kodeissaan ja omaiset, lapset sekä naapurit huolehtivat heistä.

Janakkalan kunnan ja seurakunnan yhteinen puhelinkampanja kunnan kaikille yli 80-vuotiaille saatiin vapun alla päätökseen.

Kohderyhmästä, joka oli noin 1100 henkilöä, tavoitettiin yli 70 prosenttia . Noin viidennekselle ei löydetty puhelinnumeroa. Heistä moni asuu asumispalveluyksikössä tai vanhainkodissa. Puheluun jätti vastaamatta alle 10 prosenttia.

Puheliasta porukkaa

Seurakunnan osuus soitoista jakautui 13 työntekijälle. Kunnan osalta kampanjan hoiti neljä vammaispalvelujen työntekijää.

– Meillä on päivätoiminta koronan vuoksi tauolla. Ensin soittojen suuri määrä ja niiden aikataulu pohditutti soittajia, mutta työn käynnistyttyä soittaminen koettiin oikein mukavaksi, päivätoiminnan ohjaaja Anna Pensola sanoo.

Kampanjan ensimmäisinä päivinä vastaajat olivat myönteisen yllättyneitä soitoista. Sen jälkeen tieto asiasta oli levinnyt niin paikallislehden, internetin kuin puskaradion välityksellä ja kävi ilmi, että soittoa oli jo odotettu.

– Tavoitellussa ikäluokassa on todella tyytyväistä, iloista ja reipasta väkeä. Huomasimme myös, että ihmiset tykkäävät kovasti puhua. Kuulimme monenlaisia tarinoita, vammaispalvelun väki kertoo.

Virkeitä ja ahkeria

Kampanjan myötä selvisi, että valtaosalla yli 80-vuotiaista tilanne kotona on hyvä ja kauppa- ja muita asiointeja hoitavat lapset, sukulaiset tai esimerkiksi naapuri.

Kampanja koettiin tärkeäksi ja monet korostivat sitä, että yhteydenotolla oli hänelle suuri merkitys. Puheluissa havaittiin myös, että monet ikäihmiset tekevät todella fyysisiä ja hyvää kuntoa vaativia askareita: metsätöitä, halkojen hakkaamista ja puutöitä, kasvihuoneen kunnostusta, puutarhatöitä, mökin kevättöitä ja muuta vastaavaa.

– Minun listaltani ei kenenkään kohdalla ilmennyt selkeätä huolta. Eräs rouva pyysi kertomaan, että soittakaa vaan niille nuoremmille ja huonokuntoisimmille, täällä on erittäin virkeä ja autoileva ikinuori 88-vuotias. Tuntuukin, että ikäihmiset kantavat huolta omista lapsistaan ja lapsenlapsistaan enemmän kuin itsestään. Se on aika puhuttelevaa, aikuis- ja lähetystyönsihteeri Taija Kivistö pohtii.

Itsekin voi soittaa

Pieniltä kommelluksiltakaan ei vältytty. Erääseen soittoon oli vastannut tavoitellun henkilön täyskaima pääkaupunkiseudulta. ”Soitatteko te kaikille Suomessa”, oli vastaaja iloisesti ihmetellyt.

Jos joltakulta keskustelua toivovalta jäi kampanjan aikana soitto saamatta, hän voi itse soittaa pastori Henri Koskiselle, puh. 044 7656 963.

 

 

 

Näkoislehti

27.5.2020

Menoinfo