Jutut

”Kielen kanssa leikittely on aina ollut lähellä sydäntäni”

Hämeenlinnalaisen Juha-Pekka Koskisen uutuuskirja ”Gabriel Hullo ja Keskiyön kestit” liikkuu kummitusten ja aaveiden maailmassa. Haamu Kustannuksen julkaiseman lastenkirjan värikkäästä kuvituksesta vastaa kirjailijan tytär Miranda Koskinen.

Juha-Pekka Koskisen mielestä kirjailijan on hyvä säilyttää kyky kirjoittaa lapsille, sille se rikastuttaa omaa ilmaisua.

– Vaikka kirjamaailmassa lastenkirjoja ei ehkä niin kovin paljon arvosteta aikuisille suunnatun proosan rinnalla, minusta on kuitenkin tärkeää kirjoittaa myös lapsille. Lapset ovat kiitollinen lukijakunta, sillä kun he pitävät jostakin, he pitävät siitä sitten koko sydämestään, Koskinen kertoo.

Kertomus Gabrielista ja aaveeksi muuttuneesta merikapteeni Hullosta kulkee kirjassa runomittaan riimiteltynä.

– Riimittely sopii minulle, sillä kielen kanssa leikittely on aina ollut lähellä sydäntäni. Näin mittavan riimikimaran synnyttäminen vaatii jo paljon töitä, mutta kyllä se hauskaa oli!

Tarinan kuljettaminen runomuodossa tuo kirjoittamiseen omat haasteensa.

– Kun vaikeita kohtia miettii tarpeeksi kauan, aina löytyy hyviä ratkaisuja. Oikeastaan minkä tahansa tarinan voisi kertoa näin jos vain jaksaa tekstiä työstää.

Yhteistyö sujuu

Koskisen mukaan isän ja tyttären yhteistyö sujuu hyvin, sillä teksti ja kuvat ovat itsenäisesti luotavia kokonaisuuksia.

– Miranda lukee tekstin ja nostaa sieltä esiin ne kohdat, jotka synnyttävät hyviä kuva-aiheita. Joskus joitakin tekstin yksityiskohtia tai henkilön ulkomuotoa voidaan muuttaa syntyneen kuvan perusteella, mutta se ei ole mikään ongelma.

Lempeä kummitusaihe käy Koskisen mielestä hyvin lastenkirjan teemaksi.

– Nykyaikaisten pelotteluelokuvien luoma kulttuuri on draamallisesti varmasti vaikuttava, mutta aivan liian pelottava. Gabriel Hullon kummitukset ovat lempeitä ja auttavaisia hahmoja, mikä luo tarinoihin mukavan, unenomaisen tunnelman. On kuitenkin hyvä muistaa, että elävät ovat aina olleet pelottavampia kuin kuolleet.

Teos sopii noin 5–11 -vuotiaille.

– Riimien puolesta kirja sopii hyvin ääneen luettavaksi myös niille, jotka eivät ihan vielä osaa lukea itse. Mukavien ja hiukan jännittävien tarinoiden ystäville tämä sopii hyvin, varsinkin kun Gabrielin seikkailuissa on aina onnellinen loppu.

Katso päiväkohtaisia uutisia

tammikuu 2019
ma ti ke to pe la su
« joulu    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031