Jutut Janakkala

Kiertävästä grillimiehestä tuli vuodessa someilmiö – Katso videolta kuinka frittimämmi oikein syntyi

Yli 4000 seuraajaa tarkkailee Kimmo Puontin grillivaunun liikkeitä Facebookissa. Ensi kesänä reviiri laajenee huomattavasti, kun yrittäjä kulkee Hangosta Jäämerelle ja pysähtyy välilla paistamaan hampurilaisia. Kuva: AP Sarjanto

Kimmo Puonti availee grillivaununsa luukkua Turengin keskustassa tiistaina iltapäivällä.

Edessä on taas yksi puoleenyöhön kestävä työpäivä Kipin grillillä, joka kiertää Hämeenlinnassa ja lähikunnissa ja pysähtyy vähintään viikoksi kerrallaan johonkin taajamaan.

Katso video:

Kuvaus: Lauri Seppänen

Puonti aloitti grilliyrittäjänä pari vuotta sitten syntymäkaupunkinsa Riihimäen varuskunnan kupeessa.

– En mistään löytänyt itselleni mieleistä grilliä, joten piti tehdä itse sellainen. Ja vaikka olen asunut pitkään Hämeenlinnassa, jonkinlaista kaipuuta oli lapsuuden maisemiin. Sitten vuokrasin vähäksi aikaa vaunun ja huomasin, että sehän vasta onkin oikeaa grillikulttuuria, Puonti kertoo.

Grillin pyörät lähtivät pyörimään vuoden 2017 lopulla. Vaunu seisoo joskus pienissäkin paikoissa, kuten vaikkapa 1500 asukkaan Ryttylässä.

– On mukavaa, kun pystyy tarjoamaan palvelua paikoissa, joissa sitä ei normaalisti ole. Ihmiset tykkäävät ja tuntuvat oikein odottaneen sitä vierailua. Onhan se virkistystä elämään, jos kylillä on muuten vähän tapahtumia.

Puonti sanoo pitäneensä tarkoituksella matalaa profiilia markkinoinnissa, mutta silti grillistä on tullut lyhyessä ajassa suosittu kohde sosiaalisessa mediassa. Facebook-sivulla on yli 4000 seuraajaa.

– En ole halunnut tehdä tästä suurta numeroa, vaan pitää homman aitona. Someilmiötä ei voi tehdä, se vain tapahtuu, jos on aidosti oma itsensä, uskoo omaan juttuunsa ja tekee sen mahdollisimman hyvin, Puonti pohtii.

Puonti kuvailee tuotevalikoimaansa pohjimmiltaan perinteiseksi. Hampurilaisesta on erilaisia versioita ja makkaraperunat on grillien klassikko, jonka asemaa ei mikään horjuta.

– Peruslista pysyy aika samana, mutta pieniä muutoksia tehdään, jos jotakin keksitään. Esimerkiksi Hämeenlinnan torilla myytiin viime kesänä Birgitta-purilaista ja vuosi sitten tehtiin laskiais-hotdogeja. Ihmisten suosikit vaihtelevat alueittain. Rengossa saatetaan tykätä jostain, mitä ei muualla juurikaan tilata.

Ihmiset ovat askarrelleet kaikenlaista grillin pitäjää ilahduttaakseen. Myös vaunun logo on yhden asiakkaan tekemä.

 

Yrittäjä on niittänyt laajempaakin mainetta kehittämillään erikoistuotteilla. Vaunun alkuaikoina otsikoihin nousi telamiinaksi ristitty hampurilainen ja friteerattu mämmi räjäytti pankin viime vuoden pääsiäisenä.

– Telamiina oli 3,3 kiloa painava hampurilainen, johon sämpylät teetettiin erikseen. Lopputulos oli aika lailla oikean telamiinan kokoinen, joskaan ei painoinen. Mämmistä olen aina pitänyt ja päätin kokeilla sen friteeraamista. Lopputulos yllätti itsenikin ja tuote meni tosi hyvin kaupaksi.

Kaikkia ruokakokeiluitaan Puonti ei laita myyntiin. Joskus hyvältä tuntunut idea sakkaa oikein kunnolla.

– Yritin kehitellä Nutella-hampurilaista. Se jäi kuitenkin minulta syömättä.

Ensi viikolla Kipin grilli parkkeeraa Hämeenlinnan Jukolaan. Sen jälkeen vuorossa ovat Parola, Iittala, Renko ja Riihimäki. Kesäksi on luvassa pitempi reissu.

– Tarkoitus on kulkea puolessatoista viikossa Hangosta Jäämerelle tai ainakin lähelle. Matkalla pysähdytään aina päivän ajaksi jonnekin ja ihan periaatteesta myös pienissä taajamissa. Odotan siitä mielenkiintoista kokemusta.

Lue lisää tästä

 

Menoinfo