Jutut Hämeenlinna

Kavin aluesarjassa nähdään moderni klassikko

George ja Lucy italialaisella niityllä elokuvassa Hotelli Firenzessä.

James Ivoryn elokuvasta A Room with a View (Hotelli Firenzessä 1985) tuli nopeasti moderni klassikko. Samanniminen E. M. Forsterin romaani ilmestyi jo vuonna 1908, vastarakastuneen Forsterin piikikkäänä puheenvuorona brittiläisestä mentaliteetista.

Ivoryn elokuva nostaa oivaltavasti esiin tarinan keskeiset henkilöhahmot ja tapahtumat. Kyseessä on yksi hienoimmista ja tarkimmista romaanin pohjalta koskaan käsikirjoitetuista elokuvista, loistavaa työtä Ruth Prawer Jhabvalalta.

Tarina on häpeilemättömän romanttinen ja ajaton. Siinä nuori Lucy herää rakkauteen, oppii tunnistamaan tunteensa yli luokkarajojen ja sovinnaisten brittitapojen. Koko tapahtumasarja liittyy asteittaiseen havahtumiseen – erääseen suudelmaan, epäröintiin, valheisiin, itsepetokseen ja lopulta totuuden paljastumiseen myös Lucylle itselleen. Tarinan motoksi nousee italialainen sanonta ”Älä taistele kevättä vastaan”.

 

Kaikki alkaa Italiasta, minne nuoret britit lähetettiin ”sivistymään”, mikä usein tarkoitti vetäytymistä Baedeker-opaskirjojen taakse, imperiumuskoon ja ylimielisyyteen. Tässä tarinassa käy toisin. Nuori George Emerson (työpaikka rautateillä) rikkoo maaseuturetkellä lasisen seinän ja suutelee ”paremman perheen” Lucyä kukkivalla niityllä. Italia samoin kuin Firenze kantavat kevään lailla metaforista merkitystä intohimon ja tunteiden sallimisesta. George on hiljainen mies, mutta ennen muuta hän on tunteissaan aito. Hän avaa Lucylle paitsi näköalan Firenzeen myös näköalan elämään.

Elokuvan loppuosa tapahtuu Englannin maaseudulla, cottageiden ja metsään kätkeytyvän ”pyhän lammen” tienoilla. Ivory on tavoittanut suvereenisti paikkojen ja maiseman hengen samalla kun on luonut herkulliset puitteet englantilaisten huippunäyttelijöiden ihailtavan sisäistyneelle tyylittelylle.

 

Kavin aluesarja: James Ivory, Hotelli Firenzessä (Iso-Britannia 1985) Bio Rex 13.11. klo 18. Liput (5 €) Bio Rexistä tai verkkokaupasta. Keskustelu kahvilassa elokuvan jälkeen.

Menoinfo