Jutut Hämeenlinna

Kavin aluesarjassa: Kaisa Rastimon mestariteos

Naima, Helvi Hämäläsen alter ego (Henriikka Salo) ja Artur (Timo Jurkka) selvittelevät välejään "Vienolassa". Kuva: KAVI

Säädyllinen murhenäytelmä (1998) on Kaisa Rastimon ohjaama epookkielokuva, jonka kaltaista ja tasoista ei ole Suomessa aiemmin tehty. Elokuvan taustalla on toinen mestariteos, Helvi Hämäläisen romaani (1941), joka julkaistiin sensuroimattomana vasta vuonna 1995. Romaani ja elokuva ovat meillä harvinaisia sivistyneistökuvauksia. Hämäläiseltä on elokuvaan suodattunut ironia ja hienosti tavoitetut miljööt. Luonnonkuvaus tavoittaa romaanin hengen, tosin ilman sen ekspressionistista äärevyyttä.

 

Kysymyksessä on kahden avioliiton kriisi vuosina 1938–39. Museotohtori Tauno Saarinen hullaantuu kesähuvilalla piikatyttöön. Hänen vaimonsa Elisabeth joutuu sietämään suhdetta ja sen seurauksia kulisseihin takertuen. Sivistynyt, älyllinen, säädyllinen elämä on johtanut aitojen tunteiden tukahduttamiseen. Rinnakkaistarinana kulkee Taunon sisaren Naimin traumaattinen suhde narsistiseen Arturiin, joka on osiltaan äärikarikatyyri Olavi Paavolaisesta, vääristelty mutta törkeän hauska. Tapahtumien näyttämöinä toimivat lähinnä kaksi huvilaa, joista toinen muistuttaa Paavolaisten Vienolaa Kivennavalla, palmusaleineen ja lampineen. Myös kaupunkiasunnot on lavastettu uskottavalla tarkkuudella.

 

Kaisa Rastimon värisymbolistiset kuvat ovat suggestiivisuudessaan häkellyttäviä, vietteleviä, lumoavia. Henkilöhahmoilla on värivastaavuutensa ulkotiloissa ja interiööreissä. Elokuva on pienten ilmeiden ja eleiden taidetta. Arkkitehtuuri, esineet, ruoka, kukat – jokainen yksityiskohta saa laajempia merkityksiä. Vuodenkierto seuraa tapahtumien kulkua: Taunon ihastuminen puhkeaa kukkaan kesän kanssa, Naimin ja Arturin häät ovat syksyn lehtien aikaan, lapsen syntymä ja Elisabethin kärsimys osuvat talveen, ja uusi kesä tarjoaa odottamattoman sovituksen.

Näyttelijät ovat erinomaisia; erityisesti Kyllikki Forssell tekee huikean roolin Arturin lähes insestisen riippuvaisena Ada-äitinä.

 

Kavin aluesarja: Kaisa Rastimo, Säädyllinen murhenäytelmä (1998) Bio Rex 27.11. klo 18. Liput (5 €) Bio Rexistä.

Menoinfo