Jutut

Kolumni: Kaivinkoneella kaupunki kuoppaan

Ilkka Iivari

Suurta onkaloa kaivavan kaivinkoneen tuleminen kaupunkiin on asukaslähtöisyyttä. Usea asukas lähtee ja kauas, jopa kuntarajan taakse, vain Hullu-Jussi jää hommiin. Paljon on kaupungissa järjestelty kauniita sanoja strategioiksi, mutta sit ne on unohdettu. Vain juhlapuheissa ja poliittisessa pyrkyryydessä niitä käytetään. Todellisessa elämässä ja päätöksenteossa noudatetaan sanaa tragedia, josta kaupunkilainen saa aina maksaa. Silti nohevaksi itsensä luuleva päättäjä toistelee sanoja ihmislähtöinen ja yhdessä tekeminen. Ei valehtele yhtään, hän tekee juuri niin kuin taustalta sanellaan. Miten tuleekin mieleen pahvinen sätkynukke, joka narusta vetelemällä heilautti käsiään ja jalkojaan, eikä osannut myöskään ajatella.

 

Mitähän ne puheet tarkoittavat, kun halutaan edistää pyöräilyä ja joukkoliikennettä keskustassa. Ovatko nekin vain ajan tuomaa visiota tai kopioitua jostain kauempaa? Sinänsä kannatettavaa, ilmastoystävällistä ja terveellistäkin. Taitavat olla kuitenkin puheissa sen takia, että ovat trendikkäitä. Miksi muuten samaan aikaan haluttaisiin saada kaikki tulemaan omalla autolla keskustaan, kunhan saadaan parkkipilttuita tarpeeksi, maan päälle ja alle. Sivulause kumoaa heti päälauseen tai toisinpäin. Onhan se tietysti hienoa esitellä, että meillä on näin paljon paikkoja autoille. Voidaan myös esitellä huikeat rakenneratkaisut, kun parkkihallissa autot eivät peitä näkymiä. Vai tarvitseeko joku velvoitepysäköintipaikkoja suunnitelmissa olevalle tornitalolle?

 

Kaupunki taisi ostaa viime kesänä viisi fillaria lainattavaksi, jotta pyörätön pääsee ajeleen. Näkikö kukaan niitä liikenteessä? Hyvä idea sinänsä. Seuraavaksi varmaan ostetaan kymmeniä sähköautoja, joita saa vapaasti lainailla, kunhan parkkeeraa sen aina kaupungin järjestämään parkkihalliin tai luolaan. Saadaan sit hehkutella hienoja tilastoja pysäköintipilttuiden käyttöasteesta. Sähköautoja lataillaan kaupungin laskuun tai siis veronmaksajan laskuun. Taas hykertelevät tyytyväisyyttään sähkölaitoksen ja sähköverkon ostaneet, kun nykyisetkin poliitikot muistavat heitä. Firmat lahjovat jouluna sähkötoimisella torkkupeitolla bisneksensä edistäjää. Sieltä peiton alta voi lähetellä livelähetystä someen ja kertoa kuinka olen tämän päivän viettänyt huippuseurassa. Veronmaksaja kääntää termostaattiaan isommalle tai lisää puita uuniin, kun sitä ei vielä ole kielletty.

 

Joulun lähestyessä pitäisi muistaa joulun oikea merkitys, joka ei ole kaupallisuutta, materialismia tai oman pienen taustajoukon tukemista. Joulunaikana voisi pienikin poliitikko miettiä, mitä tarkoittaa sana Politikos. Voin kertoa, että se on yhteisten asioiden hoitamista, eikä olemista marionettina. Oikein hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta kaupunkilaisille. Tuntemattoman Honkajokea mukaillen, näistä ohjailtavista poliitikoista ei niin väliä.s

Menoinfo