Jutut Pekola

Ikinuori Josef Tomminen tekee yhä taidetta

Josef Tomminen (oik.) teki Elämänliekki-veistoksen yhteistyössä Ari Pitkäsen ja Temeko Oy:n kanssa.

Pekolassa asuva taiteilija, shamaaniksikin itseään kutsuva Josef Tomminen on joutunut hiljentämään taiteen tekemisen tahtia, mutta teoksia syntyy vielä. Hänen uusin veistoksensa on teräksinen Elämänliekki, joka on tehty yhteistyössä Ari Pitkäsen ja Temeko Oy:n kanssa.

Pitkänen sijoittaa noin kolmimetrisen veistoksen oman talonsa pihaan Kiipulaan, missä hän pyörittää perhekotia. Toivoa tuova liekki sopii kuvaamaan työn tavoitteita.

– Ensimmäinen ideani oli suojelusenkeli, mutta sille ei löytynyt sopivaa toteutustapaa. Liekin pienoismalli oli mukana Parolan terveysaseman taidehankintakilpailussa, ja ajattelin, että kun sitä ei sinne valittu, se sopisi hyvin sijaiskodille. Teos on ajaton, olen lopputulokseen tyytyväinen, Tomminen hymyilee.

Veistos on ollut muutaman viikon Temokon pihalla Kantolassa, ja se on kiinnittänyt paljon huomiota.

– Yksi asiakkaamme tarjoutui sen ostamaankin, Pitkänen nauraa.

 

Tomminen haluaa taiteensa avulla tuoda vähän pehmeitä arvoja kovaan maailmaan. Aiemmin hän otti kärkevästikin kantaa asioihin, sillä häntä huolestuttaa maailman meno kaikkine tulevaisuuden uhkineen.

– Minun elinaikanani maapallon väkiluku on tuplaantunut, kansakunta on palaamassa henkisesti keskiaikaan. Tulevaisuudessa tapellaan vedestä ja ruoasta, ilmastonmuutos tuo pakolaistulvia, merivesi nousee ja asutusala pienenee, hän kauhistelee.

Luonnon puolustaja kummastelee myös sitä, ettei kukaan puhu isojen sotaharjoitusten saastuttavuudesta. Päästökauppakin on hänen mielestään yhtä tyhmää touhua kuin hölmöläisten peiton jatkaminen: isot ostavat ja heikot kärsivät.

Entisen luonnetestituomarin sydäntä lähellä ovat lisäksi koirat. Hän muistuttaa, että jokaisessa rodussa on heikkoja yksilöitä, mutta kaikilla taistelukoiralajeilla pitää olla kunnon isäntä.

– Lapsiperheisiin ei vartiokoiratyyppisiä lemmikkejä pidä missään nimessä hankkia. Kaikki isot koirat pitäisi luonnetestata. Olen myös sitä mieltä, että huonohermoiset ja yhteiskuntakelvottomat koirat pitäisi kuopata. Se olisi helpotus sekä omistajalle että koiralle. Mutta kukaanhan ei tällaista uskalla ääneen sanoa.

 

Mittavan elämäntyön tehnyt taiteilija joutuu pikkuhiljaa luopumaan rakkaasta puuhastaan, sillä hän sairastaa Parkinsonin tautia.

– Nyt on jo ihan viimeinen aika tehdä taideteoksia. Maalannut en ole enää vuoteen. Mutta vielä ainakin yhden veistoksen, lehvän, hitsaan seinälle tänä syksynä, hän suunnittelee.

Pieniä käsitöitä, kuten tonttuovia ja keinuhevosia, sentään vielä Pekolan Tuulikummussa valmistuu. Niitä ja muita puutöitä Tomminen myy ennen joulua muun muassa Metsänkylän Leivintuvan markkinoilla 2.12. ja Hyvinkäällä Knehtilän luomutilan joulumarkkinoilla 8.–9.12. Hänen maalauksiaan ja veistoksiaan on nähtävillä kunnantalossa Pappilanniemessä loppuvuoden ajan.

Menoinfo