Jutut

Kolumni: Kirjailija messuilla

Juha-Pekka Koskinen

Helsingin kirjamessut on maamme suurin kirjallisuustapahtuma, joka houkutteli tänä vuonna neljän päivän aikana yli 85 000 kävijää Messukeskukseen. Kirjailijat puhuivat kirjoistaan, kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Lukijat saapuivat kuuntelemaan puhetta, tapaamaan kirjailijoita ja ostamaan kirjoja.

Tänä vuonna olin itse paikalla esiintymässä jo viidennentoista kerran. On pakko myöntää, että en edes muista, millaisia ensimmäiset esiintymiseni olivat. Jännittäviä varmaankin, sillä onhan omasta kirjasta tuntemattomille kertominen aina oma juttunsa. Kirjailija kirjoittaa tarinan, jonka lukija voi ja saa tulkita omalla tavallaan. Vuosien saatossa olen huomannut, että lukijan tulkinta kirjasta voi olla niin erikoinen, ettei kirjailija tunnista tarinaa edes omakseen. Yleisön esittämät kysymykset voivat todellakin yllättää.

Vaikka lukemisen hiipumisesta harrastuksena on puhuttu painokkaasti, kirjamessuilla sellaista ei ollut havaittavissa. Kiinnostusta riitti hyvin ja esiintymisissä oli paljon yleisöä. Ainahan ei voi tietää, onko ihmiset lepuuttamassa jalkojaan vai oikeasti kuuntelemassa esiintyjää, mutta joka tapauksessa parisataapäinen kuulijajoukko on aina vaikuttava näky. Hiljaisessa työhuoneessa kokoon kehitelty tarina herää eloon suuren yleisön edessä. Kirjoittaminen on tietysti mukavaa puuhaa, mutta kun todella näkee ne ihmiset, jotka ovat lukeneet kirjasi, yksinäiselle työlle tulee uusia merkityksiä.

Messujen parhaita kohtaamisia ovat keskustelut lukijoiden kanssa. On erittäin hauskaa kohdata ihmisiä, jotka ovat innostuneet juuri niistä samoista asioista, jotka paloivat omassa mielessä kirkkaalla liekillä teosta kirjoittaessa. Kirjan pikku koukut on löydetty ja kun niitä käydään yhdessä läpi, hurahtaa äkkiä vartti jos toinenkin. Hienoa on myös huomata, että hyvä kirja elää pitkään. Moni lukija saattaa muistella ja kysellä kirjasta, jonka ovat lukeneet yli kymmenen vuotta sitten.

Tietysti messuja pyörittää raha, kuten maailmaa ylipäätään. Messuilla kustantajien tarkoitus on saada myytyä kirjoja mahdollisimman paljon ja messuorganisaation tavoite on myydä pääsylippuja. Kirjailijat ovat tässä yhtälössä sitä kuuluisaa sisältöä, joka taipuu markkinointiin kuka notkeammin ja kuka jäykemmin. Parhaiten paikkansa maailmasta löytää, kun ei sorru tekemään mitään luonteensa vastaista. Jos punaiset nenät tai mainospipot eivät tunnu omilta jutuilta, niihin ei tarvitse lähteä mukaan.

On hyvä muistaa, että kirja elää kauemmin kuin kirjailija. Sen on lopulta tultava toimeen omillaan, ilman hassua hattua ja vieressä kulkevaa torvensoittajaa. Ja kirjailija kirjoittaa ja joskus messuaa, ei sen kummempaa.

Menoinfo