Jutut

Kamariooppera ensi-iltaan Iittalan musiikkijuhlilla

Iittalan musiikkijuhlien tämän vuoden kärkitapahtumaksi noussee säveltäjä Toivon Kuulan elämästä kertova kamariooppera “Yllätä ikuinen virta”. Kamarioopperan takaa löytyvät hämeenlinnalaistaitelijat, säveltäjä Sampsa Ertamo ja libretosta ja ohjauksesta vastaava Arto Myllärinen.

Iittalan ensi-illan ohella kamarioopperalle suunnitellaan vahvasti omaa esitystä Verkatehtaan syksyn ohjelmistosta. Tältä osin varmistus saadaan kevään aikana. Verkatehtaan tuotannon kynnyskysymyksenä on rahoitus.

Iittalan musiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna 10.–15. kesäkuuta. Pääteemoina ovat Oskari Merikannon ja Toivon Kuulan sävellykset ja Konserttien lisäksi ohjelmassa on monipuolisia luentoja sekä runsaasti kursseja. Kursseille ilmoittautuminen käynnistyy jo maaliskuussa.

Musiikkijuhlien järjestämisestä vastaa paikallinen Iittalan musiikin kesä -yhdistys, joka onnistui viime kesän järjestelyissä pääsemään taloudellisesti plussalle, mikä on pääsääntöisesti vastaavien tapahtumien ongelmakohta. Tänä vuonna talouspohjan varmistamiseksi on pestattu ammattimyyjä vauhdittamaan lipunmyyntiä ja organisoimaan yhteistyökuvioita yritysten suuntaan.

– Uuden tapahtuman on alkuvaiheessa todistettava tarpeellisuutensa ja elinvoimaisuuteensa. Sen jälkeen voi rakentaa pitemmän aikavälin tulevaisuutta, toiminnanjohtaja Riitta Muikku-Piirainen sanoo.

Sampsa Ertamon ja Arto Myllärisen käsialaa oleva kamariooppera syntyi sikäli poikkeuksellisesti, että säveltäjä ja tekstinkirjoittaja ja ohjaaja kävivät koko prosessin ajan tiivistä vuoropuhelua. 75 minuutin kamariooppera on mahdollista jalostaa myös suurelle orkesterille, nyt se on sävelletty kvartetille.

– Minulle tämä oli ensimmäinen tällainen toisen säveltäjän elämään liittyvä sävellystyö. Tiivis kanssakäyminen Myllärisen kanssa vaikutti varmasti myös lopputulokseen.

Samaa mieltä on Arto Myllärinen, joka on ehtinyt urallaan ohjata useamman henkilöhistoriaan (mm. Johannes Virolainen) perustuvan teoksen.

– Tämä oli mielenkiintoinen prosessi. Tiiviin yhteistyön vaikutus lopputulokseen koski meitä molempia, kertoo Myllärinen, joka on tutustunut hyvin tarkkaan Toivo Kuulan elämään.

Kamarioopperan laulajat valittiin avoimen koelaulutilaisuuden kautta. Esiintyjäkaarti valikoitu nuoren polven huippulaulajista; Toivo Kuulana esiintyy tenori Kalle Virtanen, hänen vaimonaan sopraano Vilja Riutamaa, Toivon kuulan isänä ja Sibeliuksena baritoni Matti Torhamo sekä Kuulan ex-vaimona mezzosopraano Eeva Smerdijev.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen on erittäin tyytyväinen tulevan kesän tarjontaan. Monipuolinen ja vahvasti paikallinen osaaminen saavat Nikkasen myhäilemään.

– Tarjolla on kansainvälisen huipun tasoista tarjontaa Jaakko Ryhäsestä ja Maria Kallionpäästä alkaen, viikon aikana itsekin konsertoiva Nikkanen kertoo.

Hän on tyytyväinen myös siihen, että nyt aukeaa yhteistyö Verkatehtaan kanssa. Musiikkijuhlien liput tulevat myyntiin Verkatehtaan lipunmyynnin kautta ja syksylle suunniteltu kamarioopperaesitys olisi toinen konkreettista yhteistyötä.

– Verkatehtaan rooliin sopii hyvin nostaa julkisuuteen paikallisten taiteilijoiden töitä, Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor sanoo.

Musiikkijuhlien aikana paikkakunnalla järjestetään lukuisia kursseja äänenhuollosta laulupajaan ja rumpujen, sähkökitaran ja viulunsoittoon saakka.

Kursseille voi ilmoittautua maaliskuun 20. päivästä alkaen musiikkijuhlien nettisivujen kautta. http://iittalanmusiikinkesa.fi/

Menoinfo