Jutut Hämeenlinna

Karjalaisseuroilla iso ponnistus edessä – ensi kesänä yhteiset voimat kootaan Karjalaisilla kesäjuhlilla

Hämeenlinnan Karjala-Seuran ahkerat käsityön harrastajat ovat tehneet Viipurin markkinoille ison määrän lämpimiä asusteita. Hallituksen tuore jäsen Merja Leino, seuran kunniapuheenjohtaja Erkki Tervinen, puheenjohtaja Sulo Rasilainen ja Pirtin emäntä Tarja Eskola tutustuivat valikoimiin jo etukäteen.

– Väki on vanhentunut ja seurojen jäsenmäärät laskeneet, mutta yhteistyötä kehittämällä mennään vireästi eteenpäin. Hämeenlinnan, Kalvolan ja Hauhon karjalaisseuroilla on ollut yhteisiä joulujuhlia, retkiä ja muita mukavia tapaamisia, Hämeenlinnan Karjala-Seuran puheenjohtaja Sulo Rasilainen kiittelee.

Evakkotaipaleen kokeneita jäseniä ”aitoja evakkoja” seuroissa on vuosi vuodelta vähemmän. Hämeenlinnassa vastuuta ovat ottaneet nuoremmat sukupolvet.

Tänä syksynä 78 vuotta täyttäneessä seurassa jäseniä on 160.

Kaiken toiminnan keskus on oma Karjala-Pirtti Saaristenkadulla.

Syyskuun alusta toukokuulle aina tiistaisin puolen päivän aikaan tupa täyttyy kahvin tuoksusta ja iloisesta puheenpulputuksesta. Avoimien ovien päiväkahveilla käyvät uskollisesti myös monet hämäläiset, vaikka joutuvatkin usein tyytymään kuuntelijan osaan.

Hattulalainen Merja Leino liittyi reilu vuosi sitten Hämeenlinnan Karjala- Seuraan, kun kotipitäjän karjalaisseura lakkautettiin. Seuran Naisten piiri sai hänestä toimeliaan osallistujan ja syyskokouksessa Leino valittiin hallitukseen jäseneksi.

– Meillä on paljon toimintaa, mutta jotain uuttakin on hyvä keksiä ja kehittää. Luovutetun Karjalan alueen kuntien esittely saattaisi kiinnostaa nuorempiakin karjalaisjuurisia, aika vähän näistä esivanhempien kotiseuduista on tietoa tarjolla, Leino pohtii.

Ajankohtainen perinnetapahtuma Karjala-Pirtillä on lauantaina 17. marraskuuta pidettävät Viipurin Markkinat.

Tarjolla on joulunajan herkkuja laatikoista leivonnaisiin sekä tietysti niitä aitoja karjalapiirakoita sekä riisi- että perunatäytteellä. Markkinat pystyttää Pirtillä emännöivä Naisten piiri.

Viipurin Markkinat Karjala-Pirtillä os. Saaristenkatu 22 Hämeenlinna 17.11. klo 12–14.

Menoinfo