Jutut

"Kannattaa elää täysillä, sillä pieleen menee kuitenkin"

Näyttelijä Johanna Reilin on aikaisemmin kirjoittanut ja ohjannut esityssovituksia, mutta ensi viikon tiistaista lähtien Hämeenlinnan teatterissa nähdään hänen ensimmäinen täyspitkä näytelmänsä. Yksi iso pitkä rakkaus Tabermannilla, kiitos kertoo itsensä ja toisen löytämisestä, rakkaudesta ja välittämisestä. Näytelmän yhtenä lankana kulkevat Tommi Tabermannin tekstit, mutta mistään runoillasta ei ole kyse.

– Näytelmä on romanttinen tragikomedia, jossa mies, nainen ja poika elävät eräänlaisessa välitilassa ja ratkaisujen paikassa, Reilin kuvailee.

– Tarina tapahtuu alkaa siitä, kun pari vuotta sitten eronnut nainen ja akuuttia eroprosessia läpikäyvä mies tapaavat kirjastossa.

Osittain Tabermannin runoihin pohjautuvan esityksen toteuttamista ehdotti eronneen naisen roolin tekevä Birgitta Putkonen.

– Täytyy ihan rehellisesti tunnustaa, etten ollut lukenut yhtäkään hänen tekstiään. Tabermannin rakkausrunot olivat kuitenkin jossain vaiheessa hyvin suosittuja itseni ikäisten naisten keskuudessa, joten ajattelin niissä oleva aineksia esitykseen.

Reilin tunnustaa fanittaneensa runoilijaa teininä, vaikka estottoman eroottisten tekstien arvostaminen tuntui jopa nololta. Esityksessä on kymmenkunta runoa, joista Antti Paranko on säveltänyt kaksi.

– Joissakin runoissa on lauseita, joiden pohjalta on syntynyt kohtauksia . Hyvin paljon esitys kertoo siitä, miten ihmiset kertovat itsestään ja kuinka paljon he tahtomattaan paljastavat.

– Aihe oli suorastaan oikein tyrkyllä. Kun on itsekin muutaman eron vaivannut, tietää, ettei siitä pettymyksen montusta pääse ylös ilman muiden ihmisten tukea.

Putkonen kuvaa tarinan herättämiä tunnelmia lauseella, joka sopisi vaikkapa näytelmän motoksi:

– Kannattaa elää täysillä, sillä pieleen menee kuitenkin.

Näytelmän poikana esiintyy Onni Reilin ja miehenä teatteriin kiinnitetty Jarkko Tiainen, joka on aikaisemmin Hämeenlinnassa nähty komediassa Onnennumerot.

– Olen ollut koko urani freelancerina ja tämä on elämäni ensimmäinen kiinnitys, Tiainen kertoo,

– Eniten jännittää, osaanko käyttäytyä oikein kokouksissa, kaikki muu kyllä hoituu.

Yksi iso pitkä rakkaus Tabermannilla, kiitos, kantaesitys ti 7.11. klo 18.30 Verstaassa.

Artikkeleita

elokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« heinä    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031