Jutut

Kirjoittamiskurssilla kuvataide ruokkii luovuutta

Vanajaveden opiston luovan kirjoittamisen kurssi ”Kirjoituksia Koneesta” kokoontui Galleria KONEessa Mikko Rantasen maalausten äärellä. Sanataideohjaaja, kirjailija ja kriitikko Päivi Haanpää kertoo käyttäneensä aina taidetta kirjoittamisen lähtökohtana.

– Visuaalinen virike ruokkii mielikuvitusta.  Galleria on hyvällä paikalla ja sopivankokoinen tila, Haanpää toteaa.

– Hieno, inspiroiva miljöö, täällä on aina jotain uutta hengen ravintoa, kirjoittamista harrastava Anne Koskinen kehuu.

Haanpään ohjaamalla kurssilla käy kymmenkunta innokasta harrastajaa. Gallerian näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein, joten tarjolla on aina uusi näyttely kirjoittajakurssin kokoontuessa kerran kuussa.

Aluksi kurssilaiset katsovat näytteillä olevia teoksia ja tekevät sitten lyhyitä, noin 10 minuutin kirjoitusharjoituksia Haanpään antamista aiheista.

– Lähtökohta on taideteoksessa, mutta kirjoittaja vie siitä kumpuavia ajatuksia haluamaansa suuntaan.

Ensimmäisenä tehtävänä oli valita yksi teos ja kirjoittaa, millainen ihminen maalaus olisi. Kynät sauhusivat ja Rantasen palikkamaalausten pohjalta muistivihkoihin hahmottui muun muassa ikuinen pikkutyttö vaaleanpunaisessa mekossaan, suloinen, pyöreähkö mummo, salaperäinen näyttelijä sekä reipas tavallisennäköinen mies, kokkareiden peruspilari.

Toinen tehtävä oli kirjoittaa tilanteesta tai hetkestä, joka oli epäilyttävän tasapainoinen, ja lopuksi kirjoitettiin siitä, kun jokin piilossa tai kätkössä ollut tulee esiin.

Kirjoitustuokioiden jälkeen kukin lukee tekstinsä ääneen ja niistä keskustellaan. Kymmenessä minuutissa ei ole aikaa hioa ja miettiä loputtomiin, mutta harjoituksissa syntyi hämmästyttävän hyviä tekstejä. Osa sopisi romaanin tai novellin aluksi sellaisenaan.

– Tekstit syntyvät spontaanisti ikään kuin palasina omasta elämästä. Välillä ajatus lentää, välillä ei, kirjoittamista harrastavat Koskinen ja Tsokkinen juttelevat.

Vanajaveden opiston järjestämä Kirjoituksia Koneesta -kurssi jatkuu syksyllä. Kurssille voivat osallistua kaikentasoiset kirjoittajat.

Artikkeleita

elokuu 2018
ma ti ke to pe la su
« heinä    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031