Jutut

Jylhien kallioiden juurella

Rehakassa sijaitseva Pauninmaa on muotoutunut isäntänsä Veikko Liimataisen käsissä paikaksi, jossa voi levähtää kallioiden suojassa ja puuhastella porukalla luonnon helmassa.

Esimerkiksi helmikuussa Pauninmaalla vieraili joukko nuoria Hämeen ammattikorkeakoulusta. Varsinkin ulkomaalaiset opiskelijat riemuitsivat ulkotouhuista.

– He olivat innoissaan kuin pikkulapset liukumäessä ja pitivät sitä kivana juttuna. Hamkin opiskelijoita kävi täällä myös viime vuonna, Liimatainen kertoo.

Pauninmaalla on erikoisen jylhäseinäisiä kallioita. Niiden kupeeseen Liimatainen on rakentanut ison kodan ja pystybaarin tapaisen katoksen, jossa voidaan pitää – ja on pidettykin – esimerkiksi yhteislauluiltoja. Yhden kallionseinän lipan alla on laavu, jossa on ollut ryhmiä yöpymässäkin.

– Talvella ja keväisin toukokuussa täällä on käynyt koululaisluokkia. Nyt maaliskuussa on tulossa Ruununmyllyn koululaisia, kun liukumäki on vielä kunnossa. Kesäaikaan käy muun muassa työyhteisöjä ja syntymäpäiväporukoita, Liimatainen kertoo.

Kodalla vieraat saavat juotavaa ja nuotiolta syötäväkseen lohikeittoa ja makkaraa. Tulen äärellä pääsee myös lämmittelemään. Tunnelmaa pimeän aikaan luovat lukuisat lyhdyt.

Luontokohde sijaitsee maalla, jonka Liimatainen peri aikoinaan enoltaan. Noin yhdeksän hehtaarin ala on hyvin kallioista maastoa. Yritystoiminta lähti liikkeelle reilut 30 vuotta sitten.

– Alkuperäisenä ideanani oli lomamökkien rakentaminen pienen lammen rantaan. Tein sinne yhden mökin ja saunan koemarkkinointiin. Nimi Pauninmaa johdettiin Paunista, joka oli peruskartassa, hän kertoo.

Mökkiä Liimatainen vuokraili muutaman vuoden, ja teetti siitä yritystutkimuksenkin. Loppupäätelmänä oli kuitenkin, että kuivalle maalle ei siihen aikaan kannattanut enempää mökkejä rakentaa.

– Tyttäreni taisi olla Nummen ala-asteen kolmannella luokalla, kun teimme tänne luokkaretken. Mitään rakennuksia ei vielä ollut, vain nuotiopaikka, jossa paistelimme makkaraa. Silloin ehkä jäi vähän mieleen muhimaan, että tätä voisi kehitellä toiseen suuntaan, hän kertoo.

Vuosien varrella Pauninmaasta muotoutui Liimataiselle harrastuspohjainen sivutoimiyritys.

– Joku lähtee töitten jälkeen golfia pelaamaan, joku kaljalle. Kaikilla on oma juttunsa, hän hymähtää.

Syksyllä 2014 Pauninmaassa pidettiin ensimmäinen pimeä tapahtuma, talvisia juttuja oli ollut jo aikaisemminkin. Helmikuun puolella oli tämän vuoden viimeinen talvitapahtuma. Lapsille liukumäet ovat Liimataisen mukaan kaikkein paras juttu, siellä ollaan niin pitkään kuin vanhemmat vain jaksavat.

Liimatainen itse asuu saman Metsäläntien varrella, missä Pauninmaakin sijaitsee. Talo valmistui tien päähän 1997.

– Täällä ollaan asusteltu, kuunneltu linnunlaulua, suunniteltu ja puuhasteltu. Pauninmaan olen koko lailla itse rakentanutkin. Kädentaidot saattavat olla peruja isältä, sillä hän oli kirvesmiehenä Tervakosken tehtaalla.

Seuraavaa yleisötapahtumaa Liimatainen ei ole vielä suunnitellut, mutta paikkakuntalainen tulitaiteilija ihastui paikkaan, ja hänellä on jotain mielessään. Myös yksi eräopas on kiinnostunut yhteistyöstä.

Menoinfo