Jutut Hämeenlinna

Kiinteistönhuollon laiminlyönnit kyrsivät pitkäaikaista vuokralaista – “Se on ihan karmeaa”

Ari Heino kokee, että kiinteistönhuollon taso ja palveluhalukkuus on heikkenemään päin. Hänen perheensä on saanut tuntea sen kouriintuntuvasti.

Kettumäentiellä Lumo-vuokratalossa asuvan Ari Heinon perheessä on koettu syksyllä pariin otteeseen piinallisia hetkiä, kun kuusikerroksisen talon hissi on ollut yön yli rikki.

Heinon lapsi kulkee sähköpyörätuolilla, joten toisen kerroksen asukkaille hissin toimimattomuus on merkinnyt mottiin joutumista.

– En jaksa kantaa lasta ja sähköpyörätuolia alas, Ari Heino kertoo.

Hänen mukaansa hissin korjaaminen on venynyt yön yli, koska korjaaja lähti pois virka-ajan päättyessä ja jatkoi työnsä loppuun vasta aamulla. Korjaaja perusteli tätä Heinolle sillä, että ylitöistä ei makseta.

 

Hämeenlinnan Lumo-kotikeskuksen aluepäällikkö Jarkko Ollikainen selvitti asiaa kuultuaan siitä Kaupunkiuutisilta.

– Kyseisissä tapauksissa Lumo-kodeista ja yhteistyökumppanista riippumattomat tekijät ovat estäneet hissinkorjaukset saman päivän aikana, Ollikainen perustelee.

Käytännössä syy oli ylityökielto, jonka työntekijäliitto oli tuolloin asettanut.

– Linjaus ei missään nimessä ole niin, että haluaisimme säästää huoltotehtävissä, hän korostaa.

Ollikainen kertoo, että hissihuoltosopimus Koneen kanssa on laaja ja kattaa enemmänkin kuin pelkät huollot.

– Sopimuksessa on määritelty palveluajat milloin ja miten hissiä korjataan minkäkin vian kohdalla. Kiireellisintä on tietysti aina, jos sisällä hississä on ihminen. Sopimukseen on määritelty myös, miten korjauksia tehdään sunnuntaina tai viikonloppuna.

Ollikainen painottaa, että sopimuksen sisältö on samanlainen kaikissa taloyhtiöissä.

 

Parikymmentä vuotta Lumon ja sen edeltäjien vuokralaisena asunut Ari Heino moittii myös kiinteistönhuoltoa Kettumäentiellä.

– Näiden vuosien aikana se on yksiselitteisesti huonontunut.

Erityisesti sapiskaa Heino antaa lumien poistolle talvella: hänen mukaansa piha aurataan hyvin harvoin ja siinä on paksu lumipeite jopa päiväkausia.

– Se on ihan karmeaa. Meidän pihaan on jyrkkä mäki, eikä sinne pääse taksit tai edes ambulanssi, jos lumitöitä ei ole tehty, hän painottaa.

Aluepäällikkö Jarkko Ollikainen tiedostaa, että rinne tuo omat kommervenkkinsä pihan huoltamiseen.

– Vaikka kyseessä on mäkisyyden osalta haastava kohde, sen pitää olla siinä kunnossa, että sinne on turvallista liikkua. Talon eteen piha vielä vähän jyrkkenee ja siihen on varmaan talvella henkilöautolla vaikea päästä tietyllä kelillä, vaikka se olisi kuinka hiekoitettu. Sillehän ei voi muuta kuin pitää sitä kunnossa eli esimerkiksi hiekoittaa mahdollisimman hyvin, Ollikainen sanoo.

 

Lumo-kodit käy säännöllisesti läpi kiinteistöhuollon tilaa huoltoyhtiö Lassila & Tikanojan kanssa.

– Jos poikkeamia on, niin vaadimme, että laatutaso on se, mitä on sovittu. Tässä talvikunnossapito on yksi konkreettisimmasta esimerkeistä, Ollikainen sanoo.

Vuokralaisten valtakunnallisessa edunvalvojayhdistyksessä Lumoa koskeva palaute ei näy mittavasti, kun se suhteutetaan yhtiön hallinnoimien asuntojen määrään.

– Jokunen ongelma on toki ollut, kuten kaikilla vuokranantajilla, joilla on paljon asuntoja. Useimmiten meiltä varmistetaan, onko toimittu oikein, Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita viestittää.

Eläkeyhtiöt ja ay-liike omistavat

Lumo on osa Kojamo-konsernia. Kojamo Oyj keskittyy asuntosijoittamiseen Suomessa.

Kojamo Oyj:n kahdeksan suurinta omistajaa ovat Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen (13,09 %), Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma (12,30 %), Teollisuusliitto ry (11,72 %), Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry (6,32 %), Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry (6,10 %), Rakennusliitto ry (6,02 %), Ammattiliitto Pro (5,45 %) ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry (5,42 %).

 

 

 

Menoinfo