Jutut Hämeenlinna

Kaupunginmuseon marraskuun esine edustaa ravintolaelämää 1800-luvun malliin

Pöytäseurue Puistoravintolassa n. vuonna 1900. Mukana seurueessa istuu myös Eino Leino (toinen oikealta).

Museo Skogsterin Ooh Hämeenlinna! -näyttelyssä on marraskuun esineenä esillä koristeellinen viinilekkeri, joka on peräisin torin koilliskulmalla sijainneesta Kaupunginhotellista. Viinikauppias ja ravintoloitsija Alfred Nordin osti vaimonsa Karoliinan kanssa torin pohjoispuolisen tontin 1854. Torin laidan Kaupunginhotellin lisäksi Nordinit rakennuttivat tontin Birger Jaarlin kadun puolelle ravintolan, jonka suureen saliin mahtui myös näyttämö ja katsomo.

Nordinien sali oli 1800-luvulla Hämeenlinnan musiikki- ja teatterielämän keskus, missä nähtiin nimekkäitäkin vieraita. Rautatien rakentamisen myötä 1862 taitelijoiden oli helppo tulla esiintymään Hämeenlinnaan. Myöhemmin omistajan vaihduttua paikka tunnettiin Teatteriravintolana.

 

Keinusaareen Nordinit perustivat Pinella-nimisen ravintolan, joka oli suosittu kesäaikaan. Pariskunnan yhteiselo päättyi 1880-luvulla ja Alfred Nordin muutti Ruotsiin. Karoliina Nordin jatkoi ravintolatoimintaa Hämeenlinnassa vielä tämän jälkeen. Hän asui kaupungissa kuolemaansa 1910 asti.

 

Kaupunginhotellissa käytössä olleen viinilekkerin voi nähdä Museo Skogsterin Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä.

 

Ravintolat yleistyivät Hämeenlinnassa 1800-luvun alkupuolella. Perustaminen oli tiukkaan säädeltyä ja luvat myönsi maistraatti. Työväenluokalla oli omat anniskelupaikkansa, ja säätyläiset kokoontuivat Seurahuoneelle.

Ravintoloiden asiakkaissa tavallisia olivat miesseurueet. Kunniallisten naisten ei ollut sopivaa tulla ravintolaan yksin. Tärkeäksi ajanvietteeksi muodostui herrojen keskuudessa erityisesti biljardi. Peliä pelattiin ensimmäisenä Seurahuoneella, mutta vuonna 1855 myös Nordinit hankkivat ravintolaansa biljardin.

1800-luvun jälkipuoliskolla raittiusaate levisi ja Hämeenlinnaan perustettiin myös Raittiusravintola.

Menoinfo